5 must see Moderne Kunst Musea in Berlijn

5 must see Moderne Kunst Musea in Berlijn

Het is de hoogste tijd om als kunstliefhebber mijn selectie met de beste musea in Berlijn met je te delen. Afgelopen jaar heb ik ruim 4 maanden in Berlijn gewoond en heb ik de stad goed kunnen verkennen. Wil je meer tips voor je bezoek aan Berlijn? Check dan de 100% Berlijn Reisgids. En vergeet niet om deze 7 toffe Airbnb appartementen te bekijken in Kreuzberg en Neukoln.

Berlinische Galerie
Afgelopen weekend bezocht weer ik de Berlinische Galerie, klinkt misschien niet zo bekend, maar is wel noemenswaardig. Het museum presenteer Berlijnse kunst vanaf 1870 tot heden en beneden vind je wisselende tentoonstellingen terwijl je boven de vaste collectie kunt bewonderen die bestaat uit beeldende kunst, fotografie en architectuur. Tot 2004 had de Berliner Galerie geen vaste standplaats, daarvoor vond je het museum in onder andere het Martin-Gropius-Bau, Museum für Fotografie en de Neue Nationalgalerie.

Museum voor Moderne Kunst in Berlijn

Hamburger Bahnhof
Het Hamburger Bahnhof, museum voor hedendaagse kunst is ontzettend groot. Je vindt het museum, dat pas openging in 2004, op loopt afstand van Berlin Hauptbahnhof en het is gevestigd in een voormalig station. Naast een interessante collectie aan moderne kunst ben ik vooral onder de indruk van de wisselende tentoonstellingen. Het mooie van het gebouw is, dat je duidelijk aan de hoofdruimte kunt zien dat het iets weg heeft van een station.

Museum voor Moderne Kunst in Berlijn

Sammlung Boros Collection
Ik ben er zelf nog niet geweest, maar het schijnt erg bijzonder te zijn. Want de collectie van zo’n 700 kunstwerken van de Duitse verzamelaar Christian Boros bevindt zich in een bunker. Sinds 2008 is de collectie van Boros deels toegankelijk, want je moet van te voren een plekje weten te bemachtigen voor een tour door het “Privatmuseum”. De tour kost € 10 en vind elke vrijdag, zaterdag en zondag plaats. Dat ik er nog niet ben geweest komt vooral omdat je ruim van te voren moet reserveren, zeg maar een maand. Want de rondleidingen zijn beperkt en zitten snel vol. De afgelopen jaren bezochten meer dan 120.000 bezoekers de bunker, die rond werden geleid in de ruim 80 zalen die het pand telt. Opmerkelijk is ook het penthouse bovenop de bunker waar Boros woont. Lees meer over ons bezoek aan de bunker van Sammlung Boros.

Museum voor Moderne Kunst in Berlijn

Neue Nationalgalerie
Elke keer als ik de Neue Nationalgalerie bezoek, loop ik eerst een rondje om de tempel van Mies van der Rohe. Dit is trouwens het enige bouwwerk van Mies van der Rohe dat na de Tweede Wereldoorlog kon worden gerealiseerd in Duitsland. De bouw werd trouwens net voor zijn dood voltooid. Boven vind je wisselende tentoonstellingen, maar het liefste wil je zo snel mogelijk naar beneden om de permanente collectie met onder andere Much, Kirchner en Picasso te bekijken met voornamelijk kunst uit de vroege twintigste eeuw.

Museum voor Moderne Kunst in Berlijn

Martin Gropius Bau
In dit monumentale gebouw vind je met name langdurige tentoonstellingen en grote rondreizende exposities. De entreeprijs verschilt daarom ook per tentoonstelling, maar het is de moeite waard. Dit waren slechts enkele noemenswaardige tentoonstellingen: Man Ray, Bauhaus, Frida Kahlo, Ai WeiWei en Richter.

Nog kort een feitje, Martin Gropius was de oudoom van Walter Gropius oprichter van Bauhaus en architect.

Meer inspiratie voor een geslaagd bezoek aan Berlijn vind je in de 100% Berlijn Reisgids. Mis niets van EYEspired en schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *