9 X Inspiratie: Ellen Vesters

In deze reeks, 9 X Inspiratie, waarin verschillende creatieven hun inspirerende beelden selecteren, heb ik al heel veel nieuwe dingen ontdekt. Nu is het de beurt aan Ellen Vesters illustrator en de trotse eigenaar van Urlaub, illustratie en concept store in Utrecht. Waar je rustig een uurtje rond kunt kijken tussen alle zines, sieraden en prints.

Net als Ellen had ik als kind een zwak voor de film Spirited Away, denk dat ik hem een keer of drie gezien heb. Verder verklap ik niet al te veel, dan dat je vooral het filmpje van Oliver Jeffers moet zien. Veel kijkplezier met de selectie van Ellen!

Als eerste een prachtige foto van Heidi de Gier. Ik ken haar werk al vanaf haar eindexamenexpositie in 2005. Ik werd toen direct gegrepen door de zachtheid in haar beelden. Haar foto’s roepen emotie op, maar nooit clichématig of ‘over the top’. Altijd oprecht.

Deze foto komt uit de serie A Falling Horizon waarin ze het laatste jaar van een gezin in de Sophiapolder heeft vastgelegd. De Sophiapolder is een klein eiland bij Dordrecht. Op dit eiland had Heidi’s tante, met haar kinderen, jarenlang een oude boerderij. Elke ochtend roeiden zij de rivier over om hun dieren te verzorgen. Het eiland is inmiddels een zoetwatergetijdenmoeras; de bomen zijn omgezaagd en de dijk is doorgestoken. Het gezin moest vertrekken.

De foto die hier wordt afgebeeld heb ik boven mijn bureau hangen. Als ik ernaar kijk, droom ik direct weg naar een groot gevoel van vrijheid (en mijn eigen jeugd in de Achterhoek). Heerlijk als ik even vastzit.

Als illustrator heb ik een grote bewondering voor Camilla Engman. Haar eenvoudige lijnen en sobere kleuren vormen de mooiste beelden. Ik ben zelf een enorme perfectionist, werk vaak te lang door aan een tekening. Waardoor een illustratie al snel te strak, of te glad kan worden. Camilla’s werk herinnert me eraan dat juist imperfectie, lijnen die scheef lopen, gezichten die niet precies in verhouding zijn, veel meer spanning en dynamiek in een beeld oplevert.

Als kind was ik al weg van Aziatische animatiefilms. Helaas mocht ik ze op een gegeven moment niet meer kijken. Omdat mijn familie er niet meer tegen kon. Dat mijn ogen steevast – synchroon aan die van de karakters op de beeldbuis – volliepen met de grootste tranen. Dat zo’n beheerste cultuur zulke prachtige gevoelige films kan voortbrengen…

De film Spirited Away (van Hayao Miyazaki) werd in Japan zo goed bezocht dat hij Titanic van de eerste plek in de billboards verdrong. Is dat een compliment? Ik denk het wel.

Voor mij was deze animatiefilm een enorme eyeopener naar een hele andere manier van vertellen. Dan de Westerse manieren die ik kende. In de tijd van Spirited Away verslond ik Aziatische en Zuid-Amerikaanse boeken; heerlijk genieten van een alles-is-mogelijk sfeertje; de gekste taferelen en de mafste metaforen die voorbij kwamen.

Na al dat zoets even een dikke middelvinger. Dit – in het echt meesterlijk kleine – werkje van Kitty Kilian staart mij al een aantal jaren aan in mijn woonkamer. Ik ben er dol op. Het zorgt ervoor dat ik mezelf en het leven niet zo serieus neem.

Kitty maakt inmiddels geen beeldend werk meer. Het was slechts een uitstapje van een paar jaar om los te komen van haar dagelijkse vak: schrijven. Ze is de afgelopen jaren uitgegroeid tot bekend blogfenomeen en is ooit door iemand omschreven als ‘delicate as a hand grenade’; sindsdien haar lijfspreuk. Lees haar maar eens, dan snap je dit beeld direct.

Oliver Jeffers is een genie. Punt.

(Wil je toch meer weten? Bekijk de video hierboven! De man kan fantastisch schilderen, schrijft en tekent zijn geweldige, ontwapenend grappige kinderboeken zelf en is daarnaast ook nog woest aantrekkelijk. Nogmaals Punt.)

Deze jongens van de serie Flight of the Conchords helpen mij door elk dieptepunt in mijn leven heen. Hun flauwe humor grenst aan briljant en in het eerste seizoen van de serie is het budget nog zo laag dat er een fantastische hoeveelheid karton op de filmset rondvliegt.

Bret en Jemaine vormen een beginnend bandje uit Nieuw-Zeeland dat naar New York gekomen is, hopend op een glansrijke carrière in de muziek, daarbij geholpen door de Nieuw-Zeelandse ambassadeur Murray. In elke aflevering kunnen we genieten van hun pogingen om in NY van de grond te komen, wat als vanzelfsprekend niet lukt. De liedjes die in elke aflevering voorkomen zijn hilarisch.

Zomaar een citaat uit een van hun gevoelige ballads:
“Oh, I’m not crying
No
There’s just a little bit of dust in my eye
That’s from the path that you made when you said your goodbye
I’m not weeping because you won’t be here to hold my hand
For your information there’s an inflammation in my tear gland
I’m not upset because you left me this way
My eyes are just a little sweaty today”

Als we het over fantasie op de filmset hebben, moeten we direct door naar Wes Anderson. Bestaan er eigenlijk nog fijnere films?

De meest kleurrijke figuren die in de meest bizarre – tegelijk pijnlijk herkenbare – situaties terechtkomen en ondertussen de meest droge uitspraken doen. Ik heb al zijn films al meerdere keren gezien en kan niet wachten op het grote Wes Anderson feest dat er deze maand aankomt in het Rotterdamse Elle Aime!

David Shrigley

Tekenen gaat niet zonder een vertrouwd blikje cola op mijn bureau om me gezelschap te houden. Cola houdt me wakker en prikkelt mijn geest in de vaak late uurtjes.

Als ik heel eerlijk ben, dan inspireert mijn huidige werkplek (die je helemaal bovenaan kunt zien) mij nog het meest. Na jarenlang dromen van een plek als Urlaub en Totem, is het eindelijk gelukt. Tien creatieven in één grote ruimte met heel veel licht en heel veel mooi werk om ons heen. Om ons elke dag aan te vergapen. Bij eerdere broedplaatsen lukte het nooit om tot een samenwerking te komen, maar op deze plek, die we gezamenlijk gestart zijn, is samenwerken en elkaar inspireren aan de orde van de dag. Een fantastische groep mensen bij elkaar!

[ninja-popup ID=9145]Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief[/ninja-popup]. Zodat je altijd de selectie van steeds een andere creatief ontvangt, samen met het beste en meest inspirerende van EYEspired.

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *