Duurzame fustlamp van gebruikte plastic bierfusten

Deze fustlamp is gemaakt van gebruikte plastic bierfusten. Die nu gerecycled worden door de Nederlandse designer Arco van den Berg. Zo maakt hij een originele lamp door duurzaamheid en design te combineren.

Lege biervaten
“Het idee voor de fustlamp is hier op de Stookplaats in Hilversum ontstaan. Op deze creatieve broedplaats heb ik mijn bedrijf samen met een aantal andere kleine creatieve ondernemers. Ook de Gooische Bierbrouwerij is hier gevestigd. Zij leveren bier aan restaurants en cafés in fusten. Na gebruik gooien ze de lege fusten weg, en dat vond ik zonde,” aldus de designer. “Toen ik de vorm van het fust zag, dacht ik aan een mooie industriële lamp. Dat bracht me op het idee om een prototype te ontwikkelen.”

“Bij de ontwikkeling hield ik rekening met de duurzaamheid van de lamp. Daarom koos ik voor een ledlamp van 8 watt met een verwachte levensduur van 50.000 branduren. Dat is zo’n 17 tot 20 jaar. We proberen ook alle onderdelen – ledlamp, snoer en fitting – bij dezelfde leverancier te bestellen. Dat scheelt in transport. Verder worden de fusten zelf zonder chemicaliën schoongemaakt. Ook de dop van de lamp wordt hier gemaakt. Ik klopte aan bij mijn buren, BeastMount, die die 3D GoPro-bevestigingen ontwikkelen.”

Een bierverhaal
Bij elke designlamp zit er namelijk een label waarop staat van welke brouwerij het fust komt, welk bier erin heeft gezeten en wie de lamp heeft samengesteld. Gespot bij Decovry

fustlamp-2
fustlamp-3
fustlamp-4

Tags: , , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel