Nonotak Studio

EYEspiration: Nonotak Studio

Vorige week, kreek ik een email van Takami van Nonotak Studio over hun laatste werk Isotopes. Binnen de studio werkt hij samen met Noemi, zij heeft een achtergrond als illustrator. Het duo werkt nu ruim een jaar samen, en ze hebben nu 2 projecten gedaan. Aangezien ik gefascineerd achter mijn laptop zat toen ik hun laatste project voor het eerst zag, besloot ik met het duo uit Parijs in gesprek te gaan voor mijn serie EYEspiration!

We zijn gewoon begonnen!

Takami: “Toen ik klein was, wist ik al dat ik architect wilde worden. Daarnaast kon ik de aantrekkingskracht voor muziek ook niet negeren. Daarom pakte ik als klein mannetje de gitaar op. Voorbeeld van mijn inspiratie is dan ook het nummer Wish You Where Here van Pink Floyd, Het is als een soort van trip in verschillende ruimtes, die ik wil vormgegeven voor mensen. Zodat ze tussen al deze ruimtes kunnen reizen. Naast Nonotak werk ik nog bij een architectenbureau, en ik speel gitaar in een band. Wat we al snel wisten is dat we wilden werken met ruimtes en geluid.”

Noemi: “Als kind was ik al aan het tekenen, dus daarom was de kunstacademie een logische keuze. Naast deze installaties heb ik ook al mijn eigen kinderboek uitgegeven. Verder word ik als illustrator, vooral geprikkeld door lijnen. Door meer lijnen te gebruiken in een ruimte ontstaat er beweging. Zoals duidelijk te zien is in Hide and Seek! Door te proberen, en te experimenteren ontdekken we, wat we echt willen.”

isotopes van nonotak

“Een onderdeel daarvan is dat we verder willen ontdekken hoe we met licht kunnen werken. En met welke materialen. Dat is zeker gelukt met Isotopes. Wat begon als een inzending voor een competitie, die we niet gewonnen hebben. Is uitgelopen tot de installatie die we net hebben afgerond in Studio Blue in Parijs. Het was een zoektocht van de mapping technieken die we hebben toegepast tot het gebruik van materiaal.

Na de afronding van dit project zitten we nu een beetje tussen wal en schip. Omdat we dit graag in een serie van projecten willen gaan doen en ook willen gaan exposeren.

Als een stel vampiers

Wat vooral veel stress opleverde voor ons laatste project was het feit dat ons kleine schaalmodel ons in de steek liet toen we op grote schaal aan de slag gingen. Alles wat we in het klein gedaan hadden, van het licht met de 4 projectoren kon niet worden gekopieerd in het groot. Dus daardoor hebben we veel moeten omgooien. Van ander materiaal gebruik, tot aanpassingen in het ontwerp zodat het licht het einde van de rij zou bereiken. Door al deze foutjes en ongelukjes hebben we wel veel geleerd. En dat allemaal in een ruimte waar er alleen licht van het dak binnenkomt. We kwamen elke dag na werktijd binnen om 18:00, als een stel vampiers om er aan het einde van de nacht door het eerste ochtend licht uitgebrand te worden.

Muziek en mijn werk als architect, daar haal ik mijn meeste inspiratie uit. Dat komt vooral doordat we zo abstract denken waardoor niet alles mogelijk is. En deze frustratie gebruik ik in mijn eigen projecten om het toch te maken. Daarom is het bijzonder inspirerend om een project af te ronden, en weer aan een nieuwe te beginnen. Van de reacties van het publiek tot alles wat we onderweg geleerd hebben. Verder zou ik onze projecten verder graag in een echte context zetten waar het publiek onze installatie kan ervaren. Bijvoorbeeld op een evenement of een expositie. Daarom hopen we nu vooral op een tour! Daarnaast zijn we nu bezig met iets in de openbare ruimte, in een nieuwe bibliotheek in Parijs samen met architectenbureau Bigoni Mortemard.

Dromen?

Onze droom is om alles in te pakken en naar Rome te verhuizen en daar in te trekken als artist in residence. Zodat we kunnen werken met andere kunstenaars en daar van kunnen leren, maar ook om ons werk te exposeren. Daarnaast zou ik graag meer gaan doen met installaties tijdens een live dj set.”

EYEspiration is een serie interviews met creatieven uit binnen en buitenland waaronder Yuri Suziki, Sebastian Errazuriz, en Laikingland. Waarmee ik in gesprek ga over inspiratie, en hun werk. Ben je, of ken je een creatief die graag zijn inspiratie wilt delen? Neem gerust contact met mij op! [ninja-popup ID=9145]Ja, ik schrijf mij in voor de wekelijkse nieuwsbrief[/ninja-popup], want ik wil geen interview missen!

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *