EYEspiration: Studio RAAR

Een tijdje terug viel mijn oog op de foto serie die de heren maakten voor het nieuwe album van Nick en Simon. Vooral door het kleurgebruik, de beweging en de speelsheid kon ik deze beelden niet negeren. Daarom ging ik in gesprek met Axel de Wilde en Maurice Ciapponi van Studio Raar.

“Met de shoot met Nick en Simon voor JFK magazine die we samen met fotograaf Ruud Baan hebben gedaan, wilden we vooral de andere (zwarte) kant laten zien van deze muzikanten. De mannen die er om bekend staan de harten van meisjes sneller te laten kloppen en te stelen, hebben we letterlijk maar ook figuurlijk vertaald naar een fotografisch concept.

Rood als metafoor voor bloed dat synoniem staat voor liefde, tot het kille zwart wat ook de abstracte kille wereld illustreert waar een artiest in leeft. En als vrolijke noot de speelse smiley, de knipoog. Het inzoomen op het kleine en het daarna vergroten, daarmee willen wij als Raar groot zijn. Om er vervolgens onze eigen twist aan te geven, te combineren, en er wat nieuws van te maken. Wij zijn zeg maar een concept microscoop”

Sterk in het kleine.

Maurice Ciapponi: “Studio Raar is van de start af aan al anders dan andere – het zit per slot in de naam. Studio Raar ben ik samen met Niels Mulder gestart, met als doelstelling om ons in eerste instantie te focussen op industrieel ontwerp, en om dan vervolgens eigen producten te ontwikkelen waarbij de nadruk ligt op verlichting en meubilair. Dat is begonnen tijdens onze opleiding die we samen hebben gevolgd aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Daar is ook de naam ontstaan, veel van ons werk werd bestempeld als raar. Wat voor ons de aanleiding gaf om ons toekomstig bedrijf de gelijknamige naam mee te geven.

Studio Raar in het paars
Van links naar rechts: Maurice, Axel en Niels

We zijn eerst vanuit Aalsmeer begonnen en zitten tegenwoordig ook met een studio in Amsterdam. Alles is zo ingericht dat we onze eigen filosofie en manier van werken na kunnen leven, klanten bedienen met net dat beetje meer. Omdat het onze eigen tent is, zet je net dat extra stapje, en natuurlijk hoort daar altijd een beetje schoppen bij. Na verloop van tijd kwamen we tot de conclusie dat er iets ontbrak, we werkte al geruime tijd met een vast persoon voor onze video producties en tevens vliegende keep Axel de Wilde en die hebben we gevraagd om ons team te versterken als partner in crime – een volmondig ja was zijn antwoord en sinds vorig jaar is hij dus ook RAAR.”

“We zijn dus ooit begonnen met industriële producten. Maar ondertussen hebben we veel andere markten mogen bedienen – weliswaar veel op het branding/reclame vlak maar dat neemt niet weg dat we ondertussen nog steeds bezig zijn met onze eigen producten. Op dit moment zijn we nog bezig met de afronding van de eerste serie meubelen en verlichting. Alleen is het nog de vraag of we het zelf uitbrengen of op zoek moeten naar een producent.”

RAAR is bijna een geloof.

“We zijn altijd op zoek naar “de” excentrieke types, om samen wat geks/raars/anders te doen. Met onze achtergrond vanuit de advertising, fashion en civiele techniek hebben we met ons drietal een vrij groot (creatief) netwerk op zak. Mensen om je heen verzamelen versterkt je denkproces en zorgt ervoor dat je eigen denkpatroon vergroot, en de grens verlegt. We hebben ooit eens een nieuwe stoel ontworpen met als inspiratie kinderen van de lagere school, kinderen hebben een mega grote fantasie die wij als volwassenen met veel pijn en moeite niet meer kunnen bereiken.

Maar we houden elkaar uiteraard ook constant op de hoogte van nieuwe vindingen bijvoorbeeld via onze constante feed binnen WhatsApp met links, video’s en tips van boeken. Maar we kijken ook bijvoorbeeld naar Kunstuur op Nederland 2 of Arte. En gek genoeg zien we vaak toch wel hetzelfde. Met al die 10.000 ideeën gaan we kaderen en maken we lijstjes waarvan we sommige stukjes voor het ene project gebruiken, andere parkeren we en gebruiken we later. Met deze ideeën gaan we meestal op maandag aan de slag, onze vaste brainstorm dag. We gaan dan zoeken naar het kleine en hoe alles in elkaar zit, we duiken zeg maar in de krochten van een product/klant.

Met ons eigen vrije werk scheppen we de ruimte om verder te gaan en het anders te kunnen doen met dat extra paarse laagje, van fotografie tot de video’s of objecten. Dat is voor ons onontbeerlijk, het profileert ons en geeft een signaal af naar de markt; het kan dus ook op onze manier- en daarin zijn we graag een voorloper.

Axel: “Voldoening krijg ik als we iets conceptueels neerzetten waarmee we niet tot de standaard behoren, en niet binnen een hokje blijven. Zoals dat nu in het veld vrij veel voorkomt. Alles is vrij monotoon en niemand durft echt zijn nek uit te steken, jammer genoeg! Maar uiteraard ook als we erkenning krijgen, dat we inhoudelijk goed bezig zijn. Zowel vanuit de klant, als vanuit de consument. De kleine omvang van ons team is een absoluut voordeel voor ons, het werkt fijn en snel, kortere lijntjes en daardoor heb je meer invloed op het resultaat en vergroot je de betrokkenheid.”

Inspiratie

Wij zijn gestopt met het bijhouden van een fysieke beelden/inspiratie bank. In deze tijd wordt je overladen door inspiratie, de blogs vliegen je om de oren. Weliswaar wordt er veel gerecycled maar je moet het zo af en toe afstoppen. Het omzetten van inspiratie tot iets bruikbaars daar ligt de sleutel. Iedereen kan leuke plaatjes verzamelen – kijk maar hoe Pinterest het doet. Een simpel bezoek aan een supermarkt kan al genoeg inspiratie opleveren, contact met mensen, kijken naar gedrag en dat vertalen naar een concept – dat is het!

We halen zelf veel inspiratie uit dingen die opvallen, en dat komt vaak uit het buitenland zoals China en Japan maar ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Voor ons hoeft het allemaal niet eens zo traditioneel te zijn, aangezien we hier in Europa vrij conservatief (kunnen) zijn. Dus hoe onderscheid je jezelf in een markt die eigenlijk overvol is. Dat is een kwestie van zoeken naar dingen, dingen die je naar je toe wilt en kunt trekken om het vervolgens eigen te maken. Daarna is het goed om te kijken wat je van je af wilt stoten, waar je niet sterk in bent en wat je als bedrijf of merk niet wilt zijn.

Acceptatie is dan het doel – je kan jezelf voorbij schieten aan je eigen ideeën en als dat resulteert in niet geaccepteerd worden dan sla je de plank mis. Met ons vrije werk als Raar gaan we graag over de grens, we hebben daar een legitiem middel voor gevonden om dat te kunnen doen, als creatief heb je al een soort van vrijbrief om je anders te gedragen en daar maken we dan ook graag gebruik van.

En, je moet EYEspired PAARS maken!

EYEspiration is een serie interviews met creatieven, waaronder FAKE, Douwe Jacobs en Autobahn waarmee ik in gesprek ga over inspiratie, en hun werk. Ben je, of ken je een creatief die graag zijn inspiratie wilt delen? Neem gerust contact met mij op! [ninja-popup ID=9145]Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief[/ninja-popup], want je wilt toch geen interview missen!

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *