A Chinese Journey: The Sigg Collection

In de groots opgezette tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection toont Het Noordbrabants Museum tot en met 8 juli 2018 een vijftigtal topstukken uit de verzameling die bestaat uit meer dan 2.400 werken van zo’n 400 kunstenaars. De Collectie Sigg is dan ook de grootste verzameling van Chinese hedendaagse kunst ter wereld.

Kunstverzamelaar, zakenman en diplomaat
Eind jaren 70 sluit Uli Sigg het eerste handelsverdrag tussen een westers bedrijf en de Chinese overheid. Jaren later is hij van 1995 tot 1998 de Zwitserse ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië. Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt Sigg contact met Chinese kunstenaars. Waar hij vaak aan het einde van zijn lange werkdagen rond 22:00 pas aan toe komt door alle verplichtingen als ambassadeur. Zo loopt hij vaak ver in de avond rond in ateliers om kunstenaars te leren kennen.

Als hij merkt dat niemand op systematische wijze hun kunst verzamelt, besluit hij dit zelf te gaan doen. Zijn doelstelling is een verzameling die niet wordt bepaald door persoonlijke smaak, maar die een afspiegeling is van de Chinese hedendaagse kunst in de volle breedte, van eind jaren 70 tot nu.

Sleutelfiguur Chinese kunst
Vanwege zijn intensieve contacten met kunstenaars speelt Sigg een sleutelrol in de Chinese kunstscène. Kunstenaar Ai Weiwei zegt zijn deelname aan de Biënnale in Venetië in 1999 aan hem te danken: ‘I do not know how he introduced me to those people, but as a result I got into those shows, and the result was pretty good, you know? So I always tell him, it doesn’t matter how famous I become, he (Sigg) is the maker.’

Verrassende kennismaking
De tentoonstelling brengt je langs indrukwekkende werken die niet alleen imponeren door hun omvang, maar ook door hun betekenis. Zo roept He Xiangyu’s meterslange leren tank herinneringen op aan de studentenprotesten in 1989. Ook zijn werken te zien van Chinese kunstenaars die in het Westen bekendheid genieten, zoals Ai Weiwei en Shao Fan, maar de meeste kunstenaars zijn hier nog onbekend. Hun werk geeft een indruk van de rijkdom en breedte van de Chinese hedendaagse kunst.

chinese-journey-sigg-collection-2

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel