Lang haar wordt slim gebruikt in deze serie

Lang haar wordt slim gebruikt in deze serie

Deze serie “Evolve” van de Tsjechische beeldend kunstenaar en fotografe Bara Prasilova, gevestigd in Praag, is gemaakt voor het Hasselblad Masters Boek en uitgegeven door teNeues. De lange haren ontwikkelen zich en laten zien hoe ze op verschillende manier verbonden zijn en nu opvallend gebruikt worden als rekwisieten. De foto’s zijn stuk voor stuk adembenemend en uniek. Ze laten ons anders kijken naar de alledaagse voorwerpen in ons leven, van springtouw tot aan stropdassen. Alle foto’s zijn met militaire precisie gemaakt, kijk maar eens goed naar alle details. Ze besteedt dan ook vele uren om de photoshoot goed voor te bereiden.

“Door middel van fotografie, probeer ik de menselijke relaties en verbanden te begrijpen. Met behulp van onzichtbare draden, wil ik laten zien waar we ons aan binden of waar we van weg lopen. Het zijn draden die onze gevoelens en angsten laten zien, maar we zijn bang om ze los te laten.” aldus de fotografe over haar serie.

Door middel van deze serie waarin pastelkleuren domineren samen met vintage kleding, gladde achtergronden en uniforme verlichting die zorgt voor subtiele schaduwen. Maakt ze zowel speelse als verontrustende beelden. Waarin nauwelijks wordt geïmproviseerd. Van te voren schetst ze alle verschillende beelden in een uitgebreid storyboard. Zodat ze alle artistieke ideeën ook daadwerkelijk kan uitvoeren, want dat vraag om specifiek maatwerk als het gaat om de rekwisieten. Misschien doet ze haar inkopen wel bij een kappersgroothandel. Ook al zien de foto’s er erg statisch en kalm uit. De opnamen nemen vaak uren en uren in beslag. De kleding, het haar en make-up worden tot de laatste millimeter nauwkeurig gestyled. Wanneer de scène klaar is, maakt ze een paar identieke shots en speelt ze me de belichting.

haren-foto-serie-evolve-2
Haar werk is interessant en verontrustend omdat het niet meteen duidelijk wat Prasilova zegt. Hoewel haar beelden fantastisch zijn, het zijn niet alleen mooie plaatjes. Elke foto is een contradictie. Zelfs haar proces is in strijd met de inhoud van de beelden. De inhoud van haar werk is speels, maar de wijze waarop ze deze creëert zijn dat allesbehalve.
haren-foto-serie-evolve-3
haren-foto-serie-evolve-4
haren-foto-serie-evolve-5
haren-foto-serie-evolve-6

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel