x

Deel Je Inspiratie

[contact-form-7 id=”139″ title=”Zonder titel.”]

Wekelijkse nieuwsbrief

Laat nu je email adres achter

Top Stories

  • No results available
 

Tentoonstelling Bad Thoughts in het Stedelijk Museum in Amsterdam

In het Stedelijk Museum is nog tot en met 11 januari de tentoonstelling BAD THOUGHTS te zien. Het laat een groot overzicht zien van de collectie van het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders. De collectie Sanders is een van de belangrijkste privéverzamelingen in Nederland. In de 42 jaar dat het echtpaar kunst verzamelt, is de collectie op deze schaal nog niet eerder te zien geweest.

De collectie bevat werk van onder meer Ger van Elk, Gilbert & George, Anselm Kiefer, Cindy Sherman, David Claerbout, Thomas Demand en Anton Henning, conceptuele kunst en ‘narrative art’ uit de jaren zeventig en werk van de Italiaanse ‘transavantgarde’ (Cucchi, Chia, Clemente) en Duitse schilderkunst uit de jaren zeventig en tachtig (Lüpertz, Penck en Baselitz).

In de video hierboven kun je ook horen hoe kunst het leven van Martijn Sanders heeft verandert. Dankzij een schilderij van Anselm Kiefer bloeide zijn liefde voor muziek verder op en belandde hij bij het Concert gebouw in Amsterdam als directeur. Daar werkte hij maar liefst 24 jaar.

Het doet mij ook goed om te horen dat het echtpaar het niet altijd eens is met elkaar over de aanschaf van een nieuw werk. Maar dat ze elkaar niet in de weg mogen staan als ze echt vol zijn van een werk, want dan ga je toch een soort van commissie vormen. De rode draad in hun collectie, die conservator Martijn van Nieuwenhuyzen ontdekte, heeft vooral te maken met de donkere kant van de menselijke natuur. Daarom past de titel van de tentoonstelling ook zo goed.

Bad Thoughts in Stedelijk Museum in Amsterdam

De meeste indruk maakte de solozaal van Anton Henning die volledig in een bijpassende stijl ingericht was. In deze zaal kun je ook echt de diepte van de verzameling van het echtpaar zien. En dat maakt de collectie uniek ten opzichte van die van andere verzamelaars, die voornamelijk zo breed mogelijk verzamelen.

De tentoonstelling heeft geen duidelijk parcours. Dat heeft architect Florian Idenburg met opzet gedaan. Want de bezoeker moet zelf zijn eigen weg vinden en in iedere zaal keuzes maken. Op deze manier hebben de Sanders hun verzameling ook opgebouwd. Ontdek ook de nieuwe tentoonstelling op de Oude Kerk in Amsterdam.

Bron: SM

Wekelijkse nieuwsbrief

Laat nu je email adres achter

Top Stories

  • No results available