Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Als je door een arts arbeidsongeschikt wordt verklaard, heeft dat verregaande gevolgen.

Niet alleen kan jij je werk niet meer uitvoeren, financieel verandert er ook veel. De rekeningen stoppen immers niet als jouw inkomen ineens fors daalt.

Werken in loondienst

Ben jij in loondienst en word jij ziek, dan betaalt jouw werkgever jouw loon nog 2 jaar door. Voor het eerste jaar is dat vaak 100% maar in het tweede jaar nog maar 70% van jouw salaris. Daarna verval je in de WIA uitkering en daalt je inkomen nog verder.

Ben jij zzp-er, dan is de verwachting, dat jij je vanaf 2024 verplicht moet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het wetsvoorstel daarvoor wordt begin 2021 voorbereid.

De AOV verzekering

Om dit soort problemen voor te zijn kun jij een AOV verzekering afsluiten, de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij het vaststellen van de premie voor deze verzekering wordt gekeken naar jouw werk en leeftijd.

Je kunt bij het afsluiten kiezen voor het standaardtarief of het combitarief.
Bij het standaardtarief betaal je gedurende de gehele looptijd een vast jaartarief. Kies jij voor het combitarief, dan begin je met een lagere premie, maar stijgt de premie naarmate je ouder wordt.

Juiste verzekering kiezen

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost vaak veel geld. Het loont zich dus echt om verzekeringen onderling te vergelijken. Je betaalt de verzekering vaak voor vele jaren, dus elke euro telt.

Het is goed om te weten dat de premie die je gaat betalen, aftrekbaar is van de belasting. Net als toen je werkzaam was, moet je echter wel inkomstenbelasting betalen.

Let op het volgende:
– Bepaal voor welk bedrag jij verzekerd wilt zijn, dus de dekking
– Denk na welk bedrag aan eigen risico voor jou acceptabel is
– Ben je in staat om deels ander werk te doen (dit scheelt in de premie)
– Tot welke leeftijd wil jij dat de verzekering loopt.

Afsluiten van de verzekering

Voor het afsluiten zal je eerst een gezondheidsverklaring moeten invullen. Dit is een absolute voorwaarde. Een medisch arts zal vervolgens de gezondheidsverklaring beoordelen.

Als je goedkeuring krijgt, dan is het zaak om de verzekering daadwerkelijk af te sluiten. Voor het afsluiten worden eenmalig afsluitkosten betaald. Dit bedrag ligt rond de 150 euro en wordt pas van je rekening afgeschreven, nadat jij de verzekering daadwerkelijk hebt afgesloten.

Vorige artikel Volgende artikel