sapioseksueel

Alles Over Sapioseksueel & De Invloed ervan op Relaties

Wat betekent het om sapioseksueel te zijn?

Hoewel de term sapioseksueel relatief nieuw is in de wereld van seksualiteit, wordt het vaak genoemd op sociale media en andere online fora. Voor iemand die sapioseksueel is, stimuleert iemands intellect seksuele opwinding of aantrekkingskracht, en elk geslacht of leeftijd kan zich identificeren als sapioseksueel. Iemand kan bijvoorbeeld homo en sapioseksueel zijn, vrouw en sapioseksueel, of trans en sapioseksueel. De term ‘sapioseksueel’ is afgeleid van de Latijnse woorden ‘sapien’, wat wijs betekent, en ‘sexualis’, wat seksueel betekent.

Sapioseksueel vs. Demiseksueel

twee-vrouwen-relatie

Sapioseksualiteit en demiseksualiteit worden vaak met elkaar verward, omdat degenen die zich als een van beide identificeren geen significante waarde hechten aan het uiterlijk van een ander – in eerste instantie althans. Er zijn echter een aantal duidelijke verschillen tussen de twee. Demiseksualiteit beschrijft mensen die zich pas seksueel aangetrokken voelen tot een andere persoon nadat ze een significante emotionele band hebben opgebouwd. Omgekeerd kunnen sapioseksuelen zich aangetrokken voelen tot een indrukwekkend intellect, zelfs zonder eerst een emotionele band te ontwikkelen.

Sapioseksueel vs. ‘Greysexual’

Als iemand greysexual is, kan hij of zij seksuele intimiteit met iemand hebben, maar ze verlangen niet naar seks. Bovendien voelen zij zich, net als demiseksuelen, pas romantisch aangetrokken tot partners als er een emotionele band is ontstaan. Greysexuals verschillen van sapioseksuelen doordat ze zich niet per se aangetrokken voelen tot iemands intelligentie. Ook ervaren ze in het algemeen geen seksuele opwinding.

Tekenen dat je sapioseksueel bent

Hoewel iedereen sapioseksueel kan zijn, zijn veel mensen zich misschien niet eens bewust van deze term. Hoewel er geen duidelijke manier is om te weten of je sapioseksueel bent, zijn er wel een aantal tekenen waar je op moet letten als je denkt dat je het bent.

Tekenen die erop wijzen dat je misschien sapioseksueel bent zijn onder andere:

 • Je vindt iemand aantrekkelijk nadat je iets hebt gelezen wat hij of zij heeft geschreven.
 • Je raakt opgewonden van het luisteren naar TED talks.
 • Debatteren over diepe gedachten met iemand voelt als voorspel.
 • Iemands standpunt is belangrijker voor je dan zijn of haar uiterlijk.
 • Je hebt een hekel aan koetjes en kalfjes.
 • Als je je partner ziet praten over iets waar hij of zij goed in is, raak je opgewonden.
 • Je vindt het leuk om je partner dingen te leren.
 • De “nerdy” eigenschappen in anderen zijn altijd aantrekkelijk voor je geweest.
 • Je hebt een hekel aan grammaticafouten.

Hoe sapioseksualiteit relaties beïnvloedt

relatie-koppel-date-afspraakje

Een sapioseksueel zijn of een sapioseksuele partner hebben kan je relatie op een aantal manieren beïnvloeden. Zo zal het voeren van diepgaande gesprekken en andere intellectueel stimulerende activiteiten waarschijnlijk jullie manier zijn om contact met elkaar te maken. Hoewel je relatie met een partner er anders uit kan zien dan die van je geliefden of vrienden, is het belangrijk dat je trouw blijft aan jezelf en je identiteit.

Sapioseksualiteit kan romantische relaties op verschillende manieren beïnvloeden:

1. Relaties kunnen zich langzaam ontwikkelen

Omdat het langer duurt om iemands intellectuele capaciteiten te beoordelen dan zijn fysieke verschijning, kan het normaal zijn dat een relatie tussen sapioseksuelen langzaam verloopt. Sapioseksuelen ontwikkelen meestal geleidelijk aantrekkingskracht naarmate ze meer over hun partner te weten komen. Als je een sapioseksueel hebt, hoef je je dus geen zorgen te maken als jullie relatie zich langzamer ontwikkelt dan eerdere relaties.

2. Anderen begrijpen het misschien niet

Ondanks een algemeen begrip dat iedereen anders is in tot wie en wat hij of zij zich aangetrokken voelt, kunnen sapioseksuelen nog steeds te maken krijgen met een oordeel over hun seksualiteit. Vrienden en familie die het niet begrijpen, kunnen vragen stellen die beledigend kunnen zijn, zelfs als ze dat onbedoeld doen. Daarnaast is het mogelijk dat sapioseksuelen minder geneigd zijn om aandacht te besteden aan of commentaar te geven op het fysieke lichaam van hun partner. Voor sommigen, vooral degenen die voor het eerst een relatie hebben met een sapioseksueel, kan dit aanvoelen als afwijzing.

3. Druk om “slimmer te zijn”

Als je partner weet dat je sapioseksueel bent, kan hij of zij zich onder druk gezet voelen om gedrag te vertonen dat getuigt van een bovengemiddelde intelligentie om je genegenheid te behouden. Net zoals sommige koppels zichzelf lichamelijk willen verbeteren voor hun partner, kan iemand de neiging hebben om dat te doen op het gebied van zijn of haar intellect.

4. Binding door intellectuele activiteiten

Als je een partner hebt die zich identificeert als sapioseksueel, dan zal hij of zij waarschijnlijk prioriteit geven aan mentale activiteiten in jullie relatie. Hoewel dit de plaats kan innemen van andere vormen van intimiteit, is het belangrijk om te onthouden dat delen op deze manier jullie band versterkt. Als je sapioseksueel bent, leg dit dan uit aan je partner, zodat hij of zij zich gewaardeerd blijft voelen in jullie relatie.

5. Verschillende opwindingen

Iemands aantrekkingskracht is uniek, ongeacht zijn of haar seksualiteit. Wie sapioseksueel is, richt zich minder op de fysieke aspecten van zijn partner en meer op diens intelligentie. Vieze praatjes en flirten worden bijvoorbeeld vervangen door stimulerende gesprekken. Hoewel dit in het begin vreemd kan aanvoelen, kan het een belangrijk onderdeel zijn van een relatie met een sapioseksuele partner.

Waar kun je sapioseksuele mensen ontmoeten?

koppel-vrouwen-daten-strand

Hoewel de term sapioseksueel relatief nieuw is, is de seksualiteit zelf dat niet. Vanwege de kritiek en de nieuwigheid is sapioseksualiteit echter nog niet genormaliseerd in de populaire cultuur. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om zowel begripvolle als bevestigende mensen te vinden. Hoe dan ook, er zijn veel locaties waar je op zoek kunt gaan naar compatibele partners met wie je een betekenisvolle relatie kunt opbouwen.

Veel voorkomende manieren om andere sapioseksuele mensen te ontmoeten zijn:

 • Een bibliotheek bezoeken: Het is geen verrassing dat veel sapioseksuelen graag rondhangen tussen rijen boeken met voldoende stille ruimtes om te leren. Overweeg om je plaatselijke bibliotheek te bezoeken als je een sapioseksueel wilt ontmoeten.
 • Datingsites en apps gebruiken: Veel datingapps en -websites beginnen diverse seksuele geaardheden op te nemen in hun platforms, waardoor sapioseksuelen elkaar makkelijker kunnen vinden.
 • Conventies bijwonen: Het bijwonen van activiteiten of evenementen die mensen met vergelijkbare interesses aantrekken, zoals stripconventies of gameconventies, kan een goede manier zijn om te beginnen met het verkennen van je sapioseksualiteit.
 • Lezingen bijwonen: Als je je inschrijft voor een lokale lezing, is het waarschijnlijk dat de andere aanwezigen dezelfde intellectuele waarden delen als jij. Daarom kun je geluk hebben met het ontmoeten van andere sapioseksuelen in educatieve omgevingen.
 • Een cursus volgen: Het nastreven van een traditioneel intellectuele of mentaal stimulerende vaardigheid, zoals het bespelen van een instrument of het leren van een vreemde taal, kan je in de buurt van andere sapioseksuelen brengen.

Tips wanneer je met een sapioseksueel gaat daten

Als je wilt daten met een sapioseksueel en wilt begrijpen waar zij zich toe aangetrokken voelen, is het belangrijk om hun individuele behoeften en voorkeuren te herkennen. Omdat fysieke verschijning voor hen misschien niet veel uitmaakt, moet je hen vragen wat ze zoeken in een partner en hoe je hun seksualiteit kunt ondersteunen.

Hieronder volgen enkele tips voor het daten met een sapioseksueel:

 • Laat blijken en toon interesse in hun hobby’s.
 • Plan afspraakjes met de bibliotheek of boekenclub.
 • Plan uitjes om samen nieuwe culturen of ideeën te ontdekken.
 • Vraag wat hun favoriete boek is en waarom.
 • Praat met ze over hun beroep.
 • Leer samen een nieuwe vaardigheid.
 • Bespreek je interesses met hen.

Controverse over Sapioseksualiteit

Intelligentie is – net als schoonheid – subjectief en sterk afhankelijk van de waarden in iemands cultuur. Daarom is er enige controverse over waar sapioseksualiteit valt in het seksualiteitsspectrum. Velen geloven dat het niet op dezelfde manier beschreven of geïdentificeerd kan worden als andere seksualiteiten, omdat het meer lijkt op een soort aantrekkingskracht dan op een legitieme seksualiteit. Daarnaast stellen critici dat sapioseksualiteit als bekwaam of pretentieus kan worden beschouwd.

Vorige artikel Volgende artikel