Hoe Creëer je een industriële Interieur Stijl in je Huis?

Wat is een industrieel interieurontwerp?

Industrieel interieurontwerp is een rauw, bijna onafgewerkt interieur dat een ontspannen sfeer creëert waarin het prettig wonen is. Het is een tijdloze stijl die het concept van traditionele architectuur transformeert en die in de loop der tijd steeds meer aanhangers heeft gekregen.

Oorsprong en geschiedenis van het industrieel interieurontwerp

Het industriële interieurontwerp haalt inspiratie uit fabrieken die eind 19e en begin 20e eeuw werden gebouwd. De gebouwen, gebouwd van baksteen, beton, ijzer en staal, werden ontworpen om jaren mee te gaan. Deze grote, overzichtelijke ruimten waren bedoeld om meer arbeiders te huisvesten en meer werk gedaan te krijgen.

Na verloop van tijd hadden deze robuuste fabrieken echter een nieuw doel nodig. Deze verlaten gebouwen worden al tientallen jaren omgetoverd tot prachtige woonruimtes. Het was een stap die een hele nieuwe interieurstijl creëerde die ontwerpers vandaag de dag nog steeds inspireert.

Kenmerken van industrieel interieurontwerp

  • Structurele elementen worden centrale elementen en creëren een beeld dat zowel onaf als chic lijkt.
  • Architectonische structuren, typisch voor de industriële ontwerpstijl, maken alles zichtbaar. Dit zijn loft-achtige ruimtes waar kamers met elkaar verbonden zijn en hoge plafonds en grote ramen die natuurlijk licht van buiten naar binnen laten.
  • Deze stijl toont het karakter van bouwmaterialen zoals bakstenen, balken, leidingen en zelfs elektrische bedrading, waarbij het frame van het huis wordt gestript.
  • Het is interessant om op te merken dat industrieel ontwerp bijna alle andere stijlen doordringt. Als een interieur “iets mist”, is de oplossing vaak het toevoegen van een trendy industrieel element.

1. Overweeg gepolijste betonnen vloeren

woonkamer-beton-look-vloer-industrieel

Gepolijste betonnen vloeren zijn een geweldig vloeralternatief voor open ruimtes als je het algemene industriële thema van de inrichting wilt benadrukken.

Hoewel massief houten vloeren een integraal onderdeel zijn van industriële interieurinrichting en ook overwogen kunnen worden, is gepolijst beton een ultramodern en betaalbaar alternatief voor een moderne woonkamer in industriële stijl.

2. Cement, metaal en hout als hoofdrolspelers

Cement, metaal en hout zijn de hoofdbestanddelen van de industriële stijl en weerspiegelen de retro en vintage sfeer in elk huis. Industrieel ontwerp is niet compleet zonder metaal. Gepolijst metaal helpt je ontwerp er elegant en modern uit te zien, terwijl geborsteld, mat of gehavend metaal de kamer een vintage charme geeft.

Het contrast van metaal en ijzer, koude elementen, met hout, dat warmte brengt, is de perfecte combinatie. Hout voegt gezelligheid en comfort toe aan een kamer. Het geeft ook een zachte touch aan elk industrieel object en creëert een huiselijke sfeer. Idealiter is het hout dat je in je nieuwe huis gebruikt ruw, met een rijke textuur die duidelijk zichtbaar is.

3. Eén grote open ruimte

industriele-slaapkamer-bed-interieur-design

De open plattegrond is een van de belangrijkste elementen in een moderne industriële kamer. Als je al een woning hebt met een industriële sfeer, is het de moeite waard om de indeling open te houden.

Maar als je huis beperkte ruimte heeft, kun je twee kamers combineren. Dat kunnen bijvoorbeeld de eetkamer en de keuken zijn of de entree en de woonkamer.

4. Mix en Match oude en moderne stukken

Het leuke aan het inrichten van kamers met een industrieel thema is de volledige creatieve vrijheid: kies tussen moderne en rustieke stijlen of mix ze. Er is geen druk om de weegschaal in evenwicht te houden. Moderne elementen compenseren rustiek en vice versa, wat gunstige resultaten oplevert.

Moderne elementen met shabby vintage meubelen vormen een harmonieus geheel met de industriële stijl. In deze context zullen dergelijke details er niet gedateerd uitzien, maar eerder als pronkstukken met historische lijnen.

5. Bakstenen

bakstenen-woonkamer-industrieel-interieur

Blootliggende bakstenen is een van de meest gebruikte elementen in een industrieel interieur. Deze wandafwerking kan karakter en textuur toevoegen aan elke ruimte met een industriële inrichting. De ruwe look steekt perfect af tegen een volledig wit of neutraal interieur. Het kan ook een geweldig idee zijn om een unieke look te creëren voor je huis of kantoor.

6. Laat leidingen en buizen zichtbaar

Hoewel mensen meestal proberen om zichtbare buizen en leidingen te verbergen, zijn ze een populaire en gangbare keuze voor een industrieel interieur.

Dat komt omdat zichtbare buizen en leidingen een ruimte een onafgewerkte uitstraling geven. Het lijkt alsof de ruimte nog in aanbouw of renovatie is.

7. Voeg wat planten toe

Industriële inrichting wordt vaak geassocieerd met een gebrek aan kleur en karakter.

Een van de manieren om industriële interieurconcepten te implementeren is door planten en bloemen te gebruiken om kleur in je ruimte te brengen, door ze strategisch te plaatsen op een manier die de ruimte niet overweldigt.

Planten brengen natuurlijk groen en een gevoel van leven in je industriële interieur zonder de ruimte te overweldigen met te veel kleur of rommel.

8. Versleten elementen

industriele-meubels-houten-stoelen-vintage

Accessoires, gekozen voor het interieurontwerp in industriële stijl, spelen ook een essentiële rol bij het bereiken van visuele harmonie: houten meubels, versleten door de tijd, glazen flessen, dienbladen, ijzeren planken, antieke voorwerpen of staande vintage lampen zullen ons helpen om de esthetiek van de industriële stijl te definiëren. Maar het belangrijkste is in dit geval om het op de juiste manier te doen om het evenwicht te bewaren.

9. Ga voor neutraal

De basisregel voor het inrichten van een huis in een industriële stijl is om te kiezen voor neutrale of zeer donkere tinten. Dit zorgt voor minimalisme en eenvoud.

Zwart, grijs en bruine kleuren vormen de basis van modern industrieel ontwerp. Aardetinten zoals bruin en bruintinten worden gebruikt om de kamer een rustgevende tint te geven. Zwart wordt ook gebruikt om de kamer een elegantere uitstraling te geven. Witte elementen zie je zelden in een industrieel interieur.

10. Grote ramen

Enorme ramen met naar binnen stromend zonlicht zijn een klassieker in de industriële interieurinrichting. Ze zijn synoniem geworden voor deze ontwerp- en inrichtingsrichting. De ruimte wordt er ruimer, uitgestrekter en helderder door. Het beste aan metalen tralievensters is dat ze kamers openen naar de buitenlucht.

Als je besluit om een aantal ramen in industriële loftstijl toe te voegen aan je ruimte, zorg er dan voor dat de kozijnen gemaakt zijn van duurzame en hoogwaardige materialen.

Vorige artikel Volgende artikel