Designmeubels over de grens te bestellen

Nederlanders kopen steeds meer online. In het aanschaffen van designmeubels over de grens is vaak nog enige terughoudendheid te bespeuren. Er zijn vaak grotere bedragen mee gemoeid dan wanneer het gaat om een boek of speelgoed. Waar moet je op letten als je designmeubels in het buitenland wilt bestellen?

Invoerrechten en btw
Binnen de EU is er geen verschil. Het is eigenlijk alsof je een product in Nederland koopt. Er hoeven voor designmeubels die besteld worden binnen de EU dus geen invoerrechten te worden betaald. De btw is al bij de prijs inbegrepen.

designmeubels-bestellen-2

Gaat het om een bestelling buiten de EU? Onder de 150 euro betaal je geen invoerrechten (van 22 tot 150 euro wel btw). De prijzen van designmeubelen liggen vaak boven de 150 euro. Dan moeten er dus wel invoerrechten en btw worden betaald. De hoogte hiervan verschilt. Via de douane zou je hierover informatie kunnen inwinnen.

Betrouwbaarheid
Als je op het punt staat een prachtig designmeubel te bestellen bij een voor jou nog onbekende website wees dan altijd alert. Natuurlijk heb je het meubel in gedachten al in je huis geplaatst en ben je erg enthousiast over de zeer schappelijke prijs. Laat je niet te snel verleiden. Als een prijs echt veel te laag lijkt, dan is dit vaak ook zo en zou het zo kunnen zijn dat dat je met een onbetrouwbare partij te maken hebt.

designmeubels-bestellen-3

Je kunt een paar zaken checken. Staat er uitgebreide informatie over levering, retourneren en andere voorwaarden op de website? Staat er bij contact alleen een contactformulier (en geen telefoonnummer en adres)? Wees alert in dit soort gevallen. Een extra controle kun je altijd doen door de naam van het betreffende bedrijf in te voeren bij Google, met daarachter termen als ‘klacht’ of ‘oplichting’ (ook in het Engels).

Via verschillende websites worden er aanbevelingen gedaan voor internationale webwinkels, dan is er al een voorselectie voor je gemaakt. Bijvoorbeeld op: https://eyespired.nl/internet.

Levering
De levertijd binnen de EU wijkt niet heel veel af van een bestelling in Nederland. Lange levertijden gelden vooral voor bestellingen die buiten de EU worden gedaan. Misschien wel de grootste angst: je hebt een designmeubel van je dromen besteld en kan niet wachten om het te ontvangen. Maar het komt niet aan. Wat doe je dan? Via Paypal is het vrij eenvoudig om binnen 180 dagen je geld terug te vorderen. Ook via creditcards kun je onder voorwaarden geld terugkrijgen als het designmeubel niet geleverd is.

Met een creditcard zijn ook je aankopen verzekerd. Dus betaal je jouw designmeubel over de grens met creditcard dan is deze automatisch en kosteloos verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging (180 dagen). Dit geldt voor aankopen die je online bij webshops én in de winkel doet. Wel prettig om te weten. Meer informatie hierover kun je lezen op deze pagina over de MasterCard Classic.

Verzendkosten
Er wordt vaak achteraf pas melding gemaakt van de verzendkosten. Voordat je het bestelproces in gang zet, is het dan ook aan te raden om hier vooraf informatie over in te winnen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Verzendkosten verschillen enorm, dus je kunt niet zomaar ergens vanuit gaan. China is ver weg en je verwacht dan hoge verzendkosten. Via sommige Chinese website betaal je echter geen verzendkosten omdat China marktaandeel in Europa wil winnen en de overheid deze bedrijven ondersteunt hierin. Dus daar waar je jezelf afvroeg of dat wel waar kan zijn, is dat dus wel zo.

 

Retourneren
Er gelden qua retourneren binnen de EU dezelfde regels als in Nederland. Dus als je een bestelling over de grens hebt gedaan dan heb je het recht om het het designmeubel binnen veertien dagen te retourneren. De leverancier is verplicht hiervoor een herroepingsformulier bij te voegen. Binnen veertien dagen na het ontvangen van het geretourneerde artikel moet de leverancier het aankoopbedrag op je rekening terugstorten. Buiten de EU gelden echter andere regels. Deze verschillen ook per land, dus onderzoek dit eerst.

Met de nodige alertheid is het erg leuk om ook eens over de grens online te shoppen. Je kunt zo een uniek designmeubel scoren dat nergens anders in Nederland te krijgen is of een hele interessante prijs opleveren omdat je verder hebt gekeken dan alleen in eigen land.

Vorige artikel Volgende artikel