Het verhaal achter de iconische spijkerbroek

Jeans: Wat zou je zonder moeten? Spijkerbroeken blijven één van de meest veelzijdige items in de kledingkast. En vorig jaar vierde Levi’s zijn honderdveertigste verjaardag van de fameuze 501 jeans. Bekijk het filmpje hierboven om visuele geschiedenis van de jeans te zien. Of bezoek www.spijkerbroeken.eu, daar vind je alle merk jeans onder één dak!

Toen Levi Strauss van Duitsland emigreerde naar de Verenigde Staten begon hij in New York kleding te maken voor de vele goudzoekers. Die kleding verhandelde hij vanaf 1853 vanuit San Francisco. Speciaal voor het fysieke werk dat de goudzoekers leverde maakte hij de overalls extra stevig, eerste gebruikte hij daarvoor tentzeil. Maar later stapte hij over op stevig katoen. Dit katoen heette officieel ‘Serge de Nîmes’ naar de Franse stad waar het als eerste werd gefabriceerd. Al snel verbasterde dit tot ‘denim’.

geschiedenis-spijkerbroek

Ondanks dat de overalls nu extra stevig waren, werkte ze toch nog niet perfect. Ze konden namelijk uitscheuren op plekken waar veel druk kon komen te staan. Daarom kwam kleermaker Davis in 1872 met een oplossing: klinknagels. Zelf kon Davis het patent niet betalen, daar had hij Strauss hard voor nodig om de broeken met spijkers zonder punt te verstevigen. Strauss zag het wel zitten en zo was de samenwerking geboren.

De kleur waarmee de spijkeroveralls, en later ook broeken, werden gekleurd heette in het Frans ‘bleu de Gênes’, omdat deze blauwe kleur uit Genua (Italië) kwam. Later verbasterde dit tot ‘blue jeans’, ofwel jeans.

In de decennia daarna groeide het imperium van Levi en Co geleidelijk, maar aanzienlijk uit. Alle broeken werden tot 1920 in San Francisco gemaakt, later veranderde dat en kwamen ze ook uit Indiana. Tegenwoordig is dat allang weer anders en komen ze van veel meer plekken in de wereld. In de jaren twintig begonnen mannen voor het eerst het bovenste gedeelte van hun overall te knippen, om deze vervolgens met een riem te gaan dragen, als een broek dus. Levi’s reageerde hier dus op door ook broeken zonder overallfunctie te produceren.

geschiedenis-spijkerbroek-3

Tijdens de Tweede Wereldoorlog droegen de Amerikaanse soldaten een variant op de broeken van Levi’s. Op deze manier gingen ze de rest van de wereld over en nam de vraag alleen nog maar toe. Lang hadden de spijkerbroeken een ruig imago, tot de spijkerbroek in de jaren negentig in de mode kwam voor de gewone man.

Tags:
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *