Is Dyson Airstrait de Aankoop Waard? Alles wat je moet Weten!

Is Dyson Airstrait de Aankoop Waard? Alles wat je moet Weten!

Dyson flikt het weer. Het Britse bedrijf, dat het meest bekend staat om zijn stofzuigers, heeft ook een niche in de haarverzorgingsindustrie veroverd met een nu al een tijdje geliefde lijn haarstylingapparaten.

De nieuwste aanwinst is de Airstrait, die beweert je haar direct steil te maken van nat naar droog – zonder extreme hitte te gebruiken. De Airstrait maakt geen gebruik van de gebruikelijke uberbeschadigende hete platen in traditionele stijltangen, maar gebruikt luchtbladen met hoge snelheid te midden van twee spanarmen om krachtige stralen (niet te hete) lucht in een hoek van 45 graden te blazen. Dit creëert wat het bedrijf een “natuurlijk steil resultaat” noemt.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Dyson Airstrait, inclusief hoe het werkt, voordat je diep in de buidel tast om die € 449,- te spenderen.

Disclaimer: dit artikel is niet gepsonsord, dit is een onafhankelijke review.

Wat is de Dyson Airstrait?

dyson-airstrait

De Dyson Airstrait zou je kunnen omschrijven als een haardroger en stijltang in één, maar dat zou het misschien niet de eer geven die het verdient. Het geeft je wel een idee van waar het apparaat voor ontworpen is – je haar steil maken van nat naar droog met lucht in plaats van hete platen. Dyson is in 2016 voor het eerst met haarverzorging gestart met haar haardroger en heeft vanaf het begin bijzondere aandacht besteed aan de schade die hitte aan haar kan toebrengen en heeft geprobeerd dit te minimaliseren door gebruik te maken van verschillende sensoren en technieken om de warmte te controleren en te verminderen.

De Airstrait volgt dezelfde principes en Dyson beweert dat het je haar van nat naar droog kan steilen zonder enige schade door hitte. Het apparaat is ontworpen voor verschillende haartypes en heeft als doel om een natuurlijke steile stijl te bereiken, met body en beweging, terwijl de sterkte behouden blijft.

Hoe werkt de Dyson Airstrait?

dyson-airstrait-koud

In plaats van hete lucht van een haardroger en vervolgens extreme hitte van keramische platen, houdt de Airstrait het haar vast tussen twee armen die elk een opening van 1,5 mm hebben om een 45 graden schuin mes van lucht met hoge snelheid te creëren. Deze bladen komen samen om één luchtstraal te vormen die de neerwaartse kracht in het haar creëert om het te drogen en tegelijkertijd steil te maken.

Om de stijl van je haar te veranderen – en vast te houden – moeten de waterstofbruggen in elke streng worden verbroken en opnieuw worden ingesteld. Je kunt dit doen met warmte of vocht, maar als het haar nat is, zijn de bindingen van nature verzwakt, wat een goede gelegenheid biedt om te restylen. De bindingen worden opnieuw ingesteld als het haar droog en steil is, waardoor de stijl behouden blijft. Dit is dezelfde reden waarom de Airwrap een koude barstknop heeft, want als je een stijl verandert met hitte om de bindingen te verbreken, moeten de bindingen koud zijn om te zetten.

Dyson Airstrait kenmerken

De Dyson Airstrait wordt aangedreven door de Hyperdymium motor van het bedrijf, dezelfde motor die je ook in de Airwrap en Dyson Supersonic haardroger vindt en die in het handvat zit. Om even geeky te worden: de motor heeft een 13-bladige waaier die tot 106.000 tpm draait om meer dan 11,9 liter lucht per seconde door de Airstrait te blazen. Dit genereert tot 3,5kPa luchtdruk, wat naar verluidt genoeg is om het haar steil te maken terwijl het droogt – en dat doet het, we hebben het geprobeerd.

Net als de Supersonic haardroger, Airwrap en Corrale stijltang heeft de Airstrait een intelligente warmteregeling. Dit houdt in dat thermistors met glazen kralen 30 keer per seconde de temperatuur van de luchtstroom op acht verschillende punten meten en deze informatie naar de microprocessor sturen, die vervolgens het verwarmingselement regelt en voorkomt dat de temperatuur boven een bepaalde grens komt. Dit betekent dat de onderkant van je nek ook niet te heet wordt.

Er zijn twee stylingstanden aan boord van de Airstrait: Nat en Droog. Er is ook een Cool modus om de stijl in te stellen. In de modus Nat vind je drie warmtestanden van 80 graden Celsius (175 graden fahrenheit), 110 graden Celsius (230 graden fahrenheit) en 140 graden Celsius (285 graden fahrenheit). De droogstand heeft twee warmtestanden van 120 graden Celsius of 140 graden Celsius. Er is ook een Boost-functie in de stand Droog voor een opkikker. Er zijn ook twee snelheidsstanden, bestaande uit een lage en hoge flow, en er is ook een koud shot en worteldroogstand, dus genoeg opties.

Elders is er een pauzefunctie ingebouwd in de Airstrait, dus als je bijvoorbeeld je haar in een scheiding doet voor een nieuwe sectie en je legt de Airstrait neer terwijl je dat doet, dan zal hij pauzeren en opnieuw starten als je hem weer oppakt. Hij levert ook een verschillende luchtstroom afhankelijk van of je hem open of dicht hebt. In geopende stand is er een lage luchtstroom, terwijl als je de armen tegen elkaar klapt, je een hoge luchtstroom krijgt. Last but not least: de Airstrait reinigt zichzelf voordat je begint om eventuele resten van haarserums of oliën die je hebt gebruikt te verwijderen, hoewel je de randen ook gemakkelijk kunt verwijderen als je zelf wilt vegen.

Kun je de Dyson Airstrait op droog haar gebruiken?

vrouw-droog-haar

Ja, je kunt de Dyson Airstrait op droog haar gebruiken. Ik gaf er zelfs de voorkeur aan om de Dyson Airstrait alleen op mijn droge haar te gebruiken in plaats van op nat haar, omdat ik daarmee betere resultaten kreeg. Hoewel het apparaat zich beroemt op een nat-naar-droog techniek, kun je op het scherm van het apparaat kiezen of je met nat of droog haar werkt en vervolgens de warmte en luchtstroom daarop afstemmen (de natmodus heeft drie warmtestanden tussen 175 graden en 285 graden, en de droogmodus heeft twee standen tussen 250 graden en 285 graden samen met een boostmodus van 320 graden).

Ik vond het prettig om de Airstrait te gebruiken om mijn droge haar bij te werken. Ik merkte dat het mijn stylingstijd halveerde – normaal gesproken strijk ik mijn golvende haar met de stijltang, wat een tijdje duurt voordat het perfect steil is – en het gaf me een gladdere afwerking op mijn droge haar dan op mijn natte haar.

Kun je haar krullen met de Dyson Airstrait?

Gebaseerd op mijn ervaring, nee-je kunt je haar niet krullen met de Dyson Airstrait. Ik heb geprobeerd om wat slagen en draaien te maken op mijn haar, maar ik hield hooguit een paar bochten over. Ik probeerde mijn droge haar ermee te krullen nadat ik het steil had gemaakt, en ik had al moeite om het apparaat rond te draaien om een krul te creëren vanwege het volumineuze ontwerp en de luchtstroom.

Werkt de Dyson Airstrait op dun, golvend haar?

Ik heb de Dyson Airstrait geprobeerd op mijn natte, net uit de douche gekomen haar. Omdat ik heel dun haar heb, had ik maar vijf keer nodig om het droog en steil te krijgen. Tussendoor stopte ik en kamde ik door mijn haar om te proberen het zo steil en sluik mogelijk te krijgen. Ik moet ook zeggen dat ik het moeilijk en enigszins frustrerend vond om mijn wortels steil te maken omdat het apparaat zo volumineus is. Maar na wat vallen en opstaan kon ik mijn hele hoofd stijlen en (na een likje van mijn favoriete haarolie) was ik echt fan van de resultaten – met een paar kleine kanttekeningen.

Een van de eerste dingen die me opviel na het stylen was dat mijn haar wat droger aanvoelde (lees: niet zo glad en zijdezacht) dan wanneer ik mijn stijltang gebruik. Hierdoor verwachtte ik dat mijn haar gedurende de dag zou gaan pluizen, maar tot mijn verbazing zag mijn haar er aan het einde van de dag vrij gelijkmatig uit. Dus ook al kreeg ik niet dezelfde steile finish als met mijn gewone stijltang, ik vond het niet erg omdat ik het gevoel had dat het me wat meer volume gaf en het de hele dag bleef zitten.

Is de Dyson Airstrait minder schadelijk?

haar-fohnen-kapster-kapsel-stylen

Ja, de Dyson Airstrait is minder schadelijk dan traditionele stijltangen, alleen al omdat hij hete (maar geen brandende) lucht gebruikt om je haar te stylen in plaats van je haar tussen twee gloeiend hete platen te plaatsen. De Dyson Airstrait bereikt ook een maximale temperatuur van 320 graden (alleen in de “boost” stand; de normale maximum temperatuur is 285 graden), wat een grote verandering is ten opzichte van veel stijltangen op de markt die tot 450 graden kunnen verhitten (wat, FYI, bijna net zo heet is als de braadfunctie van je oven).

Bovendien kan de Airstrait nog steeds effectief steilere haartypes stylen op de laagste temp van 175 graden, terwijl iedereen die ooit een stijltang heeft gehad weet dat een temp van minder dan 200 graden vrijwel niets doet. Dus als je bedenkt dat dit hete lucht is in plaats van gewoon een stijltang pakken en door je haar halen, vermindert dit zeker de schade door hitte, vooral als je vaak met hete gereedschappen werkt.

Dus.. Is de Dyson Airstrait de moeite waard?

Als de Dyson Airstrait een paar honderd euro minder zou kosten, zou ik iedereen van harte aanraden om hem te kopen, want hij is zeker het proberen waard. Je krijgt er vrijwel geen hitteschade van, hij werkt snel en is echt net zo gemakkelijk te gebruiken als een gewone stijltang.

Dat gezegd hebbende, is het een ongelooflijk duur haarapparaat met een prijs van maar liefst € 499,- en het zou onverantwoord zijn om te suggereren dat ieder mens zoveel geld zou moeten uitgeven aan een haartool als je enigszins vergelijkbare resultaten kunt krijgen met een föhnborstel of een traditionele föhn en ronde borstel. Maar als je de financiële middelen hebt of een hele leuke geheime aanbidder voor komende verjaardagen en feestdagen, is het zeker een product dat ik zou aanraden om zelf uit te proberen, vooral als je beschadigd haar hebt.

Vorige artikel Volgende artikel