Barcelona Chair

De Barcelona Chair is in 1929 ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe. Hij werd gevraagd om voor het Duiste Paviljoen in Barcelona een stoel te ontwikkelen waar oorspronkelijk het Spaanse koningshuis plaats moest nemen.

Kenmerkend voor de stoel is het kruisframe gecombineerd met moderne materialen. Het frame en ontwerp was namelijk oorspronkelijk al door de Romeinen gebruikt, maar door het gebruik van staal en leer werd het een modern design. Het frame is van staal dat enorm wordt opgepoetst om zo een chromenkleur te vormen. De leuning en zitting worden door koeienleren strips ondersteund, met daarboven een dik leren kussen met knopen. De kussens worden door 40 losse vlakken gevormd die met de hand gestikt zijn, maar wel uit 1 stuk leer om een consistente kwaliteit te garanderen.

Na een korte periode van productie verkocht Rohe zijn rechten aan vriendin en producent van interieur Florence Knoll. Tot de dag van vandaag wordt de stoel door haar bedrijf, Knoll studio, geproduceerd. De stoel kost ruim €6500 nieuw.

Originele ontwerp van de Barcelona Chair

De prijs van een originele stoel komt ergens vandaan. Zo wordt de stoel tot de dag van vandaag bijna volledig met de hand gemaakt. Verder wordt gebruik gemaakt van 1 grote lap Venezia leder in verschillende kleuren, en wordt het staal nog met de hand gepolijst voor het chromen effect. Ook het stikken van de zitting in verschillende vakken wordt nog met de hand gedaan.

Op iedere hoek per vlak worden metalen knopen met de hand erop gezet. Direct wordt duidelijk dat dit geen stoel van massaproductie is, het is handwerk. Met de best mogelijke materialen en vakmensen wordt het design van bijna een eeuw oud tot op heden ontwikkeld. De kussens zijn van schuimrubber dat een hoge dichtheid kent, en zo een optimaal zitcomfort garandeert.

Het originele exemplaar wat in 1929 in Barcelona werd gepresenteerd was van wit geitenleer. Door het grote succes in de decennia daarna werden er daarentegen enorm veel kleuren geïntroduceerd. Inmiddels is de stoel te koop in 56 verschillende kleuren leder. Wit, cognac en zwart zijn de meest voorkomende samenstellingen.

Daarnaast is in 1950 het metalen frame eenmalig gewijzigd om er 1 geheel van te maken, waar het daarvoor nog in elkaar geschroefde X-poten. Dit naadloze design paste beter bij de stoel omdat het een vloeiend geheel maakte.

Herkenbaar design

De stoel is inmiddels bijna een eeuw oud, maar is nog steeds heel populair onder interieurdesigners. Maar waar successen zijn, zijn mensen die het succes willen stelen. Zo zijner tegenwoordig veel verschillende bedrijven die de Barcelona Chair namaken. Een originele stoel is door de specifieke afmeting (75x75x75) makkelijk herkenbaar, en bovendien wordt ook het logo van Knoll Studio nog in het frame gedrukt. Zo is een originele Barcelona Chair makkelijk te onderscheiden van een replica.

Vanzelfsprekend is de kwaliteit van een originele vele malen hoger dan van een replica. Knoll Studio maakt de stoel sinds 1950 op dezelfde wijze, en is er dus meester in geworden.

Voetenbank

Bijpassend bij de stoel is ook een voetenbank ontwikkeld. De stijl van de stoel is direct met de voetenbank te verbinden. De voetenbank heeft ook een gepolijste roestvrijstalen onderstel, en 16 vlakken uit 1 lap leder en bovenvlak. De vormen en stijl van de stoel zijn direct terug te relateren naar de voetenbank. Ook de voetenbank heeft oorspronkelijk een stempel van Knoll Studio in het frame staan als kenmerk van een originele. Zoals gezegd, door de bekendheid en populariteit zijn er tegenwoordig veel namaak exemplaren in omloop.

Tags: , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel