Friso Blankevoort

Een chique gesprek met Friso Blankevoort

Heel herkenbaar, als klein jongetje las ik op de basisschool vooral stripboeken, alleen maakte ik er geen werkstuk over. Wel maakte ik samen met een vriendje twee stripboeken die netjes gescand werden en geprint om de oplage te verdubbelen. Lees hieronder het tweede interview met grafisch ontwerper en kunstenaar Friso Blankevoort in een nieuwe serie met Markus Praat van New Chique Gallery.

Hoe ontwikkelde je jouw interesse in vormgeving?
Alles is eigenlijk voortgekomen uit een liefde voor tekenen en strips lezen. Als je wat ouder wordt ontdek je ineens op wat voor plekken je dat eigenlijk kwijt kunt. Toen ik op mijn 14de begon met skateboarden keek ik mijn ogen uit bij alle tof gedesignde dingen die je in een skateshop tegenkwam. Als je er eenmaal op let is alles om je heen vormgegeven en zijn er overal mogelijkheden.

Waren er nog bepaalde designers die je aandacht trokken toen je voor het eerst kennis maakte met deze wondere wereld?
Op de basisschool was ik vooral bezig met strips, zoals Kuifje, Sjors & Sjimmie en Suske & Wiske. In Groep 7 heb ik nog een werkstuk over Joost Swarte gemaakt. Toen ik ging skateboarden keek ik vooral naar graffiti en de graphics van merken als Girl, Chocolate en Alien Workshop. Vervolgens ontdekte ik ook Geoff McFetridge (mijn all-time favourite illustrator) en de andere groten in de kunst.

Wat zou je nog een keer met print willen doen?
Meer zeefdrukken. Liefst met kleuren die je met CMYK niet kunt mengen, en op mooie papiersoorten of met andere materialen als ondergrond..

Wat hangt er eigenlijk bij jou thuis aan de muur?
Onder anderen een vintage alfabet poster uit Praag, een zeefdruk van Ian Stevenson en van Charlie Harper en een klein printje van Graça Brohm. Daarnaast heb ik nog een heleboel toffe prints (grotendeels van vrienden en bekenden) liggen die ik echt (!) nog een keer moet inlijsten.

Wat was de beslissing waar je de meeste ballen voor nodig had?
In relatie tot werk was dat wel de stap om mijn bijbaan op te zeggen en fulltime te gaan ontwerpen / illustreren. Uiteindelijk bleek alles reuze mee te vallen, maar soms mis ik nog wel die zekerheid van een maandelijkse storting op de bankrekening.

Wat staat er boven aan jouw lijstje van wat je ooit nog wel eens zou willen doen?
Al heel lang wilde ik een keer een pin (speldje) maken en dat heb ik laatst gedaan. Nu is het tijd voor het andere uiterste, dus mijn volgende doel is een muurschildering van drie verdiepingen of meer.

friso-blankevoort-2

Wat was je inspiratie voor dit werk?
Het kasteel ontstond als het idee van een soort klimrek met oneindige mogelijkheden om op te klimmen en te spelen. Een soort illustratie van een gebouw waarvan je zou willen dat het echt bestond zodat je er zelf in kunt. Maar tijdens het maken gooide ik steeds meer onderdelen eruit en werd het steeds abstracter. Daardoor wordt het thema iets minder nadrukkelijk en nodigt de print meer uit tot het gebruiken van je eigen verbeelding.

Wanneer is een werk voor jou af?
Als het idee werkt. Als alles op zijn plaats is gevallen en er niks meer dwarszit als ik er naar kijk. Als je naar de zeefdrukker gaat en je ziet het effect van de bronzen inkt op het grove papier.

Wat prikkelt je? Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Zoals wel meer kunstenaars zullen zeggen haal ik vooral inspiratie uit andere disciplines dan illustratie/grafisch ontwerp. Van internet tot product design tot muziek. De laatste keer dat ik merkte dat iets direct invloed had op mijn werk was na het kijken van een documentaire over Charles en Ray Eames (The Architect and the Painter). Check that out.

Waar haal je de meeste voldoening uit?
De mooiste momenten zijn als je na een tijd hard werken een stap terug doet en kijkt wat je net hebt afgemaakt. Soms kun je niet stoppen met kijken naar de onderdelen die beter hadden gekund, en soms ontstaat het gevoel dat alles op zijn plaats is gevallen. Het mooist is als je daarna het fysieke product in je handen houdt.

Wat is jouw antwoord op de duivelse vraag: vrij werk of werk in opdracht?
Als dit een dilemma is waarbij ik voor de rest van mijn leven één van beiden zou moeten kiezen, wordt het in opdracht. Opdrachten zijn voor mij vaak een aanknopingspunt waardoor ook allerlei andere ideeën ontstaan. Vrij werk is meestal leuker om te maken (en opdrachten kunnen soms saai zijn), maar als ik full-time kunstenaar zou zijn zou ik waarschijnlijk na een tijdje vastlopen. Daarnaast is het medium van een opdracht meestal iets dat vrijwel zeker de wereld ingaat en kan dat juist een heel mooi product opleveren. Iets wat ik zelf niet had kunnen bedenken.

Hoe word jij beter in je vak?
Ik doe niet echt bewust iets om beter in mijn werk te worden. Vorige zomer heb ik een collegeserie symboliek gevolgd maar dat was vooral omdat ik dat leuk vind.
Als ik terugkijk op ouder werk heb ik al jaren het gevoel dat het werk dat ik ‘nu’ doe beter is dan de dingen die ik daarvoor maakte. Dus dat lijkt mij een goed teken.

Wie heb jij om je heen die je helpen om vooruitgang te boeken?
Mijn vaste opdrachtgevers, mijn vrienden, mijn ateliergenoten, mijn vriendin, mijn dochtertje Lelie en bovenal the big great internet.

Lees meer over Friso Blankevoort of ontdek meer kunstwerken van New Chique Gallery.

Portret van Friso is geschoten door fotografe Jorien de Waard.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *