Kunstboek van Jimmy Nelson

7 bijzondere kunstboeken

Ik ben altijd op zoek naar boeken met bijzondere verhalen die mij prikkelen. En omdat ik deze boeken graag met jullie wil delen maakte ik deze selectie met 7 bijzondere kunstboeken! Het is een afwisselende, eigentijdse selectie van kunst tot aan fotografie en film! Ben je benieuwd of er iets voor jou tussen zit? Lees dan gauw verder!

Before They Pass Away – Jimmy Nelson
3 jaar lang reisde fotograaf Jimmy Nelson de wereld over naar de meest afgelegen plekken op zoek naar pure schoonheid. Van Papua New Guinea tot Kazakhstan, van Ethiopië tot Siberië. Geïnspireerd door fotograaf Edward S. Curtis die meer dan honderd jaar geleden de Noord Amerikaanse Indianen iconisch vastlegde. Op zoek naar stammen om die te fotograferen in hun unieke schoonheid en culturele uiterlijke verschijningen. Met als doel een visueel naslagwerk na te laten voor toekomstige generaties, omdat deze culturen, door de snelheid waarin de wereld aan het veranderen is, op den duur zullen verdwijnen.

bijzondere-kunstboeken-joris-wereld

Joris’ Wereld
Sinds 2008 portretteert Joris Linssen bijzondere Nederlanders. Een bonte parade van opmerkelijke types trok voorbij in Joris’ Showroom en de opvolger Joris’ Wereld. In dit fotoboek zijn de personen die het meest zijn bijgebleven op karakteristieke wijze geportretteerd. In de korte teksten worden deze mensen liefdevol beschreven door Joris Linssen: ‘Wat heb ik veel geleerd van de eigenzinnige lieden die ik mocht ontmoeten; over vrijheid, eigenwijsheid en volharding.’

bijzondere-kunstboeken-vivian-maier

Vivian Maier: A Photographer Found
De definitieve monografie van de Amerikaanse fotografe Vivian Maier bevat maar liefst 250 zwart-wit beelden, kleuren foto’s, en andere materialen die nog nooit eerder verschenen zijn. Het boek verkent het volledige werk en het mysterie van haar leven, geschreven en geredigeerd door de bekende fotografie conservator en schrijver Marvin Heiferman.

Tijdens haar leven schoot de nanny-fotografe meer dan 100.000 foto’s, die ze verborgen hield voor de wereld. In 2007, twee jaar voor haar dood werden haar negatieven ontdekt tijdens een veiling.

bijzondere-kunstboeken-humans-of-new-york

Humans of New York
In 2010 begon fotograaf Brandon Stanton aan een ambitieus project: in zijn eentje een fotografische ‘volkstelling’ van New York City te creëren. Hieruit ontstond het populaire blog Humans of New York, waar het gelijknamige boek op is gebaseerd. Het boek is een collectie van mooie, diepe, grappige en inspirerende foto’s en verhalen van de mensen van New York. Met 400 foto’s, waaronder exclusieve portretten en geheel nieuwe verhalen die niet op het blog te zien zijn, is Humans of New York een prachtige verzameling van beelden die de diverse persoonlijkheden van New York laten zien. Humans of New York is en viering van individualiteit, en een eerbetoon aan een van de meest bekende steden ter wereld.

bijzondere-kunstboeken-liu-bolin

Liu Bolin
Het boek ‘Liu Bolin’ is de eerste complete monografie over ‘de kameleonkunstenaar’. In zijn reeks ‘Hiding in the City’ volgt Liu Bolin een paradoxale strategie: hij verzet zich tegen censuur door zichzelf onzichtbaar te maken. Als een kameleon maakt hij zich vrolijk over de grootstedelijke kanten van onze moderne samenleving. De plaatsen en decors waarin hij zichzelf keer op keer camoufleert, worden een deel van hemzelf, een verlenging van zijn lichaam. De foto’s van de making-of, die zich ook in het boek bevinden, geven een mooi beeld van het minutieuze werk dat aan het uiteindelijk resultaat voorafgaat.

bijzondere-kunstboeken-wes-anderson-collection

The Wes Anderson Collection
The Wes Anderson Collection is het eerste diepgaande overzicht van Andersons filmografie. Het boek bevat niet eerder gepubliceerde foto’s en illustraties, die een conversatie van boeklengte tussen Anderson en bekroonde criticus Matt Zoller Seitz aanvullen. Daarnaast is het design van het boek ook volledig in Wes Anderson stijl: melancholiek en speels, wijs en kinderachtig en door en door origineel.

bijzondere-kunstboeken-WorldOfGraffiti

The World Atlas of Street Art and Graffiti
De eerste ‘moderne’ muurschilderingen verschenen in Zuid-Amerika in de vroege jaren van de twintigste eeuw. In 1950 volgde daarop spuitbus graffiti, geassocieerd met ‘Latino gangs’, meest opvallend hiervan de “cholo” graffiti van Los Angeles. Vandaag de dag is street art overal ter wereld te vinden, en ontwikkeld het zich tot een zeer complexe en sierlijke vorm van kunst. The World Atlas of Street Art and Graffiti is het definitieve overzicht van internationale street art, met focus op de meest invloedrijke urban kunstenaars en kunstwerken. Een must-have voor iedere bewonderaar van street art!

En als laatste tip: het boek Street Art Today is net uit en bevat de 50 meest invloedrijke street artists van dit moment.

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *