Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright is een wereldberoemde Amerikaanse architect en schrijver over gebouwen die leefde van 1867 tot 1959. Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste architecten van de 20ste eeuw en heeft vele gebouwen en huizen ontworpen. Gedurende zijn carrière hield hij 2 verschillende stijlen aan.

Allereerst de ‘prairie stijl’. Kenmerkend aan deze stijl is de invloed van het Amerikaanse platteland, met lage gebouwen, strakke lijnen en het betrekken van het interieur bij het exterieur en de omgeving. Op deze manier werd het gebouw onderdeel van de omgeving, en niet alleen geplaatst in een omgeving. In deze stijl is zijn bekendste werk, Fallingwater, ook ontwikkeld. Hier later meer over.

Ten tweede was zijn stijl die gebruikt werd voor grote bouwwerken. De noodzaak van het toepassen van moderne constructies om hoge woon en werktorens te bouwen was hierbij cruciaal. Deze stijl kenmerkt zich door gebogen vormen die kracht aan de constructie moesten geven. Verder werd veel gebruik gemaakt van betonnen pilaren en een centrale werkruimte. Door deze stijlen en bouwwerken zijn inmiddels 7 werken uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Dit geeft goed aan wat zijn invloed is geweest.

Fallingwater

Het bekendste werk van Wright is de woning Fallingwater. Deze woning in Pennsylvania is ook een perfect voorbeeld van zijn prairie stijl zoals boven uitgelegd. Hij betrekt het ontwerp van de woning met de omgeving, om er zo samen 1 geheel van te maken. De woning werd in 1939 opgeleverd, en is tot de dag van vandaag wereldwijd bekend.

Het ontwerp is gebaseerd op strakke lijnen, veel metselwerk en horizontale betonnen lijnen. Deze kenmerken zie je vaak terug in Wrights werken. Wright heeft destijds gekozen voor een ontwerp gedeeltelijk onder de waterval, vandaar de naam Fallingwater. Het lijkt alsof de waterval door de woning stroomt. De opdrachtgever, familie Kaufmann, was hier in het begin helemaal niet blij mee. Het huis moest juist uitkijken over de schitterende waterval volgens hen. Achteraf gezien zal de familie blij zijn geweest met de koppige Wright die zijn design heeft doorgezet en een wereldbekend werk heeft neergezet.

De stijl van Frank Lloyd Wright

De stijl die Wright aanhield kwam van vele verschillende achtergronden. De geometrische vormen die vaak gebruikt werden komen terug uit zijn kindertijd. Gezien hij in zijn jeugd veel speelden met blokken van wiskundige vormen.

Daarbij was de natuur een belangrijke inspiratiebron. Zoals gezegd vond hij het belangrijk om in zijn design de omgeving te betrekken. Op deze manier werd het exterieur verbonden met de omgeving en het interieur. Zo werd alles een groot geheel zonder dingen die niet klopte.

Andere inspiratiebronnen waren reizen naar Japan in 1905 en naar Europa in 1910. Zelf heeft hij nooit toegegeven door deze aspecten te zijn beïnvloed, en houdt hij het liever bij zijn eigen super creatieve brein die met inzicht de beste designs kon ontwikkelen.

Guggenheim

Na de WOII kreeg Wright de opdracht om het Guggenheim museum in New York te designen. Dit is een ontwijkend design van alles wat hij eerder gemaakt heeft. De expositieruimte is namelijk een spiraalvormige gang die hellend omhoogloopt met ronde muren. Dit maakt het lastig om grote vlakke kunstwerken op te hangen. Bovendien is het zo dat de bezoekers altijd op een helling staan te kijken naar de tentoongestelde kunstwerken. Deze dingen zijn duidelijk afwijkend van eerdere designs van Wright. Het zorgde niet voor een samenhangend en kloppend geheel. Eerder was het een onrustig en afwijkend design. De reden voor het afwijkende design is nooit helemaal duidelijk geworden, maar heeft wel gezorgd voor een succesvolle en bijzondere afsluiter voor zijn succesvolle carrière.

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel