Hoe kan Chinese Massage helpen om Kwalen te Verlichten?

Hoe kan Chinese Massage helpen om Kwalen te Verlichten?

Chinese massage is een verzamelnaam voor een brede verzameling massagetherapieën die algemeen worden toegepast in de traditionele Chinese geneeskunde. Massage is een van de primaire behandelmethoden in de traditionele Chinese geneeskunde, naast dieetcontrole, kruidenmedicatie, acupunctuur en moxibustie. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van allerlei soorten verwondingen en ziekten en een verscheidenheid aan andere problemen. De therapie kan ook het lymfestelsel en verschillende organen van het lichaam stimuleren om de gezondheid te bevorderen en te behouden.

Op het meest basale niveau is de functie van Chinese massagetherapie het helpen herstellen van een gevoel van balans en vitaliteit in het lichaam. Op deze manier kan het gezien worden als een alternatieve vorm van medische behandeling, als aanvulling op de conventionele westerse geneeskunde. Dit komt omdat de traditionele Chinese geneeswijze gebruik maakt van een breed scala aan technieken, waarvan sommige niet gemakkelijk in het Engels te vertalen zijn. De effecten van dit genezingssysteem zijn echter indrukwekkend en kunnen diepgaande helende effecten hebben.

Chinese massagetechnieken

massage-chinese

Een van de meest gebruikte technieken in de Chinese massagetherapie staat bekend als de Qigong (spreek uit als “Chi Gong”) techniek. Deze is gebaseerd op het concept dat energie (chi) die door het lichaam stroomt de toestand van het hele lichaam kan beïnvloeden (en veranderen). Als er bijvoorbeeld een onbalans of blokkade van energie langs de energiebanen is, heeft dit invloed op de stroom van qi. Als deze energie goed stroomt, kan het helpen om de vitale organen en weefsels te versterken, het immuunsysteem te verbeteren, het vermogen van het immuunsysteem om ziektes te bestrijden te vergroten en zelfs ziektes te voorkomen. En als het geblokkeerd of verzwakt is, schaadt dit het lichaam, wat resulteert in verschillende kwalen en aandoeningen.

Chinese massages maken ook gebruik van acupunctuur, kruidengeneeskunde en verschillende rek- en strekoefeningen om blessures te helpen behandelen en het vermogen van het lichaam om correct te functioneren in stand te houden. Het komt zelden voor dat westerlingen niet op zijn minst iets weten over de geschiedenis van de Chinese geneeskunde. De meesten van ons hebben de Chinese geneeskunde geleerd van Chinese ouders of leraren. We leren over Chinese geneeskunde wanneer we lezen over acupunctuur, kruiden of Tai Chi – drie van de belangrijkste elementen van de Chinese geneeskunde. Westerlingen hebben veel geleerd over de voordelen van Chinese massages vanwege deze zelfde elementen.

Bij een Chinese massage gebruikt de getrainde therapeut zijn handen om de technieken uit te voeren. Ze zullen waarschijnlijk beginnen met manipulatie van zachte weefsels, zoals kneden, tikken, borstelen of zachte, ritmische bewegingen maken. Deze gaan samen met gewrichts- of acupuntmanipulatie, die de bloedsomloop stimuleert en de flexibiliteit van de spieren en gewrichten vergroot. Naarmate de patiënt meer leert over de verschillende technieken, kan hij of zij deelnemen aan de massage om zijn of haar ontspanningsniveau te verbeteren.

Hoe Chinese massage werkt

chinese-massage-rug

Tijdens een standaard Chinese massage kan de therapeut verschillende bewegingen maken om de meridianen te stimuleren. Deze actie is essentieel omdat het spierspanning en stress helpt verlichten. Door de meridianen te stimuleren helpen ze de algehele gezondheid van de cliënt te verbeteren. De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) helpt het lichaam ook om gifstoffen af te voeren en het immuunsysteem te versterken. Dit therapeutische proces resulteert in een beter algeheel welzijn.

Massage is al eeuwenlang een fundamenteel onderdeel van de Chinese geneeskunde, met gegevens die teruggaan tot de 2e eeuw voor Christus. In tegenstelling tot Deep Tissue of Sportmassage, die zich concentreert op het losmaken van gespannen spierknopen door de bloedcirculatie in het gebied te richten, hebben Chinese massagetechnieken bovendien tot doel de algemene gezondheid te bevorderen door de energiestroom, of “qi”, door het lichaam te bevorderen.

Wat is Qi?

Qi (of chi) wordt vertaald als “adem” of “atmosfeer” en wordt gebruikt om te verwijzen naar de “levenskracht” of “energiestroom”, die zich in elk levend wezen bevindt (vergelijkbaar met Prana in Ayurveda). Het is een holistische filosofie die veel elementen van de Chinese beschaving doordringt, van gevechtskunst tot kalligrafie. Iedereen heeft er mee te maken vanwege de aangeboren behoefte aan kalmte en balans in het dagelijks leven.

De traditionele Chinese geneeskunde stelt dat het lichaam organische patronen van qi heeft die door kanalen stromen, meridianen genaamd. Van onevenwichtigheden en blokkades in deze kanalen, naast tekorten aan qi in kritieke organen, is bekend dat ze de symptomen van veel ziekten veroorzaken. Onevenwichtigheden kunnen voorzichtig worden gecorrigeerd door middel van verschillende technieken, zoals voeding, beweging, massage en acupunctuur.

Waar is Chinese massage goed voor?

hoofd-chinese-massage

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) erkent al eeuwenlang de waarde van massagetherapie voor het bevorderen van welzijn en gezondheid. Binnen deze traditie wordt massage beschouwd als een massage met een holistisch effect op de klant, die zowel de lichamelijke als de psychische gezondheid en welzijn bevordert. Twee, Met andere woorden, duizenden jaren traditionele Chinese geneeskunde komen overeen met toenemend bewijs uit westers wetenschappelijk onderzoek: Massage kan een krachtig hulpmiddel zijn voor de gezondheid. Chinese massagetechnieken worden gebruikt in een breed scala aan behandelingen, zoals Reflexologie en Energetische massages. Omdat deze vorm van massage op zoveel verschillende manieren kan worden toegepast, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je de perfecte behandeling krijgt voor jouw persoonlijke doelen.

Hoewel Chinese Massage druk kan uitoefenen of kan knijpen bij het opheffen van blokkades, moet het niet zo extreem zijn dat het slopend wordt. Je moet je behandeling verfrist en verfrist achterlaten en misschien ontdek je dat de voordelen cumulatief zijn over meerdere afspraken.

Chinese massage volgt acupressuurfactoren, die hetzelfde zijn als acupunctuurfactoren. De factoren zijn doelen langs het lichaam rond clusters van zenuwuiteinden, mestcellen, lymfevaten en haarvaten, die allemaal het vermogen hebben om biochemische en fysiologische aanpassingen in het lichaam te activeren.

  • Verlaagt stress en angst: Massagetherapie kan cortisol (de chemische stof die stress veroorzaakt) met gemiddeld 31% verminderen en serotonine en dopamine met eenzelfde hoeveelheid stimuleren.
  • Verlicht pijn: Dit voordeel is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen op zoek gaan naar het effect van massagetherapie op rugpijn.
  • Verbetert de bloedsomloop: Je hoge bloeddruk daalt als de slagaders groter worden bij correcte massage en de bloedsomloop bij mensen een boost krijgt.
  • Genezing van bot- en gewrichtsblessures: Massagetherapie wordt vaak samen met fysiotherapie gebruikt om te helpen bij de herstelprocedure. Een onderzoek toonde aan dat het ontstekingen verminderde wanneer het werd toegepast op skeletspiermassa na een blessure, wat leidde tot een betere herstelsnelheid en betere prestaties.

Soorten Chinese massage

Chinese massage wordt beschouwd als een middel om chronische pijn en psychisch leed te verlichten, de mobiliteit en functie van het menselijk lichaam te verbeteren en de genezing van verwondingen en ziekten te bevorderen. De specifieke manier waarop massage dit zou moeten bereiken verschilt nogal van westerse tradities.

In de traditionele Chinese geneeskunde functioneert het lichaam optimaal als de primaire levensenergie, qi genaamd, vrij door de meridianen of energiebanen kan stromen. Gezondheidsproblemen en pijn zijn vaak het gevolg van blokkades in de qi-stroom.

Stijfheid of spanning in zacht weefsel, bindweefsel en gewrichten kan de qi-stroom onderbreken. Massage kan helpen bij het loslaten van spierspanning en knopen en het verbeteren van flexibiliteit en bewegingsbereik, waardoor de gezonde activiteit van qi door het lichaam wordt bevorderd. Hierdoor kunnen organen en andere lichaamssystemen goed functioneren.

Acupunten zijn specifieke plaatsen in het lichaam waar qi zich vaak verzamelt of bundelt. Deze punten kunnen zowel met acupunctuur als met acupunctuurbehandeling worden aangepakt om de vrije stroom van qi te herstellen. Bij acupunctuur worden dunne naalden in de bovenste laag van de huid gestoken om dit te bereiken; bij acupressuur wordt in plaats daarvan vingerdruk gebruikt.

Soorten Chinese Massage & hun voordelen

chinese-massage

De traditionele Chinese geneeskunde omvat veel verschillende massagevormen met unieke doelstellingen en technieken, dus “Chinese massage” is een overkoepelende term voor allerlei verschillende lichaamswerkpraktijken die allemaal voortkomen uit dezelfde lange traditie.

Dit zijn veel voorkomende soorten Chinese massage:

  • Tui Na: Tuina is een vorm van Chinese massagetherapie die vaak vergeleken wordt met diepe weefselmassage. Bij Tuina gebruikt de massagetherapeut zware, ritmische, knedende druk, strekkende en percussieve bewegingen, waardoor de bloedsomloop wordt verhoogd naast de qi. De cliënt blijft volledig gekleed.
  • Zhi Ya (of acupressuur)
  • Zhi Ya is bij westerlingen vooral bekend als acupressuur. Bij acupressuurtherapie oefent de behandelaar druk uit op specifieke punten van het lichaam om spierspanning los te laten en een genezende reactie te stimuleren. De behandelaar kan knedende bewegingen maken en kan naast ellebogen en voeten ook zijn handen gebruiken. Soms oefent de therapeut druk uit op twee unieke punten tegelijk, terwijl hij het weefsel ertussen uitstrekt.
  • Reflexologie (Chinese voetmassage): Reflexologie is een aparte lichaamswerkmethode (technisch gezien geen massage, hoewel het vaak wel zo genoemd wordt) waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke plaatsen in de voeten, handen of oren, die geacht worden overeen te komen met systemen in het hele lichaam om genezing te stimuleren.

Is Chinese massage extreem?

Chinese massage kan voor velen extreem lijken, in plaats van ontspannend. Het ligt dichter bij triggerpointtherapie, deep tissue en sportmassage. Omdat massage wordt gezien als een fundamenteel onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, is het doel effectieve preventie en behandeling van lichamelijke en psychische kwalen, geen verwensessie.

Chinese massage brengt een aantal tijdelijke extreme sensaties met zich mee die ontspanning kunnen creëren bij de klant terwijl ze verlichting ervaren van stijfheid en pijn. In dit soort gevallen kan na verloop van tijd rust worden bereikt door therapeutische massagetherapie.

Samenvatting

Chinese massage lijkt misschien extreem, maar zorgt voor verlichting van pijn en stijfheid, stressvermindering, meer flexibiliteit en functie, verbeterde bloedsomloop en meer uitstekende algehele gezondheid en welzijn. Chinese therapeutische massagetechnieken bieden al eeuwenlang essentiële voordelen voor de gezondheid en de moderne wetenschap erkent steeds meer de werkzaamheid ervan. Het is de moeite waard om Chinese massage te onderzoeken en het een onderdeel van je gezondheid en gezondheidsroutine te maken.

Vorige artikel Volgende artikel