
Top Stories
- No results available
9 X Inspiratie: Evelien Jaspers

Vorige maand ontdekte ik de fotosculpturen van Evelien Jaspers omdat ze zo slim was om mij een bericht te sturen. Hierboven zie je haar werk Space is made by thought (2013). Toen ik haar kunstblog bekeek, Found Inspiration Moving Forward, die ze sinds 2011 bijhoudt kon ik niet anders dan haar vragen of ze ook een selectie kon maken voor EYESpired. Het resultaat is een zorgvuldig gekozen selectie met veel video. Dus zet je telefoon op stil, sluit al je andere tabbladen, schenk een kopje koffie of thee in en ga er echt voor zitten om haar inspiratie bronnen te bekijken, veel kijkplezier!
Alexander Calder – Snow Flurry, I (1948)
In het begin van 2012 ging ik naar de overzichtstentoonstelling van Alexander Calder in het Gemeentemuseum in Den Haag. (In het kort staat Calder bekend om zijn kleurrijke, abstracte kunstwerken die door een motor of door luchtstromen in beweging worden gebracht.) Met iedere stap die ik om zijn werk heen bewoog veranderde het van vorm. Zijn werken zweefden boven me, of bewogen op zichzelf. Kunst kwam voor mij tot leven op een manier waarop het dat nog niet eerder had gedaan.
Calder is op veel manieren een inspiratie voor mij geweest. Als fotograaf besefte ik mij dat het tweedimensionale van fotografie niet genoeg voor mij was om mezelf mee uit te drukken. Ik ontdekte dankzij hem mijn fascinatie voor vloeiende beweging, sculpturale vormen en ruimtelijkheid. Een kunstwerk is namelijk niet alleen iets waar we naar kijken, maar iets dat we op veel manieren kunnen ervaren. Ik vind het bijzonder als een kunstenaar zich hier duidelijk bewust van is en dit terugkomt in het werk.
Mijn interesse voor verschillende kunstvormen blijft zich ontwikkelen, ik zoek daarom veel werk op via het internet. Hoewel je online natuurlijk een bepaalde ervaring mist, is het toch een grote bron om internationaal werk te kunnen ontdekken! Van sommige van deze ontdekkingen kan ik heel enthousiast worden, daarom deel ik ze graag met anderen. Dit doe ik via mijn weblog: Found Inspiration Moving Forward. Het was lastig om een selectie te maken, maar hieronder vertel ik meer over een aantal persoonlijke favorieten uit mijn archief. Dit zijn werken die allemaal op hun eigen manier de schoonheid van beweging tonen.
Dukno Yoon – Suspended Wings (2002-2004)
Bij Calder komt de dynamiek van zijn werk voornamelijk voort uit verandering van standpunt en perspectief, dus daadwerkelijke fysieke interactie met het werk. Kunstenaar Dukno Yoon maakt op een andere manier gebruik van fysieke interactie, hij zoekt aanraking met het lichaam op. Yoon creëert ringen, armbanden en andere objecten die vleugelbewegingen van vogels nabootsen. Hierbij maakt hij gebruik van het buigen van een vinger of pols. Het zijn ‘wearable kinetics’, kleine sculptuurtjes die tussen sieraden en beeldhouwkunst in zitten. Op zijn website zijn meer van zijn werken in beweging te zien.
Lumière Brothers – The Serpentine Dance (ca. 1896 – 1899)
In deze korte film wordt er op een andere manier gebruik gemaakt van lichaamsbeweging. De vijftig seconden durende film ‘The Serpentine Dance’ toont een danseres die Loie Fuller’s bekende Serpentine Dance uitvoert, een vorm van dansen die populair werd rond 1890. De film is uit een heel andere tijd dan de rest van mijn selectie, maar dit is tegelijkertijd de reden waarom ik het gekozen heb. Destijds hadden ze nog geen beschikking tot onze techniek, daarom is elke frame met de hand ingekleurd. Wat ik het mooiste hieraan vind is dat het zo is gemaakt dat de kleuren die in elkaar overvloeien gelijk gaan met de krachtige bewegingen van de danseres.
Juan Fontanive – Ornithology (2013) flip book machine
Dit werk van Juan Fontanive is een combinatie van handarbeid en machinale beweging. Hij verkent bewegend beeld door tientallen tekeningen, acrylschilderijen en collages van vogels opeenvolgend achter elkaar te plaatsen in deze muursculpturen. Het fladderen van de vleugels lijkt nagebootst door het geluid van de pagina’s.
Voor dit werk heeft hij zich laten inspireren door het idee van een ‘folioscoop’ (ook wel flipboekje). Door de beelden snel achter elkaar te laten omslaan ontstaat een vloeiende beweging. Wat dit werk speciaal maakt is dat de vogels door de rotatie van de machine oneindig blijven doorvliegen.
Benjamin Muzzin – Full Turn (2013)
Benjamin Muzzin gaat nog een stapje verder in zijn experimenten met roterend beeld. Voor zijn werk ‘Full Turn’ wilde hij breken met het kader van een flatscreen, dus ging hij experimenteren. Hij ontdekte dat de snelle rotatie van twee platte beelden, rug aan rug, een 3D-animatie vormen. Hij bouwde een machine met twee flatscreens die op hoge snelheid kunnen draaien en creëerde een reeks van lichtpatronen om op deze schermen af te spelen. Het resultaat hiervan zijn deze lichtsculpturen. De vormen die Muzzin hiermee kan maken groeien in complexiteit, aan het einde van dit filmpje zien we zelfs even een bewegend persoon!
Ryoichi Kurokawa – Octfalls (2011)
Deze zwevende schermen van Ryoichi Kurokawa zijn in een cirkel in de ruimte geplaatst, zodat je er middenin kan gaan staan en omringd bent door het werk. Met tussenpozen laten de schermen beeldmateriaal van verschillende watervallen zien. Op het moment dat een stukje film bijna aan zijn einde komt, versnelt de film om vervolgens te verdwijnen in een zwart beeld. Naast de schermen zijn speakers gemonteerd die het geluid van kletterend water laten horen. Deze geluidsfragmenten wisselen elkaar af in een zelfde soort onregelmatigheid als het beeld. De schermen zijn allemaal op een andere hoogte geplaatst, waardoor je ogen blijven ronddwalen door de installatie.
Doordat hij al deze elementen gebruikt lijkt dit me een installatie die blijft boeien. Hij geeft je tijd om tot rust te komen en te genieten van het werk, maar blijft je alert houden door afwisseling van het tempo van beeld en geluid.
Zimoun – 329 prepared dc-motors, cotton balls, toluene tank (2013)
Voor het team van Zimoun is geluid het uitgangspunt van het werk, maar in dit werk is het constant aanwezig. Ik ben altijd erg onder de indruk van hun grootse installaties. Deze installatie is precies wat de titel weergeeft, namelijk 329 motoren en katoenen balletjes in een oude verlaten tank. Zimoun creëerde hiermee een complex kinetisch geluidssculptuur. In de tank zijn verder geen visuele afleidingen, waardoor je je compleet kunt laten opgaan in het geluid en de herhalende bewegingen van de balletjes.
Eske Rex – Drawing Machine (2009)
Op een andere manier hypnotiserend zijn de bewegingen van de Drawing Machine van Eske Rex. De Drawing Machine is een constructie van twee slingers, elk opgehangen aan een torenconstructie. De slingers zijn aan elkaar verbonden door middel van tekenarmen en beweegbare gewrichten. Waar de armen samenkomen rust een balpen op het tekenoppervlak.
Wanneer de slingers met de hand in beweging worden gebracht, wordt deze beweging vastgelegd op het papier, waar langzaam een tekening verschijnt. De zwaarte van de slingers kan worden aangepast door het verwisselen van de schijven, wat vervolgens weer invloed heeft op de grootte van de cirkels die getekend worden. De uiteindelijke tekening kan zowel in één als in meerdere kleuren zijn, de pen kan namelijk verwisselt worden tijdens het proces.
Rex ziet de machine als een sculptuur en hecht veel waarde aan diens aanwezigheid in de ruimte. Interessant is dat de machine nooit twee identieke tekeningen maakt, waardoor ook de tekeningen unieke werken op zichzelf zijn.
Studio Glithero – Fire Drawings (2012)
Deze bollen van Studio Glithero komen op een heel andere manier tot stand. Hun vorm is wel van tevoren bepaald, volledig symmetrisch. Eerst zijn er groeven gemaakt in een houten oppervlak, vervolgens zijn deze gevuld met brandbare verf. De vlam beweegt over de gemaakte lijnen en laat hiermee een spoor van houtskool achter. In het midden van de tekening spreidt de vlam zich uit over de vorm. Bij dit werk zijn de foto’s en video’s van het proces misschien zelfs spannender dan het eindresultaat, bekijk ze daarom hier.
De komende maanden ga ik, geïnspireerd door onder andere de bovenstaande kunstenaars, nieuw werk maken. Dit ga ik eind 2014 presenteren bij LhGWR in Den Haag. Ik update regelmatig de nieuwspagina op mijn website, daar zal ook mijn proces te volgen zijn. Tot slot vind ik het altijd leuk als mensen contact met me opnemen, dus stuur gerust een mail!
Top Stories
- No results available