Hella Jongerius

De Nederlandse industriële ontwerper Hella Jongerius is geboren in 1963 in Utrecht. Na haar opleiding aan de Design Academy in 1993 begon ze haar designstudio genaamd ‘Jongeriuslab’ in Rotterdam, dat was in 2001. Ze verkreeg internationale erkenning met haar Workspheres tentoonstelling in het Museum of Modern Art (MOMA) in New York. Verder heeft ze vele samenwerkingen met multinationals op haar naam staan met onder andere Ikea en KLM.

Cruciaal voor haar designs is het gebruik van kleur in combinatie met specifieke materialen. Ze maakt textiel, keramiek en meubels op een industrieel ambachtelijk manier met een combinatie van traditioneel en moderne stijlen.

Jongerius in Berlijn

Momenteel woont Jongerius in Berlijn, en werkt ze naast haar eigen designstudio, Jongeriuslab, ook voor Vitra. In samenwerking met Vitra heeft zij bekende designs als de polderbank ontworpen en gefabriceerd. Jongerius streeft in haar werk niet specifiek naar een mooi eindresultaat, maar heeft een groter plaatje in gedachte. Door het gebruik van moderne technologieën en mogelijkheden, te combineren met oude gebruikelijke technieken zowel in vormen als materiaalkeuze wil Jongerius het design-level opkrikken. Ze experimenteert dan ook veel met verschillende materialen en combinaties van vormen om zo iets unieks te ontwikkelen. Dit onderscheid haar werk van wat vele anderen doen.

Vazen voor Ikea

Voor haar samenwerking met Ikea heeft ze een set vazen ontworpen die een groot succes zijn geworden. De PS-collectie uit 2005 bestaat uit 4 vazen in verschillende kleuren. De kleuren waren wit, zwart, roze en oranje. Alle kleuren waren de basis van het ontwerp.

De vormen die voortkomen in het ontwerp moeten vloeiend zijn, en het item wordt nog tot de dag van vandaag door veel interieurdesigners gebruikt om sfeer te geven aan ruimtes. Door de nuchtere Hollander te betrekken bij Ikea werd het imago verbeterd, en de vazen gingen dan ook veel over de toonbank bij het Zweedse warenhuis. Momenteel is de waarde van een enkele vaas zo’n €100.

De Polderbank voor Vitra van Hella Jongerius

Hella Jongerius heeft in 2015 een bank ontwikkeld voor Vitra. De bank, ook wel polderbank genoemd, is voortgekomen uit de jeugd van Hella Jongerius waar zij een polderlandschap wat teruggewonnen van de zee was heeft genomen als inspiratie om deze bank te ontwerpen. De bank is niet symmetrisch, bevat grote vlakken met vergelijkbare maar verschillende kleuren, en is door het gebruik van grote kussens bovendien enorm comfortabel.

Door de asymmetrische vorm wordt terug gerefereerd naar de polder, waarbij de waterlijn en de zee zich elkaar afscheiden. Op een speelse manier wordt dus gebruik gemaakt van vormen, kleuren en stoffen om zo een unieke designbank te vormen. De bank is kenmerkend voor Jongerius haar gebruik van materialen en vormen die vrij met elkaar toch een samenhangend geheel vormen. De bank is tot op heden te bestellen bij Vitra, voor een vanaf prijs van €6500. Kost wat, maar dan heb je ook wat!

Tags: , , , , , , , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel