Egg Chair

De Egg Chair is een loungestoel die in 1958 is ontworpen door Arne Jacobsen. Het ontwerp was bedoeld voor een tentoonstelling in Parijs, maar werd voor het eerst in de lobby van het SAS Royal Hotel in Kopenhagen gebruikt. Overigens is de rest van dit hotel ook door Jacobsen aangepakt. Door alles te kunnen ontwerpen werd hem de mogelijkheid gegeven om alles aan elkaar te koppelen qua designs en gebruikte materialen.

Jacobsen heeft voor de stoel gebruik gemaakt van zachte ronde vormen, en werd zo gezien als het perfecte contrast voor het hoekige gebouw zoals die qua architectuur door hem was ontwikkeld. Dit zorgde er vooral voor dat de stoel enorm opviel in de lobby van het hotel. Bovendien had Jacobsen gekozen voor een hoge ronde achterkant waardoor er privacy voor degene die in de stoel zat werd gecreëerd. Zo kon je ook in een drukke hotellobby rustig op jezelf zitten. De stoel is tot de dag van vandaag te bestellen, en kost ruim €6500.

Materialen van de Egg Chair

De Egg Chair bestaat uit een roestvrijstalen frame wat kon draaien, en kon kantelen. De zitting is gemaakt van stevig schuim wat werd bekleed met stof of leer. Deze manier van het combineren van deze materialen was voor deze tijd revolutionair. Ook het handmatig stikken van alle naden voor de stoffen of lederen bekleding was bijzonder. Zo had de stoffen variant ruim 500 steken, en de lederen variant zelfs ruim 1100 steken nodig. De ruime verdubbeling van aantal steken voor het stikken van de naden is omdat de lederen variant 2 lappen leer gebruikt, waar de stoffen versie uit een losse lap stof bestaat. Het gebruik van deze materialen in deze combinatie was zijn tijd ver voorbij, en zorgde dus ook voor internationale bekendheid.

Kenmerken Arne Jacobsen

Jacobsen was een Deens ontwerper en architect die leefde van 1902 tot 1971. Centraal in al zijn werken stond het minimalisme en functionalisme. Alles wat hij ontwierp had natuurlijke proporties die klopten, en bovendien een bepaalde vorm en ritme die zorgde dat het ontwerp overeenkwam. Ook het functionalisme vond hij belangrijk, wat hij ontwierp was niet alleen een kunstwerk maar moest ook een bepaalde functie dienen. Bij de Egg Chair was dit bijvoorbeeld het kantelmechanisme en de verhoogde rugleuning voor extra privacy.

Dit functionalisme deelde Jacobsen met andere bekende designers als Ludwig Mies van der Rohe en Le Corbusier. Cruciaal voor hem waren ook de afwerking en detaillering. Jacobsen vond bovendien dat deze visie op alle designs moest worden toegepast. Zo was hij in zijn carrière net zo goed bezig met een servies, een stoel of een gebouw.

Ant Chair

Ook de Ant Chair is bekend van Jacobsen. Het was een minimalistisch stoel die zijn naam aan de vorm te danken heeft. Door het slanke design wordt de sterke constructie overschaduwd. Het onderstel van de stoel is van roestvrijstaal dat gepolijst is, en de leuning van hout in een specifieke vorm. De vorm van een mier.

De mier stoel werd in 1952 ontworpen door Jacobsen, en door het ongewone onderstel kan de stoel op oneven ondergronden toch recht staan. Het was een stoel die qua design zijn tijd ver voorbij was, en veel mensen konden dit dan ook niet waarderen aan het design. Het was zó anders en avant-garde dat mensen er nog niet gelijkweg van waren. Tot de dag vandaag is de stoel te koop bij Fritz Hansen, en is voor €400 een van de beter betaalbare designstoelen.

Tags: , , , , , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel