3 Tips om slecht zicht te verhelpen

Ouderdom komt met gebreken, zegt men. Vaak betekent dit dat ook je gezichtsvermogen achteruit gaat, je krijgt bijvoorbeeld steeds meer moeite met lezen. Dan kan een bril, lenzen of ooglaserbehandeling een oplossing zijn. Daarmee kun je als het ware de afwijking corrigeren.

Ronde of ovaalvormige ogen

Naast verziendheid (moeite met het zien van dingen die zich dichtbij bevinden), zijn er ook andere oogafwijkingen.

Eén daarvan is een cilinderafwijking. Dat betekent dat de bolvorming van je oog niet goed is. Je ziet niet scherp, hebt moeite met geconcentreerd kijken, en hebt vaak hoofdpijn tot gevolg. Op de website Laatjeogenlaseren.nl wordt dit uitgebreid toegelicht.

Goed voor je ogen zorgen

Er zijn natuurlijk algemene tips om goed voor je ogen te zorgen. Vaak zitten we gedurende de dag lang naar een scherm te kijken. Dat kost veel energie voor je ogen. En als je langdurig vele uren op een scherm kijkt, kun je zelfs computerogen krijgen; ogen die gewend zijn om op één bepaalde afstand te kijken. Daardoor krijg je vaak een branderig en vermoeid gevoel. Soms zelfs (een versterkte) bijziendheid of verziendheid. Tips om dit te voorkomen:

  • Zorg voor voldoende afwisseling. Heb je een tijd op je scherm gekeken, kijk dan een tijdje in de verte.
  • Zorg voor voldoende vochtige lucht. Als je staart, knipper je minder met ogen en dat hebben ze juist nodig om vochtig te blijven. Een kommetje met water op je bureau kan bijvoorbeeld helpen.
  • Zorg voor ontspanning van je ogen. Leg je handpalmen op je ogen voor rust en het verduisteren van je ogen.

Ontspanning voor je ogen, doe relaxed

Het is belangrijk voor de ogen om ze goed in bewegen te houden. Bij het turen naar een scherm, staan ze dus stil en raken ze gespannen.

Lichamelijke beweging zorgt er ook voor dat de ogen vanzelf gaan bewegen. En bij het zien van beweging, gaan je ogen ook bewegen. Dus wandelen, voetballen, fietsen zijn goede oefeningen voor de ogen. Maar ook het kijken naar bijvoorbeeld spelende kinderen in een park is goed om je ogen in beweging te houden.

Vorige artikel Volgende artikel