ASMR

ASMR: Wat is het en Wanneer Ervaar je het?

Als je sociale media volgt, heb je misschien al een paar van de meer dan 13 miljoen ASMR video’s online gezien. Veel van de video’s maken ASMR-opwekkende geluiden om sociale situaties na te spelen met acties die een reactie kunnen uitlokken. De video’s hebben snel aan populariteit gewonnen, maar je kunt je er nog steeds vragen bij stellen: Wat is ASMR precies? Hoe werkt het? En helpt het zoals sommigen beweren?

Wat is ASMR?

asmr-slapen-oor

ASMR staat voor autonomous sensory meridian response; een term die wordt gebruikt om een tintelend, statisch of kippenvelgevoel te beschrijven als reactie op specifieke triggerende audio- of visuele stimuli. Er wordt gezegd dat deze sensaties zich verspreiden over de schedel of langs de achterkant van de nek en, voor sommigen, langs de ruggengraat of ledematen. Bij het ervaren van ASMR-sensaties melden sommige mensen aangename gevoelens van ontspanning, kalmte, slaperigheid of welzijn.

Wat kan ASMR uitlokken?

Niet iedereen ervaart ASMR. Voor degenen die dat wel doen, lijkt de ervaring een reactie te zijn op verschillende triggers of situaties met zicht, aanraking of geluid. De intensiteit van specifieke stimuli kan variëren, en terwijl de ene persoon kan reageren op het geluid van gefluister, kan een ander ASMR ervaren terwijl:

  • Zachtjes praten of langzaam bewegen
  • Tikken of typen
  • Persoonlijke aandacht of oogcontact
  • Massage, haren borstelen of knippen
  • Neuriën of kauwen
  • Lichtpatronen
  • Langzaam een bladzijde omslaan of papier vouwen
  • Krabbende, knisperende of knijpende geluiden
  • Knisperende of knarsende geluiden
  • Make-up aanbrengen op het gezicht

Het is interessant om op te merken dat de video’s een ASMR-reactie kunnen uitlokken, deels omdat ASMR kan optreden zonder de sensatie van fysieke aanraking en in plaats daarvan door visuele en auditieve triggers die tactiele sensaties stimuleren.

Werkt ASMR of helpt het zoals mensen online suggereren?

handen-asmr-samen

De vraag “werkt ASMR” of “helpt ASMR” is niet zo eenvoudig. Sommige mensen beweren dat het kijken naar ASMR-video’s hen helpt te kalmeren of te ontspannen, terwijl anderen niet snappen waar de opwinding over gaat. Wat de ene persoon helpt, kan de andere persoon wel of niet helpen, en het is nog te vroeg om precies uit te leggen waarom of hoe dat zo is.

Het eerste onderzoek naar ASMR toonde aan dat mensen die ASMR ervoeren een verlaagde hartslag hadden tijdens het kijken naar ASMR-video’s, en de verlaging was vergelijkbaar met andere ontspanningsmethoden. In openbare forumdiscussies van de ASMR-gemeenschap is gesuggereerd dat het opwekken van ASMR mogelijk zou kunnen helpen bij het verlichten van symptomen zoals stress of chronische pijn. Anderen hebben goede hoop dat ASMR in de toekomst therapeutische mogelijkheden biedt, mogelijk als hulpmiddel om slapeloosheid, depressie of angstsymptomen te verlichten.

Hoewel er tegenwoordig steeds meer belangstelling is voor ASMR, blijft het een feit dat er tot nu toe nog relatief weinig wetenschappelijke studies zijn uitgevoerd, waaronder studies naar de omstandigheden die een ASMR-toestand kunnen opwekken. Hoewel de ervaring een echte fysiologische respons kan geven, is er veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de aard van het ASMR-fenomeen te begrijpen.

Hoe weet ik of ik ASMR ervaar?

sticky fingers mic GIF by Fuse

De beste manier om te weten of je ASMR ervaart is door te bedenken of je ‘de rillingen’ krijgt of rillingen voelt als reactie op bepaalde stimuli.

Hoewel er nog niet heel veel onderzoek is gedaan naar het fenomeen, heeft vroeg onderzoek aangetoond dat ASMR jou en je hersenen in de juiste staat kan brengen voor een diepe slaap, door ontspanning en theta hersengolven te bevorderen. Als je even online zoekt, vind je een hele reeks video’s over ASMR voor slaap.

Maar pas op – sommige mensen binnen de ASMR gemeenschap melden dat als ze te veel video’s bekijken, ze gewend raken aan de prikkels en de tintelende sensatie niet meer voelen…

Hoe maak ik ASMR video’s?

Het is duidelijk een van de populairste trends op internet. Als je zin hebt om wat ASMR te doen en denkt dat jouw doffe tonen iemand kunnen helpen om tot rust te komen, dan heb je daar gelukkig niet veel voor nodig.

Het belangrijkste is dat je een ASMR-microfoon van goede kwaliteit hebt, met een popfilter erop om ervoor te zorgen dat je niemand wegjaagt met een paar hard klinkende P’s en T’s.

Vorige artikel Volgende artikel