x

Deel Je Inspiratie

[contact-form-7 id=”139″ title=”Zonder titel.”]

Wekelijkse nieuwsbrief

Laat nu je email adres achter

Top Stories

  • No results available
 

ARRRGH! Monsters in de mode

Arrrgh Monsters in de Model in Centraal Museum

Na alle gezelligheid en feestelijkheden in december, kan januari rauw op je dak vallen. Het is koud, nat, donker en er valt weinig leuks te beleven. De beste remedie tegen de leegte in deze maand is je agenda vullen met museumbezoekjes. Begin dan met de confronterende tentoonstelling ARRRGH! Monsters in Fashion in het Centraal Museum in Utrecht. Deze monsterlijke vertoning is de eerste internationale modetentoonstelling over ‘character design’ en biedt een podium aan meer dan 70 werken van 40 gerenommeerde en veelbelovende modeontwerpers als Bas Kosters, Viktor & Rolf, Craig Green en Walter van Beirendonck.

Arrrgh Monsters in de Model in Centraal Museum

De groteske kunstwerken – de één nog absurder of schokkender dan de ander – roepen via het medium van de mode vragen op over de maakbaarheid van het individu, subjectiviteit van schoonheid, identiteitsbeleving en confronteren de toeschouwer met zijn of haar eigen diepgewortelde overtuigingen over de definities van mooi en lelijk. Het confronterende aspect van de gecureerde werken zit niet alleen in de vorm van de monsters zelf maar vooral ook in het feit dat ze niet achter glas of op een voetstuk zijn geplaatst maar op dezelfde vloer staan als waar de toeschouwer loopt. Zo komen de bezoekers letterlijk oog in oog te staan met deze demonen en die in hun eigen hoofd.

Arrrgh Monsters in de Model in Centraal Museum

De tentoonstelling is op touw gezet en vormgegeven door het Griekse curator- en kunstenaarscollectief genaamd ATOPOS Contemporary Visual Culture. De drie oprichters van dit interdisciplinaire kunstplatform was het opgevallen dat sinds de jaren ’90 monsterlijke personages steeds vaker verschenen op de catwalks van verscheidene designers en besloten dit fenomeen te onderzoeken. De uitkomst van dit drie jaar durende onderzoek werd vervolgens gebundeld in het boek Not a Toy, Fashioning Radical Characters, uitgegeven in 2011. En dit boek vormde op zijn beurt de aanleiding voor de tentoonstelling die na het Benaki Museum in Athene en La Gaîté Lyrique in Parijs nu te zien is in Utrecht.

In het boek wordt op filosofische wijze gesproken over mode als communicatiemiddel die de relatie aangeeft tussen een persoon met zichzelf en de wereld om hem of haar heen. Wat ligt er bijvoorbeeld verscholen achter een persoon of identiteit? Hoe creëer je een identiteit in een grenzeloze, seculiere wereld waarin we zowel deel uitmaken van een planeet als van een lokale gemeenschap? Hoe verhoudt onze ‘offline’ identiteit zich met onze ‘online’ identiteit en welke daarvan behoort tot de realiteit? De tastbare of de virtuele? En wie worden we als we onze blik naar binnen richten en onze angsten en fantasieën vrijlaten? En wie bepaalt eigenlijk wat mooi is? In het boek worden de eindeloze menselijke transformaties door middel van het maskeren van gezichten en het vervormen van het menselijk lichaam getoond. Zo wordt geprobeerd een beschrijving te geven van de mogelijkheden en beperkingen van het lichaam, door het observeren van de ‘atopische’ monsters die de catwalk hebben overnemen.

Arrrgh Monsters in de Model in Centraal Museum

ATOPOS laat zien dat er niet zoiets bestaat als ‘natuurlijke schoonheid’. Wat mooi en aantrekkelijk wordt gevonden in een cultuur of tijdperk kan afstotelijk zijn in een andere. Menselijke schoonheid, en ook de definitie van lelijkheid en gezondheid bijvoorbeeld, ligt besloten in de ogen van de toeschouwer. En die toeschouwer verhoudt zich tot een bepaald socio-cultureel systeem. In lijn met deze gedachtegang zijn in de tentoonstelling alle gezichten van de kostuumdragers onherkenbaar vervormd of gemaskeerd waardoor ook het schoonheidsideaal van het supermodel wordt ondermijnd. Doordat het gezicht als communicatiemiddel is weggelaten, wordt de verbeeldingskracht van de toeschouwer geprikkeld. Zo wordt deze gedwongen, middels de fantasie, zelf een subjectieve vertaling te maken van hetgeen er gecommuniceerd wordt. De ontwerpen openen zo een totaal nieuwe belevingswereld waarin kwesties als mode, schoonheid en het menselijk lichaam in relatie tot de wereld en ons zelfbeeld centraal staan.

Kortom, voor iedereen die van mode én monsters houdt (en wie doet dat nou niet?) en de zwarte cocktailjurkjes waar we mee om de oren worden geslagen met kerst zat is; ARRRGH! Monsters in Fashion is nog tot en met 19 januari te zien in Centraal Museum Utrecht.

Door gastblogger Elisabeth Bos

Wekelijkse nieuwsbrief

Laat nu je email adres achter

Top Stories

  • No results available