dakkoffer-auto-kiezen

Hoe Kies je de juiste Dakkoffer voor jouw Auto?

In verreweg de meeste gevallen worden dakkoffers aangeschaft voor het vervoeren van ski’s, hoewel dakkoffers ook gebruikt kunnen worden tijdens zomervakanties, ze kunnen dan extra kofferruimte bieden. Dakkoffers zijn natuurlijk in een verscheidenheid aan maten en typen verkrijgbaar, het kan dus even goed zoeken zijn naar de meest geschikte dakkoffer voor het budget wat je hiervoor in gedachten hebt. Hoe bepaal je wat de meest geschikte dakkoffer is voor jouw auto?

Aandachtspunten bij het kopen van een dakkoffer

auto-reizen-dakkoffer

Allereerst moet de dakkoffer uiteraard passen op jouw auto, je kunt dit meestal nagaan op de website van de leverancier. In de handleiding van de auto kom je ook tegen wat de maximale belasting van het dak is. Neem in de maximale belasting ook het gewicht van de dakkoffer mee. Wie er echt niet uitkomt, kan altijd de leverancier even contacten voor advies.

Afhankelijk voor welk doeleinde de dakkoffer gebruikt wordt, moet de dakkoffer om ski’s te vervoeren de minimale lengte hebben van de ski’s uiteraard. Maar het aanschaffen van een te grote dakkoffer, zorgt voor meer windweerstand en dat is zonde van het brandstofverbruik, daarnaast kan het zijn dat de achterklep niet volledig open kan als de dakkoffer te ver uitsteekt. Het gemiddelde belastbare gewicht wat op een autodak gedragen kan worden ligt tussen de 50 en 60 kg. Let op: de betere dakkoffers zijn vaak waterdicht, dit geldt niet voor iedere dakkoffer, vooral binnen het budget segment liggen de prestaties lager.

Dakkoffer bevestigen

Om een dakkoffer te bevestigen wordt deze vastgezet aan een dakdrager. Dakdragers vormen dus onderdeel van de dakkoffer, zijn deze niet aanwezig op de auto, dan zul je deze moeten aanschaffen.

Globaal genomen geldt dat een dakkoffer die slechts aan een zijkant te openen is, het lastigst is om te bevestigen aan de dakdrager. Dakkoffers kunnen bevestigd worden door middel van een beugelsysteem, wat wel even wat tijd kost. Een gemakkelijker systeem is het vastzetten vanuit de dakkoffer d.m.v. klemmen, die bij de betere dakkoffers geïntegreerd zijn. Hierbij kost het vastzetten van de dakkoffer slechts enkele minuten.

Dakkoffer gebruiken

Wie de dakkoffer niet gebruikt voor een skivakantie, maar juist als extra bergruimte voor spullen moet enkele aandachtspunten in acht nemen:

  • Probeer de dakkoffer geheel vol te laden met spullen die niet veel wegen, zoals kleding, badspullen, handdoeken etc. Deze kun je in een tas stoppen en dan in de dakkoffer doen. Spullen die ruimte innemen, maar niet veel wegen dus.
  • Zorg zoals gezegd dat de dakkoffer goed gevuld is (niet té vol natuurlijk), zodat spullen niet kunnen schuiven.
  • Stop nooit zware of breekbare spullen in de dakkoffer, i.v.m. eventueel schuiven van de lading.
  • Let op dat de dakkoffer een slot heeft, zodat er niet kan worden ingebroken op het moment dat jullie even weg zijn.

Is de vakantie voorbij? Haal dan de dakkoffer weer van het dak af. Een dakkoffer zorgt namelijk voor extra benzineverbruik door de weerstand die hij veroorzaakt.

Vorige artikel Volgende artikel