Neem een kijkje achter de schermen van de kunstwereld met het boek Art flipper

Met dit boek krijg je dankzij verzamelaar Bert Kreuk een kijkje achter de schermen van de kunstwereld. Het leest als een vlot jongensboek. Bert neemt je mee in zijn American Dream die niet even voorspoedig begint. Maar gelukkig is daar zijn oom Theo. Die hem mee neemt en de wereld laat ontdekken. Als zijn oom een van zijn neefjes mee mag nemen naar Amerika. Dan staat hij te popelen om mee te gaan en spaart hij naar hartelust. Zodat hij mee kan gaan op een reis die hem altijd bij zal blijven. Tijdens deze reis wordt hij al snel door zijn oom op pad gestuurd om de eerste klusjes te doen. Het begint met het halen van broodjes terwijl Bert dan nog nauwelijks Engels spreekt. Van het een komt het ander en uiteindelijk haalt hij als zestienjarige zijn vliegbrevet. Waardoor hij nog meer tijd doorbrengt op de luchthaven en in de hangers van zijn oom. Als hij zijn middelbare school afmaakt gaat hij dan ook meteen daar fulltime aan de slag.

Als hij in 2007 een ander bedrijf verkoopt dan begint hij meer en meer kunst te verzamelen. Terwijl herkenbare anekdotes de revue passeren en ze steeds bizarder worden betrap ik mezelf vaker op gelach. Als een nieuweling betreedt hij de kunstwereld, door zelfstudie en door genoeg mensen te spreken ontwikkelt hij zich. Maar hij is en blijft een een nuchtere Rotterdammer die door zijn oom geïntroduceerd wordt in de wondere wereld van kunst en voor het eerst gegrepen word door kunst tijdens een bezoek aan het het Booijmans.

Nadat hij meer en meer werk verzameld wordt hij gevraagd om een tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag te cureren. Deze tentoonstelling krijgt later een nare bijsmaak als hij de Vietnamese kunstenaar Danh Vo vraagt om een speciaal kunstwerk te maken voor een van de ruimtes. Zeker als hij hier uiteindelijk niet aan meewerkt en er een rechtszaak volgt. Waarbij de schaduw zijde van de kunstwereld naar boven komt.

Later haalt Bert het nieuws op een hele andere manier. Namelijk als hij de Amerikaanse vlag koopt op een veiling die op D-Day als eerste het Europese content bereikt. Het is een symbool voor vrijheid, maar ook voor zijn zakelijke successen.

Het boek Art Flipper is onder andere te bestellen bij bol.com.

Tags: , , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel