chic-design-ruwe-materialen-interieur

Industrieel Chic Design: Ruwe Materialen in een eigentijds Interieur

In de wereld van interieurdesign is er een stijl die steeds populairder wordt: industrieel chic design. Deze stijl combineert de industriële setting met eigentijdse schoonheid, pakt uit in een unieke en karaktervolle uitstraling. Kenmerkend voor deze stijl zijn de ruwe materialen die een gevoel van robuustheid en authenticiteit toevoegen aan de ruimte. Laten we duiken in de wereld van industrieel chic design en ontdekken hoe ruwe materialen en een eigentijds interieur te combineren zijn met zachte en lichte elementen.

1. De essentie van industrieel chic design

ruwe-materialen-interieur

Industrieel chic design vindt zijn oorsprong in voormalige industriële gebouwen die zijn omgebouwd tot loftappartementen, studio’s en trendy kantoren. De ruwe, onbewerkte materialen die kenmerkend zijn voor deze gebouwen, zoals baksteen, beton, staal en hout, vormen de basis van deze stijl. Wat industrieel chic design onderscheidt, is de kunst van het combineren van deze ruwe materialen met eigentijdse elementen, waardoor een harmonieus geheel ontstaat dat zowel stoer als verfijnd is. In de hal kun je bijvoorbeeld een metalen kapstok aan de wand hangen met daaronder een fluwelen bankje. Heb je thuis een industriële eettafel? Kies dan voor glazen hanglampen boven je tafel voor een chique touch. Onder je robuuste houten salontafel kies je voor een zacht hoogpolig vloerkleed. Dit zijn slechts enkele voorbeelden hoe je eenvoudig een industrieel chic interieur kunt creëren.

2. Ruwe materialen als hoofdrolspelers

Een van de meest opvallende kenmerken van industrieel chic design is het gebruik van ruwe materialen. Bakstenen muren, betonnen vloeren en plafonds, onbehandeld hout en stalen elementen vormen de basis. Deze materialen worden niet verstopt achter lagen verf of behang, maar worden juist benadrukt om hun natuurlijke karakter. Stoere en ruwe elementen zijn perfect te combineren met warme en zachte tinten. Juist deze combinatie geeft een chic en eigentijds interieur.

Baksteen:

Bakstenen muren zijn een iconisch kenmerk van industrieel chic design. De ruwe textuur en warme kleuren van bakstenen voegen een gevoel van authenticiteit toe aan de ruimte. Door bakstenen muren bloot te laten, behoud je de industriële charme en creëer je echt een statement.

Beton:

Betonnen vloeren en plafonds zijn een ander belangrijk element in industrieel chic design. Het ruwe, onbewerkte uiterlijk van beton voegt een moderne en minimalistische uitstraling toe aan de ruimte. Bovendien is beton duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, waardoor het een praktische keuze is voor zowel woningen als commerciële ruimtes. Ook geeft de betonnen kleur een basis voor je woonruimte wat perfect te combineren is met verschillende stijlen.

Staal:

Stalen elementen, zoals balken en trappen, dragen bij aan de industriële schoonheid van het interieur. Het gebruik van staal voegt een vleugje elegantie toe aan de ruimte en kan dienen als een interessant contrast met de ruwere materialen zoals baksteen en beton. Maar denk ook aan je meubels, zoals de eetkamerstoelen van het merk Jesper Home. Door de combinatie van zachte materialen en stalen poten is dit de perfecte combinatie in een chic industrieel design.

Hout:

Onbehandeld hout wordt vaak gebruikt in industrieel chic design om warmte en textuur toe te voegen aan de ruimte. Houten vloeren, balken en meubels brengen een organisch element in het interieur, waardoor een evenwicht ontstaat tussen ruw en verfijnd. Door de combinatie met hout en zachte stoffen en materialen kun je weer de perfecte combinatie maken tussen warm en chique.

3. Het samenspel van materialen

chich-design-interieur

Wat industrieel chic design zo interessant maakt, is het harmonieuze samenspel van verschillende materialen. Door baksteen, beton, staal, hout en textiel met elkaar te combineren, ontstaat een dynamische en uitnodigende ruimte met een eigen karakter. Het contrast tussen de ruwe, industriële elementen en als tegenhanger de zachte materialen en warme kleuren. Ook lichte elementen zorgen voor een tijdloze combinatie die nooit gaat vervelen

Baksteen en hout:

Deze combinatie creëert een warm en uitnodigend gevoel in de ruimte. Het contrast tussen de ruwe textuur van baksteen en de natuurlijke schoonheid van hout zorgt voor een interessant spel van materialen die de aandacht trekken.

Beton en staal:

Beton en staal vormen een krachtige combinatie die de moderne uitstraling van het interieur versterkt. De strakke lijnen en industriële esthetiek van beton worden verzacht door de elegantie van stalen elementen, waardoor een evenwichtige en eigentijdse ruimte ontstaat.

4. Conclusie

Industrieel chic design is een unieke benadering van interieurdesign, waarbij ruwe materialen worden gecombineerd met eigentijdse schoonheid om een karaktervolle en uitnodigende ruimte te creëren. Door het gebruik van baksteen, beton, staal, hout en zachte materialen worden ruimtes getransformeerd tot een inspirerende omgeving die persoonlijkheid weerspiegelen. Of het nu gaat om een loftappartement, een kantoorruimte of een restaurant, industrieel chic design blijft een tijdloze en inspirerende stijl die de grenzen van creativiteit blijft verleggen.

Vorige artikel Volgende artikel