Crowdfunding voor product designers

Crowdfunding voor product designers

Tijdens de Dutch Design Week struikelde ik er bijna over, crowdfunding websites voor design. Eerder schreef ik al over Primal Edition. Ik weet niet of het nu voor iedereen goede timing is of slechte coördinatie omdat er zo veel platformen tegelijkertijd beginnen. Mijn teller staat in ieder geval in ons eigen land op 4. En ik vraag mij af hoeveel er over drie jaar nog bestaan. Want doen ze allemaal niet hetzelfde? Hieronder vind je 3 websites die je kunnen helpen bij het lanceren en produceren van jouw product.

Als ik trouwens af ga op de cijfers van Douw en Koren dan groeit crowdfunding in Nederland harder dan in andere landen. Aangezien het bedrag met 500% toenam tot 14 miljoen euro vorig jaar. 

1 Crowdyhouse
CrowdyHouse is een crowdfunding platform voor design, dat gelanceerd werd tijdens de Dutch Design Week. Op CrowdyHouse presenteren designers, waaronder Floris Wubben, hun producten. Als genoeg mensen een product steunen en bestellen kan de designer het product realiseren en aan jou leveren.

crowdfunding-desgin-nederland-crowdyhouse-2

In mijn eigen kring weet ik maar al te goed dat ontwerpers met een idee of prototype maar onvoldoende financiële middelen voor productie zoeken. Daarnaast zijn de oprichters Mark Studholme en Suzan Claesen verbaast over hoe weinig een designer verdient als zijn ontwerp door een grote fabrikant in productie wordt genomen. De ontwerper ontvangt dan maar vijf procent.

Gelukkig kun je sinds de lancering van het platform genoeg producten vinden in de collectie. Ik ben zelf in ieder geval fan van De Batsenkruk van Studio Nic Roex.

crowdfunding-design-nederland-onderstroom

2 Onderstroom Design
Ze noemen zichzelf een pretailing platform voor ontwerptalent. Waar ontwerpers de kans krijgen om hun ontwerp te realiseren met een eerlijke prijs voor de consument en een eerlijk aandeel voor de ontwerper. Op deze manier geven ze ontwerptalent een carrière-kickstart door hun ontwerp te realiseren.

Ik ben in ieder geval gecharmeerd van het ‘Oma’s lampje’ van Nathaly Heesakkers. Wat het resultaat is van Nathaly’s zoektocht naar producten uit het verleden. In dit ontwerp combineert Nathaly de ambachtelijke kwaliteit van oude lampjes met moderne materialen. Hiermee krijgt een oud ontwerp een compleet nieuw jasje.

crowdfunding-oma-lampje-Nathaly-Heesakkers

3 Dutch Design Starter
De website oogt wat rommeliger dan die van hun concurrenten en er staan niet heel veel projecten op die mij aanspreken. Maar dat kan misschien ook met de start te maken hebben. De stichting Dutch Design Starter claimt dat het Nederlandse ontwerpers helpt in hun crowdfunding campagne en hun producten promoot op onder andere evenementen, designbladen, blogs en social media. Maar misschien dat ze eerst zelf hun eigen promotie op gang moeten krijgen met de schamele schare volgers.

Wat dit platform wel het overwegen waard maakt. Is dat je met behulp van coaches jouw prototype kunt verbeteren. Zodat het voldoet aan de toelatingsvoorwaarden als het gaat om kwaliteit, realiseerbaarheid, betrouwbaarheid en crowdfundbaarheid.

[ninja-popup ID=9145]Schrijf je in voor de gratis inspirerende wekelijkse nieuwsbrief[/ninja-popup]. Mis niets en ontvang het laatste en nieuwste design nieuws per mail!

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *