air-up-ongezond

Air Up: Gezond of Ongezond? Een Kritische Review

Water drinken is gezond, maar veel mensen (en vooral kinderen) vinden kraanwater saai. De Duitse start-up Air Up lanceerde daarom een drinkfles die werkt met geurpods. Door de geur die vrijkomt lijkt het alsof je water met een smaakje drinkt. Maar zijn die pods wel gezond?

Disclaimer: dit artikel is niet gepsonsord, dit is een onafhankelijke review.

Hoe werkt AirUp?

air-ups-pod

De Air Up fles heeft een mondstuk met rietje, een geurpod en een afsluitbare dop. Het idee is dat je de fles vult met plat water of bruisend water, dan het mondstuk op de fles draait en er een geurpod naar keuze op klikt. Zo’n pod ziet eruit als een ring met een spons met aroma erin. Tijdens het drinken komt die specifieke geur vrij door een klein gaatje, zodat je hersenen een link leggen tussen de geur en de smaak. Met andere woorden, je begint te denken dat je cola of limonade drinkt, terwijl het eigenlijk gewoon water is. Zodra je de geur pod naar beneden duwt, sluit je ook het gaatje in het mondstuk en proef je weer gewoon water.

Zijn pods gezond of schadelijk?

Omdat er alleen geur aan je water wordt toegevoegd, krijg je niet de hoeveelheid suiker, calorieën en andere stoffen binnen die in frisdrank zitten. De verschillende ‘smaken’ van de pods zijn ook gemaakt van natuurlijke geuraroma’s, gebaseerd op fruit, planten en kruiden. Hiermee rekening houdend zijn ze dus een gezond alternatief.

Wat zijn de nadelen?

water-drinken

Naarmate je meer gewend raakt aan water met een smaakje, zul je misschien eerder naar suikerhoudende dranken grijpen als er geen “water met een smaakje” beschikbaar is. En hoewel één geurpod goed is voor 5 liter water en je dus wat plastic flessen bespaart, kunnen die flessen gerecycled worden en de geurpods (voorlopig) nog niet.

Je zou dus kunnen stellen dat je juist verslaafd wordt aan drankjes met smaken, door de Air Up, waardoor je een normaal glas water niet meer wilt drinken. Vooral voor kinderen is het de vraag of dit verstandig is.

Waar te koop

Vanaf maart 2023 is Air Up niet meer verkrijgbaar op Amazon of in de winkel. Je kunt het alleen kopen op de officiële website, air-up.com. Je kunt verwachten dat je ongeveer €37 betaalt voor de fles plus een 3-pack van één smaak.

Claims en functies

  • Werkt via het retronasale reukeffect waarbij je reukzin je laat denken dat je smaken proeft
  • Gebruikt alleen natuurlijke smaken
  • BPA-vrije fles
  • Smaken gaan ongeveer 1,3 liter mee
  • Nip rechtop aan de fles voor maximaal effect

Onze ervaring

Air Up is een “retronasaal” product dat op de markt wordt gebracht als een manier om water met een smaakje te “proeven” terwijl je gewoon water drinkt. Het werkt door een geur naar je neus te sturen terwijl je drinkt, waardoor je hersenen denken dat je water met een smaakje proeft.

Om Air Up te gebruiken, plaats je een van de pods over de tuit van het flesje. Om de pod te activeren, trek je hem omhoog, waardoor er belletjes ontstaan terwijl je drinkt. Deze bubbels geven de geur door aan je neus. Om de pod te deactiveren duw je hem naar beneden, waardoor er geen belletjes meer ontstaan en het retronasale effect stopt.

Een Air Up geurcapsule installeren

Trek de geurcapsule omhoog om de “smaak” te activeren. Ik plaatste een kersenpod op de fles, nam mijn eerste slok en had gemengde gevoelens. Ik was blij dat ik het ongrijpbare retronale effect had bereikt, maar ik was teleurgesteld dat de smaak helemaal niet lekker was. Het had een soort chemische kersensmaak, die zo onaangenaam was dat ik dacht dat ik misschien plastic resten proefde van de nieuwe fles. Om het zeker te weten, haalde ik de dop eraf en dronk rechtstreeks uit het flesje. Het smaakte als gewoon water, dus de “chemische kersensmaak” was inderdaad de bedoelde smaak van de pod.

Je kunt Air Up het beste drinken zonder het te kantelen

De volgende was Orange-Vanilla Swirl, die geen chemische geur had en een lichte smaak van een ijslolly. Het was geen spannende smaak, maar zeker drinkbaar. Vervolgens probeerde ik watermeloen, die ik niet lekker vond omdat hij een soortgelijke “chemische” smaak had als de kers. De volgende twee smaken die ik probeerde waren gemengde bessen en perzik, en deze waren veel beter. Ik had het gevoel dat dit de meest accurate en de best smakende waren. Beiden boden een aangenaam vleugje fruitigheid, waardoor ik inderdaad de indruk kreeg dat ik water met een lichte smaak aan het drinken was.

De helft van de mensen is enthousiast, de andere helft niet

Na het lezen en bekijken van talloze reviews over de Air Up blijkt dat ongeveer de helft van de mensen er dol op is, terwijl de andere helft niet onder de indruk is – of vindt dat het helemaal niet werkt. Mijn mening is dat er drie factoren zijn die consumenten in een van deze twee categorieën scheiden. De eerste factor zijn de verwachtingen van de consument. Degenen die een waterervaring met een pittige smaak verwachten, zullen waarschijnlijk teleurgesteld zijn, omdat de Air Up meer een vleugje smaak geeft dan een echte smaak. De volgende factor is de keuze van de pod. Als ik alleen de kersen, watermeloen en frambozencitroen had geproefd, zou ik waarschijnlijk hebben geconcludeerd dat de smaken allemaal verschrikkelijk zijn. De juiste pods kiezen kan dus invloed hebben op hoe lekker of niet lekker je de Air Up vindt. De laatste factor is het individuele reukvermogen. Iedereen heeft een ander niveau van geurgevoeligheid en ik denk dat dit waarschijnlijk een grote rol speelt in de tevredenheid van consumenten over Air Up.

Vorige artikel Volgende artikel