Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander

Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander

Van 8 t/m 13 april zal in Milaan tijdens de internationale designbeurs de Salone del Mobile de ruimtelijke installatie en live performance genaamd ‘Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander’ te zien zijn. In opdracht van Het Nieuwe Instituut (voor ‘architectuur, design en e-cultuur’) te Rotterdam maken de twee opzienbarende Amsterdamse kunstenaars Lernert Engelberts (1977) en Sander Plug (1969) deze tentoonstelling op basis van de historische collectie van de bekende behangfabrikant Rath & Doodeheefver. Hoewel deze naam misschien bij veel mensen geen belletje meer doet rinkelen, hadden hun behangcollecties decennialang een prominente plaats in het Nederlandse interieur en werkte deze fabrikant in de jaren ’20 zelfs veelvuldig samen met één van onze meest bekende architecten, namelijk H.P. Berlage.

Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander

De reden waarom in deze installatie een historisch archief centraal wordt gesteld is omdat Het Nieuwe Instituut de discussie over het belang van cultureel erfgoed onder de aandacht wil brengen bij een internationaal publiek. Volgens de initiatiefnemers van de installatie dreigen diverse ontwerparchieven verloren te gaan of simpelweg te worden vergeten onder een dikke laag stof. Deze ontwikkeling zou wel eens kunnen gaan leiden tot een collectief geheugenverlies in de designsector. De vraag die centraal staat in de installatie van het eigenzinnige designerduo Lernert & Sander is onder andere of het verdwijnen van ontwerparchieven mede leidt tot de teloorgang van een onmisbare bron van inspiratie en kennis voor hedendaagse ontwerpers. Of is het anderzijds niet zo dat het gebrek aan een collectief geheugen wat betreft ons cultureel erfgoed juist de kracht vormt achter het grote succes van ‘Dutch Design’ in de wereld? Wat de antwoorden ook zullen zijn op deze vragen, één ding staat vast: het historische ontwerparchief van Rath & Doodeheefver zal dankzij de prominente plek tijdens de wereldberoemde Italiaanse designweek in het collectieve geheugen gegrift staan. In ieder geval van de vele bezoekers die de beurs al decennialang rijk is.

Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander

Naast de aandacht die het zal genereren voor het cultureel erfgoed van Nederland, is de Salone ook een belangrijk evenement voor vele Nederlandse designers om zich internationaal op de kaart te zetten. Zo zal het niet als een verrassing komen dat Marcel Wanders en de designcollectieven Droog en Moooi al te zien zijn geweest tijdens eerdere edities van dit jaarlijks terugkerende fenomeen. De Salone del Mobile is een beurs die ieder jaar in april plaatsvindt in Milaan. Terwijl het ooit in 1961 begon als een plaatselijke markt voor lokale meubelmakers, staat het nu bekend als ’s werelds grootste beurs voor interieurontwerp met honderden tentoonstellende deelnemers en honderdduizenden internationale bezoekers.

Dus of je nou wilt genieten van de voorjaarszon in Italië; het cultureel erfgoed van Nederland in ere wilt houden door een inspirerend bezoek te brengen aan ‘Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander’ of simpelweg je zintuigen wilt trakteren op een rijkelijk feestmaal aan topstukken uit de mondiale designwereld: van 8 t/m 13 april is Milaan de plaats waar je moet zijn. Om precies te zijn bij het Lambretto Art Project in de wijk Ventura Lambrate, Via Cletto Arrighi 19, Milaan. Komt dat allen zien!

Geschreven door gastblogger Elisabeth Bos. Mis niets van EYEspired en schrijf je in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *