The Spectaculair Now

Film: The Spectaculair Now

Het verhaal van The Spectaculair Now draait om de eindejaarsstudent Sutter (Miles Teller). Zijn leven draait voornamelijk om feesten en hij neemt zijn toekomst niet echt serieus. Hij leeft in het nu, en drinkt meer en vaker dan goed voor hem is. Wanneer het uitgaat met zijn net zo wilde vriendinnetje is dat alleen maar reden om weer eens naar de fles te grijpen en de bar op stelten te zetten. De volgende ochtend wordt hij met een black-out wakker op een gazon, gewekt door Aimee (Shailene Woodley), een meisje van zijn school. Aimee is muurbloempje en verschilt in alle opzichten van feestbeest Sutter. Toch voelen de twee zich ondanks de verschillen aangetrokken tot elkaar. Uiteindelijk beginnen ze een intieme relatie waarin beide tieners meer leren over het leven en hun visie op de toekomst.

The Spectaculair Now

Het coming-of-age verhaal van de twee tieners in The Spectaculair Now begint vrij simpel, maar ontvouwt zich later tot een wat diepgaander plot met een filosofische ondertoon. Het eerste gedeelte van de film laat ons vooral zien hoe Sutter in elkaar zit, en hoe zijn relatie met Aimee steeds intiemer wordt. Dit gedeelte is wellicht meteen het beste deel van de film. De scènes waarin Sutter en Aimee dichter tot elkaar groeien zijn origineel en erg realistisch. Sommige bevatten een bepaalde ongemakkelijkheid en realisme die je doen denken aan je eigen eerste afspraakje. Erg verfrissend om eens een film in dit genre te zien die de bekende weg laat liggen en eens een nieuw pad bewandeld.

The Spectaculair Now

De tweede helft van de film vond ik over het algemeen minder geslaagd, omdat daar wat opmerkelijke overbodigheden en overdreven plotelementen aan bod komen. Dit zijn echter de enige onvolkomenheden waar je als kijker langs moet kijken, want het plot is verder dik in orde. In het laatste deel van de film komen wat zwaardere thema’s aan bod, zoals scheiding en de balans tussen leven in het heden en werken aan je toekomst.

The Spectaculair Now

The Spectaculair Now voelt zo af en toe wat authentiek aan; alsof je naar een Arthouse-film ergens uit de late jaren 90 aan het kijken bent. De film speelt zich af in Amerika, maar voelt in geen enkel opzicht aan als een typisch Amerikaanse High School film; het heeft meer de warme doch enigszins melancholische sfeer zoals in (500) Days of Summer (2009) en The Perks of Being a Wallflower (2012). The Spectaculair Now is het sterkst in een aantal dialogen en gedurende de intieme scènes. Ik zal niet teveel verklappen maar de scene waarin Sutter en Aimee voor het eerst het bed met elkaar delen, is vertederend. Het is erg knap hoe een dergelijke scene tegelijkertijd erg aandoenlijk oogt maar tevens realistisch aanvoelt.

The Spectaculair Now

De chemie tussen de acteurs Miles Teller en Shailene Woodley speelt daarin mee. Ondanks het feit dat de twee nog maar weinig ervaring op het doek hebben doen ze het beide prima. Zoals gezegd spat de chemie tussen de twee tijdens de intieme scènes van het scherm, maar met name Woodley is er eentje om in de gaten te houden. Verder is het leuk om te zien dat bekende acteurs als Bob Oderkirk (Saul Goodman uit Breaking Bad) en Kyle Chandler (Recent te zien in The Wolf of Wallstreet) ook een bescheiden rolletje op zich hebben genomen in deze Arthouse-productie. Ook zij doen het, ondanks hun korte schermtijd, uitstekend.

Al met al is The Spectaculair Now een vermakelijke, verterende coming-of-age film geworden die het gelukkig anders aanpakt dan de meeste films in dit genre. De verhaallijn is ondanks enkele missers interessant en het acteerwerk is prima op orde. Deze aspecten in combinatie met de chemie tussen de hoofdrolspelers maken van The Spectaculair Now een vermakelijke, verfrissende film die zeker de moeite van het kijken waard is.

Door gastblogger Jelle Havermans, wil je ook schrijven voor EYEspired als gastblogger?

Tags:
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *