Wat is Emotioneel Vreemdgaan? 8x Duidelijke Tekenen

Wat is Emotioneel Vreemdgaan? 8x Duidelijke Tekenen

Bij een emotionele affaire is er misschien geen sprake van lichamelijke intimiteit. Het kan echter nog steeds een vorm van ontrouw zijn als de ene partner de andere ondermijnt door te veel op een andere persoon te vertrouwen voor emotionele gehechtheid.

Wat is emotioneel vreemdgaan?

koppel-discussie-praten

In toegewijde relaties beschrijft emotioneel vreemdgaan de handeling waarbij een primaire partner vertrouwt op emotionele steun van een persoon buiten de relatie. Mensen zien emotioneel bedrog vaak als microbedrog omdat het geen seksuele affaire is. De persoon buiten de relatie is misschien geen romantische partner, maar wel iemand met wie de primaire partner een diepe emotionele band deelt. Emotioneel vreemdgaan kan de relatiegrenzen doorbreken, seksuele spanning opbouwen en een emotionele band vormen die schadelijk kan zijn voor de primaire relatie.

Emotioneel vreemdgaan of vriendschap

Platonische vriendschappen en emotioneel vreemdgaan gaan gepaard met een gevoel van emotionele intimiteit en nabijheid, maar verschillen in hun uitvoering. Bij emotioneel vreemdgaan overschrijdt een partner grenzen die schade toebrengen aan de primaire romantische relatie. Een platonische vriendschap mag niet leiden tot de mogelijkheid van seksuele ontrouw of fysiek contact dat een regel binnen een relatie breekt.

Koppels moeten relaties hebben buiten de relatie die ze delen; koppels moeten emotioneel investeren in goede vrienden, familie, collega’s en anderen. Emotioneel vreemdgaan ontstaat wanneer een partner zich ongemakkelijk voelt bij hoeveel tijd en aandacht een partner aan iemand anders geeft, vaak ten koste van het welzijn van de toegewijde partner.

8 tekenen van emotioneel vreemdgaan

Emotioneel vreemdgaan kan vele vormen aannemen:

 1. Ze zijn afstandelijk. Terwijl ze emotioneel vreemdgaan, kunnen mensen afstand nemen van hun significante ander, wat leidt tot verminderde seksuele aantrekkingskracht.
 2. Ze zijn prikkelbaar. Emotionele ontrouw kan betekenen dat de vreemdgaande partner humeuriger is dan normaal en zich misschien niet op zijn gemak voelt om de veranderingen in hun relatie te bespreken.
 3. Ze breken het vertrouwen. Het schenden van vertrouwen in een relatie is een rode vlag en een standaard onderdeel van emotioneel vreemdgaan. Je voelt misschien een plotselinge emotionele afstand, en je partner liegt misschien over waar hij of zij zijn tijd doorbrengt.
 4. Ze vormen verdacht hechte vriendschappen. Hechte vriendschappen van buitenaf zijn essentieel voor alle gezonde relaties. Toch, als een partner vertrouwt op een andere persoon buiten hun romantische relatie om hun relatiebehoeften te vervullen, kan dit de fundamentele emotionele verbinding verstoren.
 5. Ze bewaren geheimen. Als een partner sms’jes stuurt naar of tijd doorbrengt met iemand, maar niet wil zeggen wie die persoon is, kan het zijn dat ze emotioneel vreemdgaan.
 6. Ze missen emotionele beschikbaarheid. Mensen die op deze manier vreemdgaan gaan naar anderen voor hun emotionele behoeften en houden gevoelens achter voor hun primaire partner. Emotioneel niet beschikbaar zijn kan een teken zijn van emotioneel vreemdgaan.
 7. Ze geven prioriteit aan niet-werkuren met een collega. Iemand kan emotioneel vreemdgaan als hij niet-werkuren doorbrengt met een collega op een manier die de primaire relatie belemmert.
 8. Ze praten meer over de buitenstaander dan normaal. Een teken van te veel emotionele intimiteit kan zijn dat een partner altijd begint over de persoon met wie hij of zij een emotionele affaire heeft.

Waarom gebeurt emotioneel vreemdgaan?

Er zijn veel redenen waarom mensen emotioneel vreemdgaan. Denk eens aan de volgende redenen:

 1. Een partner is emotioneel niet beschikbaar. De ene partner is misschien niet emotioneel beschikbaar, dus zoekt de ander dat bij iemand anders. Soms voelen partners zich onvervuld in hun relatie en zoeken ze troost bij andere mensen.
 2. Een partner voelt zich niet gerespecteerd. Als de emotionele bedrieger het gevoel heeft dat zijn partner hem niet respecteert, kan hij vreemdgaan om de aandacht van zijn partner te krijgen.
 3. Een partner voelt zich niet gewaardeerd. Mensen kunnen ook emotioneel vreemdgaan als ze geen waardering hebben voor hun partner. Emotioneel vreemdgaan kan schade aanrichten en ervoor zorgen dat de bedrogen partner zich klein voelt, wat zijn of haar geestelijke gezondheid aantast en de noodzaak van respect en vertrouwen in de relatie benadrukt.

De impact van emotioneel vreemdgaan

koppel-ruzie-verdriet-boos

Emotioneel vreemdgaan kan leiden tot scheidingen en breuken. In ergere gevallen kan emotioneel vreemdgaan een gebrek aan respect tussen mensen onthullen; dit kan een breuk veroorzaken en de geestelijke gezondheid van de bedrogen partner aantasten.

Emotioneel vreemdgaan, dat soms wordt gezien als een mindere vorm van vreemdgaan dan een fysieke affaire, kan ook de barsten in een relatie laten zien en aanzetten tot groei. Het leed dat wordt veroorzaakt door emotioneel vreemdgaan kan leiden tot gezonde gesprekken tussen stellen om hen de behoeften van hun partners te laten begrijpen.

4 Tips om emotioneel vreemdgaan te voorkomen

Het opbouwen van emotionele veiligheid binnen je relatie is essentieel om emotioneel vreemdgaan te voorkomen. Overweeg de volgende manieren om emotionele ontrouw af te wenden:

 1. Wees eerlijk tegen jezelf. Jij kent je gevoelens het beste. Als je het gevoel hebt dat je te dicht bij iemand komt of dat iemand te dicht bij jou probeert te komen, weet dan dat emotioneel vreemdgaan een risicovolle weg kan zijn. Pak deze gevoelens frontaal aan, stel grenzen met deze buitenstaander en bespreek je angsten met je partner, want je erachter verschuilen kan later tot wrok leiden.
 2. Communiceer regelmatig. Maak een ruimte en thuis waar beide partijen zich op hun gemak voelen om hun gedachten te uiten. Gebruik oogcontact, houd elkaars hand vast en spreek je gevoelens openlijk uit met je partner.
 3. Oefen emotionele beschikbaarheid met je partner. Stel je kwetsbaar op tegenover je partner en hij of zij zal die openheid naar jou teruggeven. Vertel je partner wat hij of zij voor je betekent en denk na over je leven zonder hem of haar om emotioneel vreemdgaan te ontmoedigen.
 4. Ga naar een relatietherapeut. Je hoeft niet in nood te zijn om naar relatietherapie te gaan. Voortdurende, vaste afspraken kunnen gezond, en maken het makkelijker om een veilige en open plek te hebben om zorgen en verwachtingen te bespreken.

Hoe om te gaan met emotioneel vreemdgaan

Als emotioneel vreemdgaan je relatie beïnvloedt, zijn er een paar manieren om verder te gaan. Je kunt:

 1. Vertrouwen terug opbouwen. Ten eerste, als je het gevoel hebt dat de relatie het waard is om gered te worden, ga dan naar een relatie-expert. Therapie kan jullie helpen om het vertrouwen weer op te bouwen. Jij en je partner moeten ook oefenen in emotionele kwetsbaarheid.
 2. Communiceer grenzen met je partner. Deel jullie relatiebehoeften en gevoelens rond vriendschappen buiten de deur. Het kan zijn dat jij en je partner vinden dat het goed is om diepe emotionele relaties te hebben met anderen buiten jullie primaire relatie. Probeer in dat geval non-monogamie uit, maar zorg ervoor dat je aangeeft welke grenzen voor jullie belangrijk zijn.
 3. Beëindig de relatie als dat nodig is. Tot slot, en in het ergste geval, kan emotioneel vreemdgaan onthullen dat je geen gezonde relatie hebt, en deze vorm van ontrouw kan de problematische laatste strohalm zijn.
Vorige artikel Volgende artikel