Final Portrait: laatste meesterwerk van Alberto Giacometti

In dit portret van de wereldberoemde kunstenaar Alberto Giacometti maak je van dichtbij mee hoe hij te werk gaat, zijn merkwaardige persoonlijkheid, maar je ziet ook zijn gewoontes. Zoals dat hij de routine heeft in een café om daar rond lunchtijd in een recordtempo eerst twee kopjes koffie te drinken, vervolgens twee glazen rode wijn weg te werken terwijl hij een eitje eet. James Lord, waarvan hij een portret maakt, kijk met verbazing toe, terwijl de bediening maar al te goed weet wat de beste man wilt.

Op het moment dat Giacometti begint aan dit portret in zijn atelier in Parijs is hij al uitgegroeid tot een grote naam. In de film smijt het mij dikke stapels bankbiljetten. Terwijl al dit geld voorhanden is, blijft de kunstenaar maar wat graag werken in zijn koude kille atelier wat lastig warm te krijgen is in de winter.

Uiteindelijk heeft Alberto er 18 dagen voor nodig om het portretten af te ronden. Tijdens het poseren leren beide heren elkaar beter kennen. Zo komt James er langzaam maar zeker achter hoe hij om moet gaan met de wispelturige, chaotische en gefrustreerde Giacometti. Want er gaan dagen voorbij zonder dat de wereldberoemde kunstenaar vooruitgang boekt. Hij zoekt dan ook vanachter zijn doek goedkeuring bij James. Die ondertussen foto’s maakt van de ontwikkelingen terwijl hij met humor om gaat met de lastige man. Uiteindelijk ontstaat zo Giacometti’s laatste meesterwerk.

Doe mee aan de prijsvraag en win 2 kaartjes voor de Final Portrait.

film-final-portrait-2
film-final-portrait

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel