aanschaffen-eetkamerstoelen-tips

Tips voor bij het Aanschaffen van Eetkamerstoelen

Eetkamerstoelen zijn de onbezongen helden van het huis. Ze kunnen een etentje maken of breken en van elke kamer een eetkamer maken. Het kiezen van de juiste stoelen voor je eetkamer is essentieel voor zowel comfort als stijl, dus we hebben deze handige lijst met tips samengesteld om je te helpen de perfecte stoelen voor jouw huis te vinden!

Hoeveel stoelen heb je nodig?

eetkamer-stoelen

Als het om eetkamerstoelen gaat, is het eerste waar je aan moet denken hoeveel stoelen je nodig hebt. Dit antwoord hangt af van een paar dingen:

  • Met hoeveel mensen eet je elke dag?
  • Hoe vaak ontvang je gasten?
  • Waar bevindt de kamer zich ten opzichte van je keuken en woonkamer?

Als het een klein gezin is dat elke avond samen eet, zijn één of twee stoelen misschien voldoende. Als je hier af en toe eet en gasten ontvangt, zijn vier of meer stoelen ideaal. Onthoud dat dit naast elkaar staande meubels zijn die bedoeld zijn om te gebruiken in combinatie met andere kamers in je huis.

Comfort

Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat je eetkamerstoelen comfortabel moeten zijn. Als je de ruimte hebt vind je het comfort van eetkamerstoelen met armleuning misschien belangrijk. Verder wil je niet dat ze te groot zijn voor de kamer, maar ook niet te klein. Hetzelfde geldt voor de hoogte – de stoelen moeten hoog genoeg zijn, zodat je benen genoeg ruimte krijgen, maar ook weer niet zo lang dat ze niet onder je eettafel passen.

Wat is je budget?

Je kunt tussen de €47 en €936+ uitgeven aan een stoel, afhankelijk van het soort stoel dat je wilt en van welk materiaal hij gemaakt is. Het soort tafel dat je hebt zal ook invloed hebben op hoeveel je uitgeeft aan stoelen, omdat sommige tafels worden geleverd met ingebouwde bladen die de lengte verlengen waarop mensen er omheen kunnen zitten; grotere tafels hebben meer stoelen nodig dan kleinere. Hout en metaal worden traditioneel gebruikt voor eetkamermeubels, maar als je op zoek bent naar iets moderners, zijn kunststof of hars misschien beter geschikt voor jouw behoeften.

En de stijl? Dat is aan jou! Er zijn talloze opties:

  • Klassieke witte eetkamerstoelen
  • Traditionele houten eetkamerstoelen
  • Strakke zwarte leren eetkamerstoelen

Kies het juiste materiaal voor jouw levensstijl

wonen-eetkamer

Denk bij het kiezen van het materiaal van je eetkamerstoel aan je levensstijl. Als je kleine kinderen of huisdieren hebt die tijd in de eetkamer doorbrengen, kies dan een stof die gemakkelijk schoon te maken is (sommige stoffen kun je schoonmaken met water en zeep). Bedenk ook of je allergieën hebt: sommige stoffen kunnen worden gemaakt van allergeenvrije materialen zoals leer of kunstleer.

Kies je stijl

Voordat je begint met winkelen, is het belangrijk om te weten welk type eetkamerstoelen in jouw ruimte passen. Je moet ook bedenken naar wat voor stijl je op zoek bent – traditioneel of eigentijds? Landelijk of rustiek?

De beste manier om te bepalen wat voor soort stoelen het beste bij je passen is door na te denken over de algemene look en feel van je eetkamer. Als het een traditionele ruimte is met donkere houten vloeren en antieke meubels, is het laatste wat je wilt ultramoderne eetkamerstoelen die botsen met al het andere in de kamer. Maar als je woonkamer is omgetoverd tot een open loft met metalen meubels en helderwitte muren, dan zijn alleen strakke metalen stoelen goed (en zelfs die zouden waarschijnlijk niet op hun plaats staan).

Houd rekening met de grootte van je tafel en kamer

Als je een te kleine tafel hebt, passen niet al je gasten aan tafel en kunnen ze niet dicht genoeg bij elkaar zitten om comfortabel te praten of te eten. Bedenk hoeveel mensen comfortabel rond je tafel kunnen zitten en zorg dat er genoeg stoelen zijn voor iedereen. Houd ook rekening met de grootte van je kamer. Het doel van eetkamermeubels is om een intiem gevoel te creëren door kleinere stukken in een grotere ruimte te plaatsen in plaats van grote stukken zoals banken en salontafels die te veel ruimte innemen in grotere kamers waar ze de ruimte zullen overweldigen. Houd er rekening mee hoeveel ruimte er is in de kamer waar je eettafel komt voordat je stoelen koopt, want als er niet genoeg ruimte is, maakt het niet uit of er maar één persoon aan zit!

Vorige artikel Volgende artikel