5 meest opvallende afstudeerprojecten van de Design Academy

Elk jaar valt mijn oog ergens anders op tijdens de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven. Dit jaar maakte ik kennis met 171 projecten van maar liefst 155 afstudeerders. Om je een extra motivatie te geven, om de show die nog te zien is tot en met zondag te bezoeken, selecteerde ik de 5 meest opvallende projecten.

graduation-design-academy-eindhoven-2014-2

Fervent Carpet van Studio Siem Pabon
Om huisstofmijt tegen te gaan voor mensen die last hebben van astma ontwikkelde Siem dit tapijt dat je kunt verwarmen. Door het eens in de twee maanden te verwarmen tot 60 graden worden alle huisstofmijten gedood. Waardoor mensen met een gevoelig immuunsysteem weer kunnen genieten van dit tapijt. Het tapijt heeft een gesloten systeem en sluit je zo aan op een radiator.

graduation-design-academy-eindhoven-2014-3

Landscapes Within van Wiktoria Szawiel
Voor haar collectie die bestaat uit stoelen, krukken en tafels maakte Wiktoria gebruik van reeds bestaande frames van hout die bewerkt werden met onder andere epoxy. Haar kwaliteit ligt in het materiaal waar ze mee experimenteert wat resulteert in tegenstellingen tussen het natuurlijke en het kunstmatige.

graduation-design-academy-eindhoven-2014-4

A welcome distraction van Laurentius de Ruiter
Met zijn 3 objecten wil hij je afleiden, verrassen of laten bewegen. Hilarisch om te zien hoe voorbijgangers reageren op de grijze bal die zelf zijn eigen koers bepaalt, onafhankelijk van zijn passanten. De tweede is weer heel erg gastvrij en speels, een zeepbel machine die je nieuwsgierigheid prikkelt, en als laatste een mysterieuze draaiende kroonluchter.

graduation-design-academy-eindhoven-2014-5

Foundations van Lucas Munoz
Voor deze serie gebruikt Lucas de ontwerpmethode ‘bastardise’, daarmee verkent hij zowel functionele gebruiksvormen als esthetiek. De uiteindelijke ontwerpen zijn functioneel, maar zijn op een onverwachte manier samengesteld, zoals de schommelstoel hierboven. Zo speelt hij met onze perceptie van objecten en de referenties die we reeds hebben van bestaande objecten.

graduation-design-academy-eindhoven-2014-6

Counterpoise van Valériane Lazard
Mensen met een zittend beroep hebben twee keer zoveel kans dat ze hart-en vaatziekten oplopen als mensen met meer actieve beroepen. Door diverse doctoren word dit fenomeen al omschreven als het nieuwe roken. Om mensen met kantoorbanen te stimuleren om een actieve en gezondere werkhouding aan te nemen ontwikkelde Valériane deze zitplaats. Door te gaan zitten en voorover te leunen, kantelt de zitplaats, en neem je automatisch een andere actievere houding aan. De steen zorgt voor het tegengewicht en houdt je zitplaats op zijn plek.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *