Wrabbit - Fred en Guus

EYEspiration: Fred en Guus

Fred & Guus bedenken unieke concepten op het gebied van vormgeving voor bedrijven en organisaties. Hiervoor werken ze samen met jonge getalenteerde kunstenaars: van illustrators, grafisch vormgevers, autonoom kunstenaars tot 3D ontwerpers, decorbouwers en animators. Ik ging met de dames in gesprek voor mijn serie EYEspiration over hun plannen, leermomenten en toekomstbeeld.

Fred en Guus - vintage winkel in utrecht

Wat voor ontwikkeling zie je in Utrecht, aangezien jullie met name kunst uit de Domstad promoten?
In Utrecht zie je steeds meer, en meer kunst gerelateerde projecten. We zien dat mensen zelf het initiatief nemen om wat te beginnen, in plaats van af te wachten. Verder is het fijn om te zien en te horen dat de gemeente ook actief helpt.

Wat selecteren jullie wel en wat niet?
De kunst die we aanbieden is qua stijlen heel breed. En wat we selecteren, daar moeten wij allebei zelf heel enthousiast van worden. Volgens ons kan je niet verkopen wat je zelf niet aanspreekt.

Vanuit onze opleiding hadden we al een goede basis kennis over materialen, kwaliteit en de afwerking. Maar we merken dat we er steeds meer over leren en er ook veel over kunnen vertellen.

Waar halen jullie alles vandaan?
We worden steeds vaker benaderd door kunstenaars en ontwerpers zelf. Daarnaast struinen we zelf het internet af, bezoeken we beurzen en exposities. Ook gaan we vaak naar creatieve markten, waar ontwerpers zelf hun werk uitstallen. Maar we gaan ook naar de grotere kunstbeurzen, omdat we dat gewoon leuk vinden.

Soms is het helaas ook zo dat we mensen moeten afwijzen.

Tiger Roots - Fred en Guus

Wat zijn jullie persoonlijke favorieten?
Eén van onze favorieten is
 W. Rabbit van Alice in wonderland gemaakt door Danielle Frenken. Maar ook een werk van Tiger Roots, hij heeft een oud antiek schilderij zelf bewerkt. We verkopen de prints daarvan.

Soms wordt je echt verliefd op een werk, en als het dan niet verkocht wordt. Dan nemen we het zelf mee naar huis, omdat je er dan zo aan gehecht geraakt ben.

Wat vind je het leukste van wat jullie allemaal doen?
Zelf vinden we de organisatie en praktische kant van Fred en Guus heel erg leuk. Om zo kunstenaars een podium te kunnen bieden. De afwisseling is het leukste, geen enkele dag is hetzelfde. Zelfs de administratie is leuk.

Verder gaat alles in golfbewegingen. Als het allemaal goed gaat, dan geef het heel veel energie. Gaat het minder, dan is er toch de stress en onzekerheid. Waar het op neerkomt is om er gewoon in te blijven geloven en er hard aan te blijven werken. Maar het is toch vaak hollen of stilstaan.

Wat hebben jullie onderweg allemaal geleerd?
We hebben geleerd dat je vooral moet volhouden, het gaat allemaal niet van zelf. Soms lijkt het allemaal veel makkelijker dan dat het is. Maar dan is het juist de kunst om door te blijven gaan, experimenteren en ga onderuit.

Waar staat Fred en Guus over 5 jaar?
Over 5 jaar willen we veel bijzondere projecten gedaan hebben, waarbij we zo veel mogelijk kunstenaars aan het werk kunnen zetten. De vraag ‘wat kan kunst voor de kijker betekenen?’ houdt ons erg bezig en verwerken we nu al in onze concepten in combinatie met onze achtergrond als beelden therapeut. We zouden dit graag verder ontwikkelen en hier meer onderzoek naar doen.

EYEspiration is een serie interviews met onder andere ontwerpbureau Detour, Studio Ooms en designer Mianne de Vries. Waarmee ik in gesprek ga over inspiratie, en hun werk. Ben je, of ken je een creatief die graag zijn inspiratie wilt delen? Neem gerust contact met mij op! [ninja-popup ID=9145]Ja, ik schrijf mij in voor de wekelijkse nieuwsbrief[/ninja-popup], want ik wil geen interview missen!

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *