alles-over-cacao-ceremonies

Alles wat je moet weten Over Cacao Ceremonies

Het is je misschien opgevallen dat cacao ceremonies de afgelopen jaren een grote vlucht hebben genomen in de wereld van wellness. Als je er nog nooit van hebt gehoord, of er zelf nog nooit een hebt geprobeerd, vertellen we je hier wat een cacao ceremonie precies is, wat de voordelen zijn, wat je kunt verwachten.

Wat is een cacao ceremonie?

cacao-ceremonie-groep

Een cacao ceremonie is eigenlijk een gelegenheid voor mensen om samen te komen in een intentionele ruimte en te genieten van het drinken van ceremoniële cacao, terwijl ze misschien nieuwe intenties maken, oprechte inzichten delen of door een soort meditatie of visualisatie worden geleid.

Cacao ceremonies zijn zeker niet nieuw. Mensen in Zuid- en Midden-Amerika, met name de Maya en Azteekse culturen, genieten al duizenden jaren van cacao ceremonies, initiëren ze en delen ze met anderen. Archeologisch bewijs voor het gebruik van cacao gaat terug tot 3.900 jaar geleden in Midden-Amerika en recent genetisch bewijs dateert van 5.300 jaar geleden in het Amazonegebied.

Traditioneel waren deze ceremonies bedoeld om gemeenschappen te helpen zich te verenigen, te delen, te verbinden en ook om positieve intenties en manifestaties te zaaien voor de komende natuurlijke cycli om gezonde gewassen en overvloed in alle vormen te produceren. Maar bovenal werd cacao ook gebruikt voor spirituele, medicinale en ceremoniële doeleinden voor innerlijk ontwaken en creatieve begeleiding.

Cacao wordt in deze oude culturen nog steeds zeer vereerd. Tot op de dag van vandaag gebruiken veel culturen cacao nog steeds op ceremoniële wijze en meer recent zijn deze oude kennis en praktijken overgebracht naar de westerse wereld, vooral in holistische, spirituele en wellnessgemeenschappen.

Een cacao ceremonie is een prachtige gelegenheid om op een dieper niveau contact te maken met jezelf en met degenen die de ceremoniereis met je delen. De cacao biedt grote inzichten, creativiteit en inspiratie. Het staat ook bekend om zijn hartverruimende eigenschappen en zijn stemmingsverhogende effecten, dus het kan een levendige en euforische ervaring zijn! Cacao ceremonies bieden ook de mogelijkheid tot diepe genezing, introspectie, het stellen van doelen, zelfliefde en transformatie.

Wat is ceremoniële cacao?

Dus nu heb je een idee van wat een cacao ceremonie is, maar wat is ceremoniële cacao? Bij ceremonies wordt niet de gemiddelde ‘warme chocolademelk’ geserveerd! Ceremoniële cacao verwijst naar de hoogste kwaliteit, het meest pure, onverhitte, onbewerkte deel van de cacaoboon. Ceremoniële cacao wordt geleverd als pasta – soms ook wel cacaolikeur genoemd. Deze ongeraffineerde pasta wordt eenvoudigweg gemaakt door de cacaobonen te malen en te stoppen voordat de cacaoboter en het cacaopoeder zich scheiden.

De beste Ceremoniële Cacao komt van de heirloom Criollo boon – een inheemse soort Cacao. Het belangrijkste is dat deze biologisch en duurzaam wordt geteeld, waarbij lokale inheemse telers en gemeenschappen ethisch en genereus worden ondersteund. Deze cacao smaakt niet zoals de chocoladeblokken die je gewend bent! Hij is vrij rijk en kan een beetje bitter zijn omdat hij op geen enkele manier gezoet is.

Wat zijn de voordelen van ceremoniële cacao?

cacao-natuur-onbewerkt

Ceremoniële cacao bevat alle ongelooflijke heilzame eigenschappen die de pure cacaoboon biedt. Er bestaat geen twijfel over dat het een krachtige en positieve stof is – cacao stond bij de oude Maya cultuur bekend als het ‘Voedsel van de Goden’ en het actieve bestanddeel in cacao – theobromine – wordt ook vertaald naar ‘Voedsel van de Goden’ in het oude Latijn.

1. Opent je hart

Cacao bevat een molecuul genaamd theobromine, dat een beetje lijkt op een zustermolecuul van cafeïne. In tegenstelling tot cafeïne zijn de stimulerende effecten echter meer gericht op de doorbloeding en het hart dan op het zenuwstelsel, dus je zult cacao waarschijnlijk ervaren als een meer geaarde energiebron dan cafeïne. Ceremoniële cacao kan zeker energiek aanvoelen, maar zal je niet nerveus maken of je ’s nachts wakker houden. Door de manier waarop theobromine de bloedstroom aanzienlijk verhoogt, zul je waarschijnlijk een hartverruimend gevoel ervaren na het drinken van cacao. Je voelt je vaak vervuld van liefde, of open en verbonden met jezelf en anderen.

2. Stemmingsverhogend

Cacao is goed gedocumenteerd om zijn positieve stemmingsverbeterende effecten. De bestanddelen anandamide en PEA verhogen de opname van serotonine, wat bij elke slok bijdraagt aan een algeheel gevoel van geluk en tevredenheid. Het is ook een geweldige bron van wetenschappelijk bewezen ‘geluk’ chemische stoffen, waaronder tryptofaan, tyrosine en fenylethylamine.

3. Stimuleert focus en helderheid

Cacao verhoogt de bloedtoevoer (zuurstof en voedingsstoffen) naar de hersenen. De stimulerende effecten van cacao kunnen je helpen om je langer en dieper te concentreren op de spirituele praktijk van de ceremonie, zoals bijvoorbeeld een uitgebreide meditatie. Als je je vaak zenuwachtig of afgeleid voelt tijdens meditatie, kun je merken dat je tijdens een cacao ceremonie een haarscherpe focus hebt! Dit is ook de reden waarom cacao steeds gewoner wordt om van te genieten in het dagelijks leven. Als je een grote werkdag of essay hebt om door te komen, probeer dan eens een cacao in plaats van die koffie!

4. Rijk aan gezondheidseigenschappen

Cacao is een van de hoogste natuurlijke bronnen van antioxidanten en een van de hoogste bronnen van magnesium die de mens kent. Het bevat ook calcium en magnesium in perfecte verhoudingen die volledig opneembaar zijn voor het lichaam. Het bevat ook een groot aantal vitaminen en mineralen, waaronder B-vitaminen, vitamine A, C en D, calcium, zink, koper en kalium.

5. Spirituele verbinding

Het gebruik van deze krachtige en pure vorm van cacao in een ceremoniële setting zorgt ervoor dat de krachtige voordelen en unieke kwaliteiten van de cacao echt ervaren worden. Hoewel cacao geen ‘psychedelische’ eigenschappen heeft, wordt het, vooral in oude culturen, beschouwd als een vorm van ‘plantmedicijn’, puur vanwege al zijn ongelooflijke voordelen. Het wordt daarom beschouwd als een zeer veilige, toegankelijke en plezierige manier om een ceremoniële medicijncirkel te ervaren. Je zult waarschijnlijk een verhoogd gevoel van eenheid, bewustzijn of gewoon een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen voelen.

Zijn cacao ceremonies allemaal hetzelfde?

ceremoniele-cacao-groep-voordelen

Waarschijnlijk niet! Cacao ceremonies zullen altijd uniek en anders zijn. Als je traditioneel in Zuid- of Midden-Amerika zit, zal de ervaring waarschijnlijk heel anders zijn. De cacao zelf zal waarschijnlijk ook erg dik en bitter zijn (in het westen lijken we het te hebben aangepast aan een meer westers gehemelte!) Het is ook gebruikelijk dat cacao ceremonies worden gecombineerd met andere modaliteiten zoals ademwerk, yoga, meditatie, zang, dans, live muziek en vele andere praktijken die een aanvulling zijn op de positieve effecten die de cacao stimuleert. Waarschijnlijk zal geen enkele ceremonie die je bijwoont hetzelfde zijn! Ga dus gewoon met een open geest en open hart en vertrouw op de reis!

Wat zijn de voordelen van een cacao ceremonie?

Cacao ceremonies worden steeds populairder, omdat ze mensen de ruimte geven om op nieuwe manieren met elkaar in contact te komen en ze een kans zijn om opnieuw contact te maken met oude delen van onszelf die zich de eenvoudige kracht herinneren van het samenkomen in gemeenschap.

Zoals gezegd hebben cacao ceremonies veel bijzondere en unieke voordelen:

 • Stimuleert gevoelens van liefde, zelfliefde en is hartopenend
 • Inspireert een positieve stemming en zachte gevoelens van euforie
 • Inspireert inspiratie, creativiteit en nieuwe inzichten
 • Initieert genezing, reflectie en vergeving
 • Versterkt banden en gevoelens van verbondenheid en eenheid
 • Bevordert compassie, begrip en openheid
 • Helpt je om oude hoofdstukken af te sluiten en verder te gaan op je pad
 • Biedt helderheid, focus, inzicht en een verbinding met je intuïtie en diepere weten
 • Kan je ondersteunen om blokkades los te laten, patronen te herkennen en los te laten
 • Ondersteunt je bij het vinden en ontwikkelen van een verbinding met je hoogste zelf & je eigen kracht
 • Stelt je in staat om je geest tot stilte te brengen en verbinding te maken met de wijsheid en spirit in jezelf

Waarom cacao ceremonies in groepsverband?

Op metafysisch niveau is cacao een middel om verbinding te maken met de energetische ruimte van je hart en met de mensen om je heen.

Cacao ceremonies zijn bijzonder om te delen in een groepsomgeving. Ze kunnen helpen om het energetische veld van ons hart te vergroten, en als we samenkomen, wordt het veld versterkt en verweven. We hebben de neiging om dagelijks te vergeten dat we allemaal verbonden en verenigd zijn. In een cacao ceremonie kun je de energie verschuiven naar dezelfde frequentie of trilling. Dit lijkt misschien een beetje zweverig! Toch is het vergelijkbaar met een groep vrienden die cocktails gaan drinken – ze gaan allemaal samen op dezelfde reis door dranken te drinken met hetzelfde effect op het lichaam. In het geval van cacao is het een vreugdevolle en helende ervaring voor je lichaam, geest en ziel.

Afhankelijk van de intentie van de ceremonie kan dit ook een prachtige manier zijn om in contact te komen met mensen in een veilige, openhartige omgeving. Omdat cacao mensen in dezelfde energiefrequentie brengt, resulteert dit vaak in een diepere, intiemere verbinding met onszelf en elkaar. De groep geniet van een gedeelde ervaring van stemmingsverbetering, verhoogde vitaliteit, verbeterde intuïtie en empathie, en een meer open, aanwezig hart.

Kan ik thuis een cacao ceremonie doen?

ceremoniele-cacao-drankje-zelf-maken

Absoluut! Je kunt online ceremoniële cacao kopen en genieten van je eigen cacaorituelen. Het wordt steeds meer gebruikt als vervanging voor koffie, omdat het veel van de stimulerende en mentale voordelen van cafeïne biedt, zonder de nadelen van cafeïne zoals angst of ‘kriebels’. Je kunt cacao zetten en erbij gaan zitten in meditatie of tijdens het dagboeken. Je kunt zelfs een cacao ceremonie delen met andere mensen in je leven. Hieronder vind je een receptje als je thuis je eigen cacao wilt maken:

Recept voor ceremoniële cacao

 • Schep 1-2 eetlepels van de cacaopasta af en voeg toe aan een kopje water in een steelpannetje op een laag tot middelhoog vuur en roer tot de cacao gesmolten is.
 • Als de cacao gesmolten is, voeg je een snufje cayennepeper toe om de cacao te ‘activeren’.
 • Voeg zoetstof naar keuze toe naar smaak en roer, je kunt kokosnectar, agave, ahornsiroop of rauwe honing gebruiken
 • Voor een romigere en smaakvollere cacao kun je een beetje melk naar keuze toevoegen zoals amandelmelk of kokosmelk en doorwarmen.
 • Vergeet niet om de tijd te nemen om bij je cacao te gaan zitten zodra het klaar is en het te doordrenken met positieve intenties en positieve energie. Geniet van je cacao en de voordelen die het je biedt!
Vorige artikel Volgende artikel