Alessandro Mendini was een Italiaanse ontwerper, architect en auteur die leefde van 1931 tot 2019. In zijn leven heeft Mendini een cruciale rol gespeeld in hoe het Italiaanse design is ontwikkeld. Hij heeft een opleiding tot architect gevolgd aan de Technische Hogeschool in Milaan. Waarna hij in verschillende ontwerpersgroepen terecht kwam. In Nederland is hij vooral bekend geworden als ontwerper van het Groninger Museum. Internationaal heeft hij ook veel gebouwen op zijn naam staan als architect. Van de Paradijstoren in Japan, tot een olympisch zwembad in Triëst zijn door hem ontworpen. In al zijn ontwerpen, ongeacht of het een gebouw of voorwerp was, kwamen veel kleuren terug. Ook vond Mendini het leuk om de vrije gedachte zijn gang te laten zijn, en creatief met voorwerpen om te gaan.
Kurkentrekker door Alessandro Mendini
Deze vrije gedachte en creativiteit zie je goed terug in een van zijn bekendste werken, de kurkentrekker. De kurkentrekker is kleurrijk en geeft de vorm van een poppetje of vogel bijvoorbeeld aan. Op deze manier wordt er creatief omgegaan met het design van een gebruiksvoorwerp. De normaal lelijke kurkentrekker, wordt een kunstitem die ook gebruikt kan worden.
De kurkentrekker is ontworpen in 1991 als jubileumstuk van het 25-jarig bestaan van zijn ontwerp, het Groninger Museum. Tot de dag van vandaag zijn de kurkentrekkers te koop. Hij heeft het gemaakt in samenwerking met het merk Alessi, en deze verkopen de kurkentrekker dan ook nog. Mendini werkte voor Alessi als consultant en heeft het bedrijf naar een hoger niveau weten te tillen. Dit deed hij door zijn designs, en het binnenhalen van andere bekende designers voor Alessi.
Stoel door Alessandro Mendini
Een ander bekend design van Alessandro Mendini is zijn stoel. De stoel was voor Mendini een manier om een statement te maken. Het opnieuw toepassen van een vorm werd door hem als belangrijk gezien en een stoel is dus niet per se om op te zitten. Voor hem werd de stoel een kunstwerk. De stoel werd in 1979 ontworpen en genaamd de Proust stoel. Ontstaan door het historisch onderzoek naar een schilderij kwam deze bank naar boven. Hij vergrootte het frame, de vorm en de kleuren en vormde zo zijn visie van de stoel. Een 18e-eeuws fauteuils die vorm boven functie kiest. Het brengt de vraag naar boven of een stoel ook als kunstwerk gezien kan worden? Een vorm van een 3d schilderij? Volgens Mendini was dit duidelijk het geval, en het werd een van zijn bekendste designs.
Kenmerken Mendini
Mendini was dus veel bezig met kleuren, en creatief omgaan met de verbeelding. Hij kiest regelmatig design en creativiteit boven functionaliteit. Of brengt deze juist samen. De kurkentrekker is hier een mooi voorbeeld van. Gezien het feit dat iedereen er een nodig heeft, kan het ook op een leuke manier. Niet een standaard roestvrijstalen kurkentrekker, maar eentje met kleur en creatief design.
Hij werd beschreven als een aardige man, die makkelijk in omgang was en zijn visie op het leven graag in zijn werk uitte. Deze kenmerken kun je dan ook terugzien in zijn ontwerpen. Veel ronde vormen, kleuren en over het
algemeen een positieve uitstraling stonden centraal. Blijkbaar sloeg dit ook voor veel mensen aan, want zoals gezegd heeft hij enorme invloed gehad op de ontwikkeling van Italiaans design zoals we dat vandaag de dag kennen.