EYEspiration: Douwe Jacobs

EYEspiration: Douwe Jacobs

Eerder plaatste ik al een artikel over de Flux Chair, een opvouwbare plastic design stoel. Omdat ik nieuwsgierig was naar meer ging ik in gesprek met Douwe Jacobs, ontwerper bij Flux Furniture.

Wat doen jullie, hoe en waarom?
Wij ontwerpen opvallende design-meubels vanuit een plat vlak. Ons eerste product was de flux chair (2011), een grote envelop die in een handomdraai in een kuipstoeltje kan veranderen. We hebben het geluk gehad dat we hier wereldwijd verschillende (design)prijzen mee hebben gewonnen, waardoor er ondertussen al 100.000 stuks van verkocht zijn. Daar zijn we heel erg trots op!

Bovendien heeft dit ons in staat gesteld meer van onze ideeën te verwezenlijken. Inmiddels hebben we al een krukje, kinderstoel, barkruk en statafel kunnen toevoegen aan onze lijn, allemaal vanuit hetzelfde vouw-principe. En er staat meer op stapel!

Wat hopen jullie met je werk te bereiken?
In eerste instantie hopen we gewoon dat mensen onze meubels mooi vinden en graag gebruiken. Verder zouden we het heel gaaf vinden als mensen ‘flux’ producten gaan herkennen en het echt een productcategorie wordt (vouwbare design spullen).

Fluc Chairs van Flux Furniture

Waar zijn jullie allemaal tegen aangelopen tijdens de ontwikkeling van de flux chair?
Te veel om op te noemen. Belangrijkste voor ons was dat, met onze TU Delft roots, wij van de flux chair echt een product wilde maken dat op grotere schaal te produceren is. Veel design-projecten blijven hangen in een kunst-fase, waarbij het conceptueel sterk is, maar niet realistisch als gebruiksvoorwerp.

Uiteindelijk zijn we eerst op zoek gegaan naar investeerders die in ons idee geloofden. Daarna hebben we in samenwerking met een gespecialiseerde productiepartij een hoog-complexe spuitgietmatrijs weten te ontwikkelen. Heel gaaf om allemaal mee te maken als je net van de universiteit af komt!

Wat zou je andere designers aan advies willen geven?
Ga vooral veel experimenteren! Koop materialen, vraag samples aan en probeer van alles uit. Je zal verbaasd staan hoeveel goodwill je hebt als jonge ontwerper. Mensen helpen je graag.

Wat is onmisbaar als jullie aan het werk zijn?
Zo snel mogelijk prototypen. Dit geeft veel meer gevoel bij wat je aan het doen bent, en lokt ook een reactie uit bij anderen.

Wat prikkelt jullie? Waar halen jullie inspiratie vandaan?
Natuurlijk de inkoppers als blogs en design magazines. Maar in de basis kan dit van alles zijn -van gebouw tot plant- bij wijze van spreken.

Welke tools gebruiken jullie om inspiratie vast te leggen?
Cameraatje in mijn telefoon is een veel gebruikte.

Flux Junior Chair van Flux Furniture

Wat is een belangrijk tipping point in jullie leven?
In 2008 mochten we als TU alumni meedoen aan het vak ‘Writing a Business Plan’, samen met 10 andere TU-teams met een business idee. We hadden toen alleen een klein kartonnen modelletje -met plakband aan elkaar geplakt- van een stoel van ca. 10 cm hoog. Aan het einde van de eerste cursusdag mocht ieder team stemmen op het idee waarvan zij dachten dat het meest succesvol zou kunnen worden.

Aan het begin van de tweede cursusdag werden de resultaten bekend gemaakt: wij stonden bovenaan met 90% van de stemmen. Toen dachten we wel: ‘Misschien moeten we hier maar mee doorgaan!’

Wat staat boven aan jullie lijstje van wat je ooit nog eens wilt doen?
Pfoe, geen idee eigenlijk. Ik ben eigenlijk best tevreden. Rondreizen in Zuid-Amerika lijkt me gaaf. Of eens rondkijken bij Apple HQ, Jony Ive ontmoeten, zoiets.

Ben je, of ken je een creatief die graag zijn inspiratie wilt delen? Neem gerust contact met mij op! [ninja-popup ID=9145]Ja, ik schrijf mij in voor de wekelijkse nieuwsbrief[/ninja-popup], zodat ik altijd de laatste interviews ontvang.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *