Cees Braakman

Cees Braakman leefde van 1917 tot 1995 en stond bekend als meubelontwerper. Zijn bekendste werk is de draadstalen stoel die in vele varianten later gekopieerd is. Zijn werk is voornamelijk beïnvloed door zijn tijd bij Pastoe, een van oudsher Nederlands meubelontwerper en meubelmaker, en zijn tijd in Amerika. Bekend was dat hij vanaf zijn 17de levensjaar bezig was met het maken en ontwerpen van meubelen. Zijn designs zijn naast stoelen en tafels vaak ook tafels, bureaus en kasten. Veelgebruikte materialen van Braakman zijn onder andere fineer van palissanderhout en teak.

Ontwerpen voor Pastoe

Pastoe is een bedrijf uit Utrecht wat in 1913 in Utrecht is ontstaan. Officieel heet het bedrijf UMS Pastoe Bv. Pastoe werd opgericht om meubelen voor het grote publiek te gaan produceren. De vader van Cees Braakman werkte hier, toen nog UMS genoemd, en zo is hij er ook ingerold. Zijn vader was destijds bedrijfsleider en ontwerper.

In 1948 werd het bedrijf omgevormd naar Pastoe en werd Cees Braakman bedrijfsleider en ontwerper. Door innovatieve ontwerpen die hij door zijn periode in Amerika kon ontwerpen werden veel designs een groot succes. Nieuwe materialen als fineer van eik en berk werden gebruikt.

In 1955 werd de modulaire kasten, met fineer afgewerkt, ontwikkeld en voor het eerst verkocht. Het kastsysteem werd ‘Meubelen-naar-maat’ genoemd. Ook werd met deze techniek in 1954 een dressoir ontworpen. In 1968 werd een award gewonnen door Pastoe voor het toepassen van een spaanplaat bekleed met pvc die tot een kubus konden worden gevouwen voor kastruimtes. Deze techniek werd in 1967 al gebruikt in de serie Pastoe kubussen.

Cees Braakman kenmerkende stijl

De stijl die Braakman vaak gebruikte werd voornamelijk gebaseerd op het efficiënt en ruimtelijk indelen van een ruimte. De designs werden zo ontworpen dat kleine ruimtes toch groot moesten aanvoelen, of functioneel gebruikt konden worden.

Bekend van hem is dan ook de modulaire en flexibele kastsystemen. Deze gedachte is later kenmerkend geworden voor een groot bedrijf uit Zweden wat gekenmerkt wordt door blauw een geel, juist ja, Ikea. Ook Braakman vond dat de meubelen betaalbaar en haalbaar voor het volk moesten zijn. Hij is enkele malen beschuldigd van het kopiëren van designs van anderen. Als tegenwoord had hij dan ook dat hij inspiratie opdeed van anderen, en dit haalbaar voor het volk wilde maken. Zo kon iedereen van de kunst van meubelen genieten, zonder dat het al te veel moest kosten.

Cees Braakman designs

De draadstalen stoel was het meest bekende werk van Braakman. In 1958 werd de stoel, de SM05, ontworpen en geproduceerd door Pastoe waar hij destijds leider van het ontwerpteam was. Het oorspronkelijke idee van de stoel dateert terug naar zijn tijd in Amerika. Na de oorlog in 1947 heeft Braakman besloten om in de Verenigde Staten te gaan studeren en diepere kennis te ontwikkelen van de productie en het proces van ontwikkeling van meubelen.

Het design was een simplificatie van de Amerikaanse ontwerpers Charles Eames en Ray Eames die voor Heman Miller een vergelijkbare stoel hebben ontworpen. De ‘wire chair’ zoals die heette werd in 1951 ontworpen. Voornamelijk het onderstel werd door Braakman vereenvoudigd. Achterliggende gedachte van het design is een ruimtelijk gevoel door het doorkijkbare draadstaal. Zo werd een ruimte groter voor je gevoel, en werd het item een bekend design voor interieurdesigners. Op dezelfde wijze werd ook een draadstalen kruk ontworpen.

Tags: , , , , , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel