Grappig genoeg begon Currey aan zijn onderzoek naar de dagelijkse rituelen van creatieve geesten terwijl hij eigenlijk een deadline moest halen, nota bene op een zondag. Hij had die dag nog niets op papier gezet en zo begon hij aan zijn blog met korte artikelen waarin hij zijn vondsten deelde. Langzaam maar zeker groeide zijn verzameling wat later uitmondde in dit boek.
Het is een fantastisch boek om door heen te balderen. Keer op keer kun je kort een kijkje nemen in de levens van 1 van de ruim 150 creatieven die worden beschreven aan de hand van eigenzinnige rituelen, routines, hilarische momenten, gewoontes en soms zelfs obsessies waarmee ze hopen hun dagelijkse inspiratie te vinden. Aan dit boek voegde Eva Hoeks 10 markante Nederlanders toe met onder andere Vincent van Gogh, Annie M.G. Schmidt, Harry Mulisch en Herman Brood.
In de anekdotes van de creatieven zelf, familieleden en zelfs vrienden wordt duidelijk hoe ze gehoor weten te geven aan de altijd geldende scheppingsdrang. Velen houden er daarom dan ook nauwgezette routines op na met duidelijke dagindelingen. En vaak begint de dag dan ook vroeg voor de eerste productieve uren die aan het begin van de middag worden onderbroken voor een (lange) lunch, wandeling, het schrijven van brieven en andere alledaagse trivialiteiten.
In het boek wordt ook duidelijk hoe echtgenoten omgaan met hun creatieve partners. Vaak werd ze van alles opgelegd, van het verzorgen van het ontbijt tot aan het bewaken van complete rust in het huis terwijl er werd geschreven en tegenspraak werd niet geduld. Xandra had voor Herman Brood echter één duidelijke regel: hij moest altijd laten weten of hij ’s avonds mee zou eten of niet, want een pan sperziebonen weggooien vond ze zonde.
Tijdens zijn leven hield de Amerikaanse jazztrompetist Louis Armstrong er meerdere rituelen op na. Omdat hij zijn leven lang leed aan slapeloosheid gebruikte hij voor het slapen gaan een huismiddeltje, een krachtig kruidenlaxatief. Hij had er zo’n sterk geloof in dat dit middel werkte dat hij het al zijn vrienden aanraadde. Het ging zelfs zo ver dat hij een visitekaartje had laten drukken met daarop een foto van hemzelf op de wc en daarboven de tekst: “Leave It All Behind Ya”.
Andere creatieven deden er zelfs alles aan om er ogenschijnlijk voor te zorgen dat ze een normaal leven leken te leiden. Zo staat er in het boek een anekdote van een schrijver die zich elke ochtend in een pak hijst, om samen met de werkende klasse in de lift te staan van het appartementen complex. Om gezamenlijk af te dalen en zich klaar te stomen voor de dag. Alleen stapt hij als enige niet uit op de begane grond, hij gaat nog een verdieping verder, naar de kelder. Daar trekt hij zijn pak uit, zodat hij heerlijk in zijn onderbroek kan gaan zitten werken aan zijn typemachine.
Wat ook opvalt is dat de creatieven naarmate ze ouder worden nog steeds blijven scheppen. Omdat de schrijver Henry James gedwongen werd om te stoppen met te schrijven met een pen vanwege ernstige pijn in zijn hand begon hij te dicteren aan zijn secretaresse. Een tijdlang liet hij haar ook terugkomen in de avonduren. Om haar bij de les te houden voor zijn dicteerwerk legde hij altijd chocoladerepen neer naast haar typemachine
Dagelijkse rituelen, hoe bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven werken is verkrijgbaar bij bol.com voor €24,50.